Werknemers van de waterschappen krijgen in 2023 gemiddeld een loonsverhoging van 8 procent. Alle werknemers ontvangen in december een uitkering van 1.000 euro bruto. Dat zijn werkgevers en vakbonden onlangs overeengekomen in een nieuwe cao voor 2023. Een van de onderhandelaars, CNV Overheid, roept andere overheden op het bereikte akkoord als voorbeeld te nemen voor hun onderhandelingen.

Per 1 januari 2023 ontvangen werknemers een nominale loonsverhoging van 125 euro bruto bij een voltijdsdienstverband. Daarbovenop worden de lonen op genoemde datum verhoogd met 2,5 procent. Per 1 juli 2023 volgt er een loonsverhoging van 2,5 procent.

Voor een gemiddelde medewerker betekenen deze loonsverhogingen bij elkaar een inkomensverbetering van ruim 8 procent. Door de nominale loonsverhoging valt de verbetering voor medewerkers in de lagere schalen nog iets beter uit, te weten 10 procent extra.

De kilometervergoeding woon/werk gaat naar 0,21 euro en voor zakelijke kilometers naar 0,37 euro (waarvan 0,16 euro bruto). Vanaf 1 januari wordt het minimumloon opgetrokken naar 14 euro.

Dat zijn de onderhandelaars de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en de vakbonden FNV en CNV Overheid op 24 november overeengekomen. Zij leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun achterbannen. De cao heeft een looptijd 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 en geldt in totaal voor 14.000 werknemers.

Volgens CNV Overheid moet het akkoord als voorbeeld dienen voor andere overheidssectoren. "‘We zijn blij met dit resultaat. Het is duidelijk dat de werkgever zijn medewerkers waardeert. Als je kijkt naar hoe dit akkoord uitwerkt in de loonschalen dan zit je tussen de 7 en 11 procent. Dat is ook echt nodig in deze voor velen financieel heel moeilijke tijd. Het zou goed zijn als er in andere overheidssectoren goed naar deze cao gekeken wordt", zegt onderhandelaar Arno van Voorden. 

Werkgevers en vakbonden zijn ook overeengekomen dat de UWV-uitkering die werknemers krijgen tijdens de eerste negen weken van het wettelijke ouderschapsverlof wordt aangevuld tot 100 procent van hun salaris. Daarnaast hebben de cao-partijen besloten om studie te verrichten naar het vergroten van de diversiteit en inclusie in de sector en het ‘vergroenen’ van de cao.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!