Waterschap Brabantse Delta organiseert in november een zogeheten winterschool met drie lezingen voor mensen die interesse hebben in een functie in het waterschapsbestuur en zich kandidaat stellen voor de komende waterschapsverkiezingen. “We willen het nieuwe bestuur een vliegende start geven.”
“De ervaring leert dat na de verkiezingen vaak de helft tot driekwart van het waterschapsbestuur bestaat uit nieuwe mensen,” zegt Anton Merks, projectleider bij Brabantse Delta. “Tegelijkertijd staat het waterschap voor grote opgaven en uitdagingen. Daarom starten we nu met een serie lezingen zodat de kandidaten voor het nieuwe bestuur nog voor de verkiezingscampagne begint, goed zijn ingevoerd in de belangrijkste thema’s voor de komende bestuursperiode.”
Bij de onderwerpkeuze liet Merks zich leiden door het vorig jaar gesloten regeerakkoord. “Uit het regeerakkoord komt naar voren dat water en bodem leidend zullen zijn bij beleidskeuzes.” De winterschool zal bestaan een lezing over klimaatuitdagingen, één over verstedelijking en één over de transformatie van het landelijk gebied. “We hebben gekozen voor onderwerpen, die een relatie hebben met ons beheergebied en experts uitgenodigd om in hun lezing het brede plaatje te schetsen.”
Het is voor het eerst dat Brabantse Delta op deze manier probeert om kandidaat-bestuursleden voor te bereiden op een eventuele bestuursperiode. Merks is tevreden over het aantal aanmeldingen. “Het is een experiment, maar de interesse is stevig.”
Uiteindelijk is het doel van de winterschool om de kandidaten goed te informeren over belangrijke thema’s binnen het waterschap. “Als we vervolgens zien dat deze onderwerpen echt terug komen in verkiezingsuitingen en uiteindelijk op de onderhandeltafel voor het bestuursakkoord belanden, dan denk ik dat we een goed instrument hebben gevonden om de bestuurders voor te bereiden op de komende jaren.”
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water