secundair logo knw 1

Waterschap Brabantse Delta organiseert in november een zogeheten winterschool met drie lezingen voor mensen die interesse hebben in een functie in het waterschapsbestuur en zich kandidaat stellen voor de komende waterschapsverkiezingen. “We willen het nieuwe bestuur een vliegende start geven.”

“De ervaring leert dat na de verkiezingen vaak de helft tot driekwart van het waterschapsbestuur bestaat uit nieuwe mensen,” zegt Anton Merks, projectleider bij Brabantse Delta. “Tegelijkertijd staat het waterschap voor grote opgaven en uitdagingen. Daarom starten we nu met een serie lezingen zodat de kandidaten voor het nieuwe bestuur nog voor de verkiezingscampagne begint, goed zijn ingevoerd in de belangrijkste thema’s voor de komende bestuursperiode.”

Bij de onderwerpkeuze liet Merks zich leiden door het vorig jaar gesloten regeerakkoord. “Uit het regeerakkoord komt naar voren dat water en bodem leidend zullen zijn bij beleidskeuzes.” De winterschool zal bestaan een lezing over klimaatuitdagingen, één over verstedelijking en één over de transformatie van het landelijk gebied. “We hebben gekozen voor onderwerpen, die een relatie hebben met ons beheergebied en experts uitgenodigd om in hun lezing het brede plaatje te schetsen.”

Het is voor het eerst dat Brabantse Delta op deze manier probeert om kandidaat-bestuursleden voor te bereiden op een eventuele bestuursperiode. Merks is tevreden over het aantal aanmeldingen. “Het is een experiment, maar de interesse is stevig.”

Uiteindelijk is het doel van de winterschool om de kandidaten goed te informeren over belangrijke thema’s binnen het waterschap. “Als we vervolgens zien dat deze onderwerpen echt terug komen in verkiezingsuitingen en uiteindelijk op de onderhandeltafel voor het bestuursakkoord belanden, dan denk ik dat we een goed instrument hebben gevonden om de bestuurders voor te bereiden op de komende jaren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.