Waterschap Vallei en Veluwe maakt zich zorgen over het snel veranderende grondgebruik in de regio. Steeds meer grasland verdwijnt omdat veehouders ermee kappen. Maar de akkerbouw en de bomen- en bollenteelt die daarvoor in de plaats komt, brengt de waterkwaliteit alleen maar verder achteruit, schrijft het schap in een brief aan minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur).
Het gaat hier volgens het waterschap om "de onbedoelde negatieve effecten van onderdelen van het stikstofbeleid". Maatregelen die positief zijn voor het behalen van het ene doel, zoals vermindering van de stikstofuitstoot, leiden tot achteruitgang op andere doelen, zoals waterkwaliteit, aldus de brief.
Behalve minister Wiersma hebben ook minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) en de colleges van Gedeputeerde Staten van Gelderland, Utrecht en Overijssel de brief ontvangen. Zij worden daarin opgeroepen om als overheden gezamenlijk de regie te pakken op veranderend grondgebruik en integraal te sturen op verbetering van bodem-, water- en luchtkwaliteit.
"Het kan niet zo zijn dat de overheid straks bij agrariërs op de stoep staat om weer andere beperkingen op te leggen, bijvoorbeeld om KRW-doelen te halen – zeker als we dat nu al voorzien", meent het college van dijkgraaf en heemraden van Vallei en Veluwe.
Verdroging
De Kaderrichtlijn Water (KRW) schrijft voor dat het oppervlakte- en grondwater in 2027 aan bepaalde ecologische en chemische kwaliteitseisen moet voldoen. Bij bollenteelt worden relatief veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, met alle gevolgen van dien voor de waterkwaliteit.
Vergeleken met grasland houdt akkerland water veel minder goed vast op de momenten dat dat nodig is en heeft het een slechtere infiltratie en afvoer bij piekbuien. Bomenteelt kost veel water en kan daardoor leiden tot verdroging.
Wat Vallei en Veluwe nu ziet gebeuren, is dat veel ‘piekbelasters’ gebruikmaken van stopregelingen die bedoeld zijn om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Met de veeteelt verdwijnt permanent grasland en daar komt op steeds meer plekken akkerbouw, bomenteelt of bollenteelt voor in de plaats.
Urgentie
Het waterschap zegt “de urgentie die wordt gevoeld rondom het vlottrekken van vergunningverlening op het gebied van stikstof voor economische activiteiten” te begrijpen en ook te onderschrijven. "Maar wanneer de oplossingen voor dit vergunningsvraagstuk leiden tot achteruitgang op andere opgaven, zoals waterkwaliteit, ruilen we het ene vraagstuk in voor het andere."