secundair logo knw 1

Werknemers van de waterschappen krijgen in 2023 gemiddeld een loonsverhoging van 8 procent. Alle werknemers ontvangen in december een uitkering van 1.000 euro bruto. Dat zijn werkgevers en vakbonden onlangs overeengekomen in een nieuwe cao voor 2023. Een van de onderhandelaars, CNV Overheid, roept andere overheden op het bereikte akkoord als voorbeeld te nemen voor hun onderhandelingen.

Per 1 januari 2023 ontvangen werknemers een nominale loonsverhoging van 125 euro bruto bij een voltijdsdienstverband. Daarbovenop worden de lonen op genoemde datum verhoogd met 2,5 procent. Per 1 juli 2023 volgt er een loonsverhoging van 2,5 procent.

Voor een gemiddelde medewerker betekenen deze loonsverhogingen bij elkaar een inkomensverbetering van ruim 8 procent. Door de nominale loonsverhoging valt de verbetering voor medewerkers in de lagere schalen nog iets beter uit, te weten 10 procent extra.

De kilometervergoeding woon/werk gaat naar 0,21 euro en voor zakelijke kilometers naar 0,37 euro (waarvan 0,16 euro bruto). Vanaf 1 januari wordt het minimumloon opgetrokken naar 14 euro.

Dat zijn de onderhandelaars de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en de vakbonden FNV en CNV Overheid op 24 november overeengekomen. Zij leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun achterbannen. De cao heeft een looptijd 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 en geldt in totaal voor 14.000 werknemers.

Volgens CNV Overheid moet het akkoord als voorbeeld dienen voor andere overheidssectoren. "‘We zijn blij met dit resultaat. Het is duidelijk dat de werkgever zijn medewerkers waardeert. Als je kijkt naar hoe dit akkoord uitwerkt in de loonschalen dan zit je tussen de 7 en 11 procent. Dat is ook echt nodig in deze voor velen financieel heel moeilijke tijd. Het zou goed zijn als er in andere overheidssectoren goed naar deze cao gekeken wordt", zegt onderhandelaar Arno van Voorden. 

Werkgevers en vakbonden zijn ook overeengekomen dat de UWV-uitkering die werknemers krijgen tijdens de eerste negen weken van het wettelijke ouderschapsverlof wordt aangevuld tot 100 procent van hun salaris. Daarnaast hebben de cao-partijen besloten om studie te verrichten naar het vergroten van de diversiteit en inclusie in de sector en het ‘vergroenen’ van de cao.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.