0
0
0
s2smodern

Nadat de onderhandelingen voor de vorige cao meer dan twee jaar duurden en meerdere stakingen opleverden, hebben de onderhandelaars nu beterschap beloofd. Middels een intentieverklaring spraken ze de hoop uit op korte termijn tot een voor alle betrokken partijen bevredigend resultaat te komen.

Rolf Blankemeijer b Rolf Blankemeijer“Bij alle partijen is het besef wel ingedaald dat we hetzelfde doel hebben, namelijk een goede cao afsluiten,” zegt Rolf Blankemeijer van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWB). Ook René Koorn van vakbond AVV is optimistisch gestemd. “De duivel zit altijd in de details, dus over het tijdspad durf ik niet veel te zeggen. Maar ik ben hoopvol en de gesprekken tot nu toe zijn positief verlopen.”

Breder pakket
De vorige keer liepen de gesprekken van begin af aan stuk op principiële meningsverschillen over de loonontwikkeling en de omgang met de zogeheten ‘garantiebanen’. Deze keer hebben de onderhandelaars afgesproken een breder palet van onderwerpen tegelijkertijd te behandelen. “Dat biedt bijvoorbeeld ook ruimte om onderwerpen uit te ruilen,” stelt Blankemeijer. Daarnaast maakt een bredere benadering het volgens Koorn mogelijk te praten over onderwerpen die voor zijn eigen achterban van belang zijn.

Vakbond AVV was niet betrokken bij de vorige cao-onderhandelingen. Op aandringen van AVV- leden is de vakbond nu wel aangeschoven aan de vergadertafel. Koorn: “Natuurlijk komen we ook met een looneis. We willen echter ook een discussie voeren over de toekomst van de sector en de manieren waarop medewerkers zelf de regie krijgen over hun rol daarbinnen.”

Rolf Blankemeijer is vooral tevreden dat er al afspraken zijn gemaakt om de drinkwatersector samen met de vakbonden in werkgroepen onder de loep te nemen. “De drinkwatersector is toch echt een heel bijzondere. Samen met de vakbonden gaan we nu bekijken wat er, bijvoorbeeld als je kijkt naar de discussie rond het pensioenakkoord, allemaal al gebeurt in de sector. Laten we dan met elkaar zoeken naar creatieve oplossingen.”

Nieuwe website
Via de website caodrinkwater.nl, een initiatief van de werkgevers en met medewerking en ondersteuning van de vakbonden tot stand gekomen, kunnen medewerkers van drinkwaterbedrijven informatie vinden over de standpunten van de onderhandelaars, de voortgang van het cao-overleg. Blankemeijer: “Medewerkers kunnen er ook hun mening geven. Op deze manier, en via filmpjes en podcasts, willen we een grotere groep van medewerkers eigenlijk de kans geven om op de hoogte te blijven en mee te praten.”

 

MEER INFORMATIE
De website caodrinkwater.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Arie Karreman · 1 months ago
    Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
    Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.