0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De watersector zet de deuren open tijdens de nationale Week van Ons Water die vandaag is begonnen en tot en met zondag 21 mei duurt. Het thema is schoon en gezond water.

Waterschappen, drinkwaterbedrijven en andere partijen organiseren allerlei activiteiten om het belang van water bij volwassenen en jongeren onder de aandacht te brengen. Zo kunnen mensen langs bijzondere waterpunten wandelen, op slootsafari gaan, een virtual reality game over water spelen en een college over dijkveiligheid volgen. Diverse rioolwaterzuiveringsinstallaties en waterproductiebedrijven houden een open dag. Watermusea hebben speciale programma’s.

Op scholen zijn er gastlessen. De lessen worden gegeven door mensen die in de watersector werken en jonge watersporters met olympische ambities. Zij vertellen waarom Nederland zo goed met water omgaat.

Voor het eerst wordt een nationale actie gehouden om vissen te tellen. Veel vrijwilligers brengen in kaart wat er zich onder de waterspiegel bevindt. Sportvissers kunnen hun vangsten via de app Mijn vismaat doorgeven. De actie wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met stichting RAVON en Sportvisserij Nederland.

Omdat het grootschalige project Ruimte voor de Rivier Zwolle onlangs is afgerond, organiseert Waterschap Drents Overijsselse Delta een publieksdag op zaterdag 20 mei. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de nieuw ingerichte gebieden langs de IJssel, waarbij ze op enkele locaties theater kunnen bekijken. Ook is het mogelijk om door de uiterwaarden te fietsen en een korte boottocht in een van de nieuwe geulen te maken.

De Week van Ons Water valt samen met de Nationale Molen- en Gemalendag (zaterdag 13 en zondag 14 mei) en de Dag van de Bouw (zaterdag 20 mei). Dit weekend zijn ruim 950 molens en veertig gemalen open, zoals de monumentale gemalen in Eefde en Vollenhove en het museumgemaal Caners in Gewande. Op 20 mei kan onder andere een bezoek worden gebracht aan de bouwplaats van de nieuwe Ipenslotersluis in Amsterdam.

In het najaar vindt opnieuw een Week van Ons Water plaats. Die gaat over de bescherming tegen al het water vanuit de zee, rivieren en lucht. Deze week is van 18 tot en met 25 oktober.

Meer informatie over de activiteiten vindt u hier. Bekijk ook het overzicht van geopende molens en gemalen.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het