secundair logo knw 1

Nadat de onderhandelingen voor de vorige cao meer dan twee jaar duurden en meerdere stakingen opleverden, hebben de onderhandelaars nu beterschap beloofd. Middels een intentieverklaring spraken ze de hoop uit op korte termijn tot een voor alle betrokken partijen bevredigend resultaat te komen.

Rolf Blankemeijer b Rolf Blankemeijer“Bij alle partijen is het besef wel ingedaald dat we hetzelfde doel hebben, namelijk een goede cao afsluiten,” zegt Rolf Blankemeijer van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWB). Ook René Koorn van vakbond AVV is optimistisch gestemd. “De duivel zit altijd in de details, dus over het tijdspad durf ik niet veel te zeggen. Maar ik ben hoopvol en de gesprekken tot nu toe zijn positief verlopen.”

Breder pakket
De vorige keer liepen de gesprekken van begin af aan stuk op principiële meningsverschillen over de loonontwikkeling en de omgang met de zogeheten ‘garantiebanen’. Deze keer hebben de onderhandelaars afgesproken een breder palet van onderwerpen tegelijkertijd te behandelen. “Dat biedt bijvoorbeeld ook ruimte om onderwerpen uit te ruilen,” stelt Blankemeijer. Daarnaast maakt een bredere benadering het volgens Koorn mogelijk te praten over onderwerpen die voor zijn eigen achterban van belang zijn.

Vakbond AVV was niet betrokken bij de vorige cao-onderhandelingen. Op aandringen van AVV- leden is de vakbond nu wel aangeschoven aan de vergadertafel. Koorn: “Natuurlijk komen we ook met een looneis. We willen echter ook een discussie voeren over de toekomst van de sector en de manieren waarop medewerkers zelf de regie krijgen over hun rol daarbinnen.”

Rolf Blankemeijer is vooral tevreden dat er al afspraken zijn gemaakt om de drinkwatersector samen met de vakbonden in werkgroepen onder de loep te nemen. “De drinkwatersector is toch echt een heel bijzondere. Samen met de vakbonden gaan we nu bekijken wat er, bijvoorbeeld als je kijkt naar de discussie rond het pensioenakkoord, allemaal al gebeurt in de sector. Laten we dan met elkaar zoeken naar creatieve oplossingen.”

Nieuwe website
Via de website caodrinkwater.nl, een initiatief van de werkgevers en met medewerking en ondersteuning van de vakbonden tot stand gekomen, kunnen medewerkers van drinkwaterbedrijven informatie vinden over de standpunten van de onderhandelaars, de voortgang van het cao-overleg. Blankemeijer: “Medewerkers kunnen er ook hun mening geven. Op deze manier, en via filmpjes en podcasts, willen we een grotere groep van medewerkers eigenlijk de kans geven om op de hoogte te blijven en mee te praten.”

 

MEER INFORMATIE
De website caodrinkwater.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John