0
0
0
s2smodern

Brabantse Delta wil maaisel van oevers, bermen en natuurgebieden gebruiken als lokale compost. Daarover heeft het waterschap samen met acht gemeenten een brief aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) geschreven. 

Volgens de huidige wetgeving is het namelijk niet toegestaan om maaisel na bewerking als organische stof in de directe omgeving te gebruiken. Voor die bewerking moet een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld.

''Maar dan zijn er veel transportbewegingen nodig die zorgen voor extra CO2-uitstoot en stikstof’’, aldus de partners, die zijn verenigd in het streeknetwerk Landstad De Baronie.

Ze noemen dat een onwenselijke situatie. Volgens hen is het heel goed mogelijk het maaisel lokaal te fermenteren of composteren. Daardoor ontstaat er een stof die prima als bodemverbeteraar kan worden gebruikt.

Water vasthouden
Een ander voordeel is dat door het fermentatieproces onkruidzaden onschadelijk worden gemaakt en zo niet verspreid worden over het land. Daarnaast is een natuurlijke bodemverbeteraar van belang voor het vasthouden van voldoende water, aldus de initiatiefnemers. ''Dat belang is duidelijk na de droge zomers van 2018 en 2019.’’

De afgelopen tien jaar werd deze ‘kringlooplandbouw’ al op verschillende plaatsen in de regio toegepast, maar na een aanpassing begin vorig jaar in de Vrijstellingsregeling Plantenresten is composteren en fermenteren op eigen bedrijf niet meer toegestaan.

In hun brief roepen de initatiefnemers minister Schouten op om deze regeling te versoepelen. Over hoe de eventuele risico’s te beperken gaan zij graag met haar in gesprek, zo schrijven ze.

10.000 kuub maaisel
Waterschap Brabantse Delta voert volgens een woordvoerder jaarlijks zo’n 10.000 kuub maaisel af. ''De helft hiervan zouden we binnen de kleine kringloop kunnen verwerken.’’

De briefschrijvers wachten nog op een reactie van het ministerie.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.