0
0
0
s2sdefault

Nadat de onderhandelingen voor de vorige cao meer dan twee jaar duurden en meerdere stakingen opleverden, hebben de onderhandelaars nu beterschap beloofd. Middels een intentieverklaring spraken ze de hoop uit op korte termijn tot een voor alle betrokken partijen bevredigend resultaat te komen.

Rolf Blankemeijer b Rolf Blankemeijer“Bij alle partijen is het besef wel ingedaald dat we hetzelfde doel hebben, namelijk een goede cao afsluiten,” zegt Rolf Blankemeijer van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWB). Ook René Koorn van vakbond AVV is optimistisch gestemd. “De duivel zit altijd in de details, dus over het tijdspad durf ik niet veel te zeggen. Maar ik ben hoopvol en de gesprekken tot nu toe zijn positief verlopen.”

Breder pakket
De vorige keer liepen de gesprekken van begin af aan stuk op principiële meningsverschillen over de loonontwikkeling en de omgang met de zogeheten ‘garantiebanen’. Deze keer hebben de onderhandelaars afgesproken een breder palet van onderwerpen tegelijkertijd te behandelen. “Dat biedt bijvoorbeeld ook ruimte om onderwerpen uit te ruilen,” stelt Blankemeijer. Daarnaast maakt een bredere benadering het volgens Koorn mogelijk te praten over onderwerpen die voor zijn eigen achterban van belang zijn.

Vakbond AVV was niet betrokken bij de vorige cao-onderhandelingen. Op aandringen van AVV- leden is de vakbond nu wel aangeschoven aan de vergadertafel. Koorn: “Natuurlijk komen we ook met een looneis. We willen echter ook een discussie voeren over de toekomst van de sector en de manieren waarop medewerkers zelf de regie krijgen over hun rol daarbinnen.”

Rolf Blankemeijer is vooral tevreden dat er al afspraken zijn gemaakt om de drinkwatersector samen met de vakbonden in werkgroepen onder de loep te nemen. “De drinkwatersector is toch echt een heel bijzondere. Samen met de vakbonden gaan we nu bekijken wat er, bijvoorbeeld als je kijkt naar de discussie rond het pensioenakkoord, allemaal al gebeurt in de sector. Laten we dan met elkaar zoeken naar creatieve oplossingen.”

Nieuwe website
Via de website caodrinkwater.nl, een initiatief van de werkgevers en met medewerking en ondersteuning van de vakbonden tot stand gekomen, kunnen medewerkers van drinkwaterbedrijven informatie vinden over de standpunten van de onderhandelaars, de voortgang van het cao-overleg. Blankemeijer: “Medewerkers kunnen er ook hun mening geven. Op deze manier, en via filmpjes en podcasts, willen we een grotere groep van medewerkers eigenlijk de kans geven om op de hoogte te blijven en mee te praten.”

 

MEER INFORMATIE
De website caodrinkwater.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Arie Karreman · 10 months ago
    Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
    Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.