secundair logo knw 1

In plaats van de fossiele grondstof krijt gebruikt tegelfabrikant Mosa voortaan calciet uit Limburgs drinkwater. Dat haalt Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) eruit om overlast door kalkaanzetting tegen te gaan.

Calciet (CaCO3) is de chemische aanduiding voor de kalk die vrijkomt bij de ontharding van drinkwater. In vier onthardingsinstallaties haalt WML een gedeelte van de kalk uit het kraanwater. Dat gebeurt met pelletontharding, waarbij de zuurgraad tijdelijk omhoog gaat door toevoeging van een base van kalkmelk of natronloog.

De kalk in het water, ofwel calciumcarbonaat, slaat vervolgens neer op entkorrels. WML gebruikt hiervoor tegenwoordig calciet in plaats van zand, wat zuivere calcietkorrels oplevert. "In Zuid-Limburg zijn de witste korrels van Nederland en Vlaanderen te vinden", vertelt woordvoerder Edwin Hendriks van WML. "Dat moet ook, wil je ze voor hoogwaardige tegels kunnen gebruiken."

Dat Mosa de calcietkorrels van WML nu voor zijn wandtegels benut, is te danken aan Aquaminerals, dat in opdracht van drinkwaterbedrijven en waterschappen zoekt naar nieuwe toepassingen voor reststoffen uit de watercyclus. "Het mooist is natuurlijk als dat in dezelfde regio lukt", aldus Hendriks.

Cradle to cradle
Mosa is er naar eigen zeggen als eerste in de keramische industrie in geslaagd om krijt volledig te vervangen door calciet. Maar voor de tegelfabrikant is duurzaamheid al zeker tien jaar een belangrijk doel, zegt woordvoerder Joy Moonen. Bijna de gehele collectie is inmiddels ‘Cradle to Cradle Silver’ gecertificeerd (van wieg tot wieg, ofwel kringloop).

Door met calciet in plaats van met krijt te produceren, neemt het aandeel gerecycled materiaal in Mosa-wandtegels toe van 21 naar 33 procent. Moonen: "Het past dus precies in onze cradle-to-cradle-filosofie."

De kwaliteit van de tegels blijft met calciet gegarandeerd, verzekert ze. "Daar willen wij niet op inboeten. Duurzaamheid betekent namelijk ook dat de tegels lang meegaan."


MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Aquaminerals

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.