0
0
0
s2smodern

De watersector zet de deuren open tijdens de nationale Week van Ons Water die vandaag is begonnen en tot en met zondag 21 mei duurt. Het thema is schoon en gezond water.

Waterschappen, drinkwaterbedrijven en andere partijen organiseren allerlei activiteiten om het belang van water bij volwassenen en jongeren onder de aandacht te brengen. Zo kunnen mensen langs bijzondere waterpunten wandelen, op slootsafari gaan, een virtual reality game over water spelen en een college over dijkveiligheid volgen. Diverse rioolwaterzuiveringsinstallaties en waterproductiebedrijven houden een open dag. Watermusea hebben speciale programma’s.

Op scholen zijn er gastlessen. De lessen worden gegeven door mensen die in de watersector werken en jonge watersporters met olympische ambities. Zij vertellen waarom Nederland zo goed met water omgaat.

Voor het eerst wordt een nationale actie gehouden om vissen te tellen. Veel vrijwilligers brengen in kaart wat er zich onder de waterspiegel bevindt. Sportvissers kunnen hun vangsten via de app Mijn vismaat doorgeven. De actie wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met stichting RAVON en Sportvisserij Nederland.

Omdat het grootschalige project Ruimte voor de Rivier Zwolle onlangs is afgerond, organiseert Waterschap Drents Overijsselse Delta een publieksdag op zaterdag 20 mei. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de nieuw ingerichte gebieden langs de IJssel, waarbij ze op enkele locaties theater kunnen bekijken. Ook is het mogelijk om door de uiterwaarden te fietsen en een korte boottocht in een van de nieuwe geulen te maken.

De Week van Ons Water valt samen met de Nationale Molen- en Gemalendag (zaterdag 13 en zondag 14 mei) en de Dag van de Bouw (zaterdag 20 mei). Dit weekend zijn ruim 950 molens en veertig gemalen open, zoals de monumentale gemalen in Eefde en Vollenhove en het museumgemaal Caners in Gewande. Op 20 mei kan onder andere een bezoek worden gebracht aan de bouwplaats van de nieuwe Ipenslotersluis in Amsterdam.

In het najaar vindt opnieuw een Week van Ons Water plaats. Die gaat over de bescherming tegen al het water vanuit de zee, rivieren en lucht. Deze week is van 18 tot en met 25 oktober.

Meer informatie over de activiteiten vindt u hier. Bekijk ook het overzicht van geopende molens en gemalen.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.