0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Worden straks met behulp van autonoom varende boten honderden mensen per uur vervoerd tussen het centrum en het Marineterrein in Amsterdam? Dat is een van de mogelijkheden die worden onderzocht.

Het innovatieve concept dat vandaag is gepresenteerd, heet roundAround. Bedenkers zijn het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Amsterdam Institute for Advanced Metrolopitan Solutions (kortweg AMS Institute), een samenwerkingsverband van TU Delft, Wageningen University & Research en MIT. Hun idee is om met zelfvarende boten een dynamische ‘brug’ aan te leggen over de waterweg tussen het Marineterrein Amsterdam - een gebied op het stadseiland Kattenburg dat als innovatiehub wordt herontwikkeld - en het centrumdistrict naast NEMO Science Museum. 

Zij willen hiervoor zogeheten Roboat units inzetten. Deze elektrische boten zijn uitgerust met camera’s en lasertechnologie en worden aangedreven met kunstmatige intelligentie. Zij bewegen zich in een cirkel over het water en reageren autonoom op het verkeer van de vaarroute. Dat zorgt volgens onderzoekers van MIT en AMS Institute ervoor dat de boten veilig en efficiënt kunnen oversteken. Als de boten aan wal zijn, worden zij via een rail geleid naar een platform waar passagiers kunnen in- en uitstappen.

Hiermee zouden honderden mensen per uur kunnen worden vervoerd. De reistijd duurt minder dan twee minuten, terwijl mensen anders tien minuten lopen. De bedenkers hebben het over een setting van een ‘living lab’. Zij willen op basis van de praktijkervaringen zowel de autonome techniek verbeteren als de boten doorontwikkelen.

Of het allemaal zover komt, valt te bezien. Er wordt behalve naar roundAround gekeken naar diverse andere, meer traditionele opties. MIT en AMS Institute wijzen erop dat ook andere toepassingen mogelijk zijn. Zo kunnen autonome boten via de Amsterdamse grachten afval ophalen en bouwmaterialen vervoeren.

 

MEER INFORMATIE
Bericht AMS Institute
Website Roboat 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De stelling dat de gemiddelde waterschapslasten met 3,6% stijgen als gevolg van extra investeringen in de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, wordt niet onderbouwd. Een waterschap met een begroting van 100 miljoen zou dan een extra klimaatoroject uitvoeren van 3,6 mln euro? Een goede journalist gaat dat natuurlijk checken, toch??
De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het