secundair logo knw 1

Nadat de onderhandelingen voor de vorige cao meer dan twee jaar duurden en meerdere stakingen opleverden, hebben de onderhandelaars nu beterschap beloofd. Middels een intentieverklaring spraken ze de hoop uit op korte termijn tot een voor alle betrokken partijen bevredigend resultaat te komen.

Rolf Blankemeijer b Rolf Blankemeijer“Bij alle partijen is het besef wel ingedaald dat we hetzelfde doel hebben, namelijk een goede cao afsluiten,” zegt Rolf Blankemeijer van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWB). Ook René Koorn van vakbond AVV is optimistisch gestemd. “De duivel zit altijd in de details, dus over het tijdspad durf ik niet veel te zeggen. Maar ik ben hoopvol en de gesprekken tot nu toe zijn positief verlopen.”

Breder pakket
De vorige keer liepen de gesprekken van begin af aan stuk op principiële meningsverschillen over de loonontwikkeling en de omgang met de zogeheten ‘garantiebanen’. Deze keer hebben de onderhandelaars afgesproken een breder palet van onderwerpen tegelijkertijd te behandelen. “Dat biedt bijvoorbeeld ook ruimte om onderwerpen uit te ruilen,” stelt Blankemeijer. Daarnaast maakt een bredere benadering het volgens Koorn mogelijk te praten over onderwerpen die voor zijn eigen achterban van belang zijn.

Vakbond AVV was niet betrokken bij de vorige cao-onderhandelingen. Op aandringen van AVV- leden is de vakbond nu wel aangeschoven aan de vergadertafel. Koorn: “Natuurlijk komen we ook met een looneis. We willen echter ook een discussie voeren over de toekomst van de sector en de manieren waarop medewerkers zelf de regie krijgen over hun rol daarbinnen.”

Rolf Blankemeijer is vooral tevreden dat er al afspraken zijn gemaakt om de drinkwatersector samen met de vakbonden in werkgroepen onder de loep te nemen. “De drinkwatersector is toch echt een heel bijzondere. Samen met de vakbonden gaan we nu bekijken wat er, bijvoorbeeld als je kijkt naar de discussie rond het pensioenakkoord, allemaal al gebeurt in de sector. Laten we dan met elkaar zoeken naar creatieve oplossingen.”

Nieuwe website
Via de website caodrinkwater.nl, een initiatief van de werkgevers en met medewerking en ondersteuning van de vakbonden tot stand gekomen, kunnen medewerkers van drinkwaterbedrijven informatie vinden over de standpunten van de onderhandelaars, de voortgang van het cao-overleg. Blankemeijer: “Medewerkers kunnen er ook hun mening geven. Op deze manier, en via filmpjes en podcasts, willen we een grotere groep van medewerkers eigenlijk de kans geven om op de hoogte te blijven en mee te praten.”

 

MEER INFORMATIE
De website caodrinkwater.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):