secundair logo knw 1

Foto: Museumgemaal Caners

De watersector zet de deuren open tijdens de nationale Week van Ons Water die vandaag is begonnen en tot en met zondag 21 mei duurt. Het thema is schoon en gezond water.

Waterschappen, drinkwaterbedrijven en andere partijen organiseren allerlei activiteiten om het belang van water bij volwassenen en jongeren onder de aandacht te brengen. Zo kunnen mensen langs bijzondere waterpunten wandelen, op slootsafari gaan, een virtual reality game over water spelen en een college over dijkveiligheid volgen. Diverse rioolwaterzuiveringsinstallaties en waterproductiebedrijven houden een open dag. Watermusea hebben speciale programma’s.

Op scholen zijn er gastlessen. De lessen worden gegeven door mensen die in de watersector werken en jonge watersporters met olympische ambities. Zij vertellen waarom Nederland zo goed met water omgaat.

Voor het eerst wordt een nationale actie gehouden om vissen te tellen. Veel vrijwilligers brengen in kaart wat er zich onder de waterspiegel bevindt. Sportvissers kunnen hun vangsten via de app Mijn vismaat doorgeven. De actie wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met stichting RAVON en Sportvisserij Nederland.

Omdat het grootschalige project Ruimte voor de Rivier Zwolle onlangs is afgerond, organiseert Waterschap Drents Overijsselse Delta een publieksdag op zaterdag 20 mei. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de nieuw ingerichte gebieden langs de IJssel, waarbij ze op enkele locaties theater kunnen bekijken. Ook is het mogelijk om door de uiterwaarden te fietsen en een korte boottocht in een van de nieuwe geulen te maken.

De Week van Ons Water valt samen met de Nationale Molen- en Gemalendag (zaterdag 13 en zondag 14 mei) en de Dag van de Bouw (zaterdag 20 mei). Dit weekend zijn ruim 950 molens en veertig gemalen open, zoals de monumentale gemalen in Eefde en Vollenhove en het museumgemaal Caners in Gewande. Op 20 mei kan onder andere een bezoek worden gebracht aan de bouwplaats van de nieuwe Ipenslotersluis in Amsterdam.

In het najaar vindt opnieuw een Week van Ons Water plaats. Die gaat over de bescherming tegen al het water vanuit de zee, rivieren en lucht. Deze week is van 18 tot en met 25 oktober.

Meer informatie over de activiteiten vindt u hier. Bekijk ook het overzicht van geopende molens en gemalen.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.