De medewerkers van decentrale overheden kunnen een grote rol spelen bij de transitie naar een circulaire economie, maar beseffen dat vaak onvoldoende. Dat is de reden voor de organisatie Circularities om samen met het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de campagne de Verschilmakers te houden. Iedereen die meer wil weten over praktische circulaire oplossingen, kan zich opgeven.

De campagne is vandaag van start gegaan en duurt vier weken. Elementen zijn een zesdelige podcastreeks, een speciaal magazine en het aanbod van een jaar lang ondersteuning. “We pakken het groots aan”, zegt Klaske Kruk. “Elke dag gebeurt wel wat. Er is nu al veel belangstelling vanuit de media.”

Klaske KrukKlaske Kruk (foto: Jurriaan Hoefsmit)

Veel medewerkers van decentrale overheden hebben volgens Kruk gehoord van de circulaire economie, maar zeggen er zelf niets mee te kunnen. “Het zou te ingewikkeld zijn en zij vragen zich af of ze een grote rol te spelen hebben in de transitie. Niets is minder waar. De circulaire economie gaat juist over alles wat we doen.”

Kruk is oprichter van Circularities en in 2021 uitgroepen tot Circular Hero. Haar organisatie helpt professionals van bedrijven en decentrale overheden bij het realiseren van een circulaire economie. “Wij proberen deze economie erg praktisch toepasbaar te maken voor specifieke functies.”

Handelingsperspectief geboden
De bedoeling van de campagne de Verschilmakers is om alle ambtenaren bij gemeenten, provincies en waterschappen een handelingsperspectief te geven, zodat zij circulaire oplossingen in hun dagelijkse werkzaamheden kunnen toepassen. “We zien dat individuele medewerkers die verantwoordelijk zijn voor circulaire economie, vaak binnen hun organisatie moeite hebben om iets te bereiken. Het gaat er juist om dat medewerkers op alle vakgebieden meedoen.”

De meesten willen een steentje bijdragen maar weten niet hoe, zegt Kruk. “Ambtenaren kunnen een groot verschil maken. Bijvoorbeeld omdat zij de agenda kunnen bepalen, partijen bij elkaar kunnen brengen of aan marktpartijen kunnen voorstellen om het op een andere manier te doen. Zo kreeg een provinciale ambtenaar het voor elkaar dat de supermarktketen Plus alleen nog maar biologische melk aanbiedt.”

Podcastreeks en magazine
Het is wel lastig dat de circulaire economie een complex thema is, merkt Kruk op. “Er vallen veel verschillende onderwerpen onder. En wanneer ben je klaar? Daarom belichten wij in een reeks van podcasts zes onderwerpen: de toekomst van landbouw, bouw, infrastructuur, bedrijven, consumenten en afval. We laten zien hoe de wereld er in 2030 en 2050 uitziet. Deze onderwerpen zijn interessant voor alle gemeenten, provincies en waterschappen en ze kunnen hierbij ook echt invloed uitoefenen.”

Tevens is een speciaal magazine verschenen waarin zeven medewerkers vertellen over hoe zij het aanpakken. Brenda van Dungen van Waterschap Aa en Maas behandelt bijvoorbeeld het circulair maken van dijken en Patrick Blom van Waterschap Vallei en Veluwe het opnieuw inzetten van waardevolle grondstoffen uit rioolslib. “Hun verhalen gaan over intrinsieke motivatie en vooral over handelingsperspectief. De lezer kan meteen morgen aan de slag.”

Ondersteuning mogelijk
Een belangrijk onderdeel van de campagne is dat mensen ondersteuning kunnen krijgen. Kruk: “Wie meer wil weten over een bepaald onderwerp, kan zich opgeven. Je krijgt dan vijf keer per jaar goede voorbeelden en handelingsperspectieven binnen jouw eigen vakgebied toegestuurd. Ook kun je vragen aan ons stellen en word je regionaal gekoppeld aan andere ambtenaren die met hetzelfde bezig zijn. Aanmelden is mogelijk gedurende het hele jaar, dus ook na het einde van de campagne.”

De campagne de Verschilmakers wordt afgesloten tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 7 februari. Dan zullen bestuurders van het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het belang van de circulaire economie toelichten en een oproep doen zich hiervoor in te zetten.

Kurk hoopt op een domino-effect. “We moedigen iedereen aan om informatie en voorbeelden te delen met collega’s. Het is ook belangrijk dat dit bij elke bestuurder terechtkomt. De circulaire economie moet echt iets worden waar iedereen bij de decentrale overheden mee bezig is. Dat is enerzijds noodzakelijk maar anderzijds ook leuk.”


MEER INFORMATIE
Podcastreeks de Verschilmakers
Magazine met circulaire praktijkverhalen
Aanmelden voor ondersteuning in 2022

Bericht op site Unie van Waterschappen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.