0
0
0
s2smodern

In de provincie Limburg hebben ze er al vaker mee te maken gehad: plotselinge wateroverlast door hevige regenbuien. Wat kun je doen om schade zoveel mogelijk te voorkomen? Een campagne van Waterschap Limburg en de beide Veiligheidsregio’s geeft inwoners tips.

Zet de auto altijd op de handrem zodat die niet wegdrijft, maak de dakgoot regelmatig schoon zodat de afvoer niet verstopt raakt en zorg voor waterkerende maatregelen zoals zandzakken. En als het water je huis al binnenstroomt, schakel elektriciteit en gas dan uit.

Deze en andere tips zijn te lezen op de website van de campagne ‘Wacht niet op water’, die vandaag de lucht in is gegaan. Daarmee willen de instanties inwoners helpen om zelf maatregelen te treffen.

De campagne is er gekomen op verzoek van Limburgse gemeenten, vertelt bestuurder Josette van Wersch van het waterschap. ''Zij hebben ons om ondersteuning gevraagd. Waterschap Limburg werkt elke dag samen met de omgeving aan droge voeten, veilige dijken en voldoende en schoon water. De campagne helpt ons dat eerste te realiseren.”

Vergroenen van tuinen
Als gevolg van de klimaatverandering zijn er steeds langere perioden van droogte, maar ook steeds heviger wordende regenbuien, aldus het waterschap. In 2018 liepen Meerssen, Schinnen en Venlo onder water, maar ook in 2016 en 2014 was er al veel wateroverlast in de provincie.

Het waterschap, de provincie Limburg en de Waterpanels Limburg riepen daarom vier jaar geleden de campagne ‘Waterklaar’ in het leven. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor langetermijnmaatregelen als het afkoppelen van regenpijpen en het vergroenen van tuinen.

''Maar als het KNMI voor morgen code oranje afgeeft, is het vergroenen van je tuin geen mogelijkheid meer. Op dat moment wil je wel zo snel mogelijk weten wat je kunt doen,’’ aldus burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz van de gemeente Meerssen in een persbericht.

Toolkit
De nieuwe campagne geeft daarom concrete en makkelijk uit te voeren tips voor situaties waarin wateroverlast dreigt of het water je huis al binnenstroomt. De website laat ook een aantal verhalen zien van Limburgers die hiermee ervaring hebben. Het is de bedoeling dat daar steeds nieuwe verhalen bij komen.

Naast de website is er voor gemeenten een ‘toolkit’ met kant-en-klare advertenties, banners, Facebook-posts en fotomateriaal. Zij kunnen daar hun eigen naam op zetten,

Op de website worden inwoners nadrukkelijk ook opgeroepen buurtgenoten die bijvoorbeeld niet online actief of hulpbehoevend zijn te waarschuwen en eventueel te helpen bij plotselinge wateroverlast.

 

MEER INFORMATIE
Website wachtnietopwater.nl
Website waterklaar.nl

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.