0
0
0
s2sdefault

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel hebben een vergunningchecker gelanceerd die gemakkelijk in het gebruik is en waarbij de informatie binnenkort in eenvoudig Nederlands is geformuleerd. Hiermee wordt alvast een voorschot genomen op de invoering van het digitaal stelsel van de Omgevingswet.

Met het instrument kunnen inwoners, agrariërs en ondernemers snel nagaan of zij voor een activiteit een watervergunning nodig hebben of een melding moeten doen. De vergunningchecker is gezamenlijk ontwikkeld door de drie Brabantse waterschappen. Aa en Maas en De Dommel zijn hiermee nu live gegaan. Brabantse Delta dat zich wat later bij het initiatief heeft aangesloten, volgt binnen afzienbare tijd.

Aly HiemstraAly Hiemstra

Het is een erg gebruiksvriendelijke applicatie, vertelt projectleider Aly Hiemstra van Waterschap De Dommel. “Je kiest een activiteit zoals een sloot dempen of een duiker aanleggen en geeft aan waar je dit wilt doen. Het vernieuwende is dat je dan alleen vragen vanuit onze keur krijgt voor die bepaalde activiteit en locatie. Vroeger moest je daarvoor de hele keur door.”

Informatie automatisch ingevuld
De vergunningchecker bevat een kaart waarachter alle werkingsgebieden van de waterschappen zitten. Als iemand op de kaart de locatie van zijn activiteit aangeeft, worden de gegevens hierover automatisch ingevuld. Hiemstra: “Bijvoorbeeld of het om een A-watergang gaat. Het handige is dat je bij de vergunningaanvraag de pdf of url van deze informatie kunt meesturen.”

Waterschap de Dommel onderscheidt zich volgens Hiemstra door de kwaliteit van de data achter de applicatie. “We hebben een grote slag gemaakt bij de gegevens over de werkingsgebieden. Wij zijn ons hele gebied nog een keer overgevlogen om luchtfoto’s te maken. En bij alles wat op deze foto’s niet duidelijk was, gingen beheerders het veld in om te bekijken hoe het er buiten echt bij ligt. De uitkomsten van de vergunningchecker zijn daarmee erg nauwkeurig geworden. De informatie zal ook iedere maand worden geactualiseerd.”

Tussenstap richting DSO
De vergunningchecker is eigenlijk een tussenstap op weg naar het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het nieuwe instrument is daarom een kort leven beschoren en verdwijnt zodra de Omgevingswet in werking treedt. Zoals het er nu uitziet, is dat op 1 januari 2022.

“De applicatie maakt gebruik van alles wat we straks in het DSO nodig hebben”, licht Hiemstra toe. “Ook daarin moet het waterschap alle data over het watersysteem uploaden. We kunnen dit nu tien maanden lang testen, zodat we de kinderziekten eruit kunnen halen.”

Eenvoudig taalgebruik
Het taalgebruik van de informatie in de vergunningchecker is op het ogenblik nog behoorlijk ambtelijk, maar dat gaat veranderen. De bedoeling is om binnenkort de informatie geheel op taalniveau B1 - eenvoudig Nederlands - aan te bieden. “Dan kan elke burger snappen wat we bedoelen”, zegt Hiemstra.

Zij geeft een voorbeeld. “Nu vragen we in de keur: ga je de activiteit uitvoeren in een beperkingengebied met betrekking tot een oppervlaktewaterlichaam? Dat wordt straks: ga je bovengenoemde activiteit dicht bij de oever uitvoeren? Het is een leuke uitdaging om het simpel te formuleren. Dit wordt in het DSO overgenomen.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door De Dommel 
Bericht van Aa en Maas

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.