0
0
0
s2smodern

Britse waterbedrijven loosden in 2020 meer dan 400.000 keer ongezuiverd rioolwater in rivieren en kustwateren, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Britse Milieuagentschap. Onbehandeld afvalwater, met daarin menselijk afval, natte doekjes en condooms, stroomde gedurende meer dan 3 miljoen uur in Britse wateren, zo werd geregistreerd.

Het Britse milieuagentschap Environment Agency (EA) staat waterbedrijven toe om rioolwater in rivieren en beken te lozen na extreme weersomstandigheden, zoals langdurige hevige regenval. Volgens het agentschap zijn de overstorten geen teken dat het zuiveringssysteem faalt, maar dat ze een noodzakelijk onderdeel zijn van het bestaande rioleringssysteem.

Waterbedrijven zijn de afgelopen jaren steeds meer gebruik gaan maken van overstorten, omdat de klimaatverandering tot meer regenval heeft geleid en de afvalwaterinfrastructuur geen gelijke tred heeft gehouden met de bevolkingsgroei. De lozingen zijn ten opzichte van 2019 met 27 procent toegenomen. Die stijging schrijft het milieuagentschap mede toe aan de toename van het aantal meetstations.

Sir James Bevan, chief executive van het Environment Agency, zei in een reactie tegen de media dat zijn agentschap ‘actief samenwerkt met de waterbedrijven om ervoor te zorgen dat overstorten naar behoren worden gecontroleerd’. Daarbij is de inzet dat de schade die wordt toegebracht aan het milieu een halt wordt toegeroepen.

Geschokt
Rivers Trust, een organisatie die campagne voert voor verbetering van watermilieu in de rivieren in Engeland en Wales, reageerde geschokt op de cijfers van het agentschap: "Dit is een schokkende hoeveelheid onbehandeld vervuild afvalwater dat onze rivieren bereikt en laat zien dat onze huidige aanpak en infrastructuur, met name voor het beheer van ‘stormwater’, aan een radicale herziening toe is." De organisatie pleit voor real-time monitoring van rioolwaterlozingen in rivieren.

Een van de waterwegen die in 2020 te lijden had van riooloverstorten was de rivier de Chess in Buckinghamshire. Paul Jennings, voorzitter van de River Chess Association, zei tegen de BBC: "We zien deze lozingen momenteel elke dag, soms meerdere uren lang." Volgens hem is er een direct verband tussen rioolwaterlozingen en de afnemende aantallen beekforel, vlagzalm en ongewervelde dieren, waaronder wormen, slakken en insecten zoals meivliegen.

De lozingscijfers werden voor het eerst gepubliceerd door EA. Hoewel dit onder druk van de publieke opinie gebeurde, zag ceo Bevan een voordeel in het publiek maken van de cijfers. “Het betekent dat iedereen precies kan zien wat er gebeurt, en het zal helpen om de verbeteringen en toekomstige investeringen te stimuleren.”

De Britse regering kondigde aan dat zij de vermindering van rioolwaterlozingen door overstorten in een wettelijke regeling opneemt. Het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) publiceert tegen september 2022 een plan van aanpak om de lozingen te verminderen. Die moeten volgend jaar al afnemen. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.