De rivieren in het Verenigd Koninkrijk zijn er slecht aan toe. Volgens een onderzoek van het Britse parlement behoren ze tot de meest vervuilde van Europa. Geen enkele rivier in het land is nog gezond en dat is het gevolg van jarenlange bezuinigingen op watermanagement en waterzuivering.

De parlementaire commissie die de kwaliteit van het rivierwater onderzocht, spreekt van een ‘puinhoop’. Slechts één rivier in het land, de Wharfe in het Noord-Engelse Ilkley, is schoon genoeg om in te zwemmen. Maar zelfs daar zijn mensen ziek geworden. In 39 van de 42 rivieren waarin wilde zalmen voorkomen, wordt deze vis in zijn bestaan bedreigd.

Het rapport legt de schuld vooral bij waterbedrijven, boeren, toezichthouders en de overheid. Waterbedrijven lozen regelmatig ongezuiverd rioolwater in rivieren, landbouwbedrijven vervuilen waterlopen met chemicaliën.

De geprivatiseerde waterbedrijven keren bovendien liever dividend uit aan hun aandeelhouders dan dat ze investeren in de waterkwaliteit, aldus de commissie. De toezichthouders willen de waterprijs voor consumenten laag houden en zetten zich nauwelijks in voor de verbetering van riolen en afwateringen, met onder andere structurele overstort als gevolg.

Natte doekjes
Ook burgers moeten meer doen om de waterkwaliteit te verbeteren, menen de parlementariërs. Vetten en oliën worden massaal door de gootsteen of het toilet gespoeld, net als schoonmaak- en hygiëneproducten die plastic bevatten.

Ze spreken van "riffen van natte doekjes" en "vetbergen zo groot als blauwe vinvissen" die de riolen verstoppen. Het kost jaarlijks zeker 100 miljoen pond (120 miljoen euro) om die te verwijderen.

De commissieleden roepen de Britse regering op om maatregelen te nemen die de waterkwaliteit blijvend verbeteren. Dat is niet alleen een kwestie van investeren in de infrastructuur, ook moet veel strenger worden toegezien op vergunningen en moet vervuiling fors hoger beboet worden.

Drinkbare rivieren
De Amsterdamse Li An Phoa is niet verrast door het Britse onderzoek. Zij maakt zich met haar stichting Drinkable Rivers hard voor gezonde rivieren, organiseert burgeronderzoek naar de waterkwaliteit in heel Europa en wandelde langs de Maas en de IJssel. De Britse Thames staat nog op haar lijstje. Phoa kon vandaag niet uitgebreid reageren, maar laat wel weten dat ze “sinds een artikel in The Guardian een paar jaar geleden” al van de situatie op de hoogte is.

Uit de eerste Nederlandse WaterBlitz, een kortdurend burgeronderzoek van Earthwatch Europe, bleek afgelopen september tot vreugde van de Eindhovenaren dat ‘hun’ Dommel een stuk beter scoorde dan de Thames.

Dat wil niet zeggen dat Nederland tevreden achterover kan leunen. Zeker ook in ons land moet er nog veel gebeuren om de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 te halen, zo constateerde de Europese Commissie onlangs weer. Het Verenigd Koninkrijk behoort sinds begin vorig jaar niet meer tot de EU en kan dus zijn eigen koers bepalen.

 

MEER INFORMATIE
Rapport ‘Water quality in rivers’
Rapport Europese Commissie
H2O-artikel: Interview met Li An Phoa
H2O-bericht: Goede score voor Eindhovense waterkwaliteit bij WaterBlitz

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.