0
0
0
s2smodern

Vijftig inwoners van Amsterdam hebben de afgelopen maanden als ‘burgerwetenschappers’ geholpen bij een drinkwateronderzoek. Hun vertrouwen in het drinkwaterbedrijf is daardoor toegenomen. Ondanks maar liefst 51.000 aangetroffen bacteriesoorten.

Het onderzoek ‘De versheid van water’ werd geïnitieerd door KWR Watercycle Research Institute. Na een wervingscampagne op Facebook werden vijftig inwoners van Amsterdam geselecteerd om mee te doen. Ze kregen sample kits waarmee ze drie ‘soorten’ water konden bemonsteren en testen op de aanwezige hoeveelheid microben: het eerste water dat ’s ochtends uit de kraan komt, water dat er na vijf minuten doorstromen uitkomt en water waarnaar ze zelf nieuwsgierig waren, bijvoorbeeld omdat het een paar dagen in een bidon in de auto had gelegen. Op een openingsbijeenkomst kregen ze voorlichting en instructies; op woensdag 26 oktober werden de uitkomsten met hen gedeeld in het Amsterdamse pakhuis De Zwijger.

“In de Nederlandse drinkwatersector is niet eerder een citizen science project gedaan”, vertelt Stijn Brouwer, senior onderzoeker bij KWR. “In de pilot die wij met watercyclusbedrijf Waternet opzetten, waren we aan de ene kant natuurlijk benieuwd naar de precieze samenstelling van het water, maar we wilden ook weten wat het betrekken van burgers oplevert.”

Wat het eerste betreft: in het drinkwater van Amsterdam zijn meer dan 51.000 bacteriesoorten aangetroffen, waarvan sommige onbekend. “Een uitkomst die de microbiologen verwachtten”, aldus Brouwer. “Er zaten geen ziekmakers tussen. Zelfs als je het een paar dagen laat staan, is het Amsterdamse drinkwater dus nog steeds veilig.”

De inzet van burgerwetenschappers is “ongelooflijk goed” bevallen, vertelt Brouwer. “We kregen alle sample kits terug en ze bleken allemaal bruikbare resultaten op te leveren. Belangrijker nog: de deelnemers lieten na afloop weten dat hun vertrouwen in het drinkwaterbedrijf is gegroeid, juist doordat het drinkwaterbedrijf zo open is geweest over wat er precies in het drinkwater zit. Mensen meldden zich spontaan aan als een soort ambassadeurs van het drinkwaterbedrijf.”

De afsluitende bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger terug is te zien op deze website

Meer informatie over het project op de wesbite van KWR Watercycle Research Institute.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.