De watersector zet de deuren open tijdens de nationale Week van Ons Water die vandaag is begonnen en tot en met zondag 21 mei duurt. Het thema is schoon en gezond water.

Waterschappen, drinkwaterbedrijven en andere partijen organiseren allerlei activiteiten om het belang van water bij volwassenen en jongeren onder de aandacht te brengen. Zo kunnen mensen langs bijzondere waterpunten wandelen, op slootsafari gaan, een virtual reality game over water spelen en een college over dijkveiligheid volgen. Diverse rioolwaterzuiveringsinstallaties en waterproductiebedrijven houden een open dag. Watermusea hebben speciale programma’s.

Op scholen zijn er gastlessen. De lessen worden gegeven door mensen die in de watersector werken en jonge watersporters met olympische ambities. Zij vertellen waarom Nederland zo goed met water omgaat.

Voor het eerst wordt een nationale actie gehouden om vissen te tellen. Veel vrijwilligers brengen in kaart wat er zich onder de waterspiegel bevindt. Sportvissers kunnen hun vangsten via de app Mijn vismaat doorgeven. De actie wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met stichting RAVON en Sportvisserij Nederland.

Omdat het grootschalige project Ruimte voor de Rivier Zwolle onlangs is afgerond, organiseert Waterschap Drents Overijsselse Delta een publieksdag op zaterdag 20 mei. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de nieuw ingerichte gebieden langs de IJssel, waarbij ze op enkele locaties theater kunnen bekijken. Ook is het mogelijk om door de uiterwaarden te fietsen en een korte boottocht in een van de nieuwe geulen te maken.

De Week van Ons Water valt samen met de Nationale Molen- en Gemalendag (zaterdag 13 en zondag 14 mei) en de Dag van de Bouw (zaterdag 20 mei). Dit weekend zijn ruim 950 molens en veertig gemalen open, zoals de monumentale gemalen in Eefde en Vollenhove en het museumgemaal Caners in Gewande. Op 20 mei kan onder andere een bezoek worden gebracht aan de bouwplaats van de nieuwe Ipenslotersluis in Amsterdam.

In het najaar vindt opnieuw een Week van Ons Water plaats. Die gaat over de bescherming tegen al het water vanuit de zee, rivieren en lucht. Deze week is van 18 tot en met 25 oktober.

Meer informatie over de activiteiten vindt u hier. Bekijk ook het overzicht van geopende molens en gemalen.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.