0
0
0
s2sdefault

Waterschap Brabantse Delta en 15 West-Brabantse gemeenten willen de komende vier jaar verder samenwerken op het gebied van het verzamelen, beheren en delen van gegevens over de waterketen. Volgens projectleider Albert Klaassen wordt het vier jaar geleden opgezette project Meten & Monitoren geïntensiveerd.

Gemeenten en waterschappen investeren veel geld in het onderhouden, aanpassen en vernieuwen van riool- en afvalwatersystemen. “Zowel gemeenten als waterschap hebben goed zicht op hun eigen systemen en installaties, maar juist in de combinatie van kennis is nog enorme winst te behalen”, stelt Albert Klaassen.

Hij coördineert namens Brabantse Delta en de betrokken gemeenten het project Meten & Monitoren. “Data worden steeds belangrijker. Als gemeenten beter zicht hebben op de waterstromen in hun rioolstelsel kan bijvoorbeeld overlast bij hevige regenval beperkt worden.”


(advertentie)

Standaardisatie en validatie
De afgelopen jaren is vooral gewerkt aan het verzamelen en ontsluiten van informatie. Op dit moment zijn er 3700 meetpunten aan het monitoringssysteem gekoppeld. “Door samen te werken bij het verrichten van metingen en de verzamelde gegevens te verwerken, kunnen zowel onderhoud als investeringen gerichter en efficiënter plaatsvinden”, zegt Klaassen.

“In de periode tot nu hebben we ons vooral gericht op het binnenhalen van de informatie. In de tweede fase van het project willen we versterkt gaan inzetten op de analyse van de gegevens.” Daarvoor zullen volgens Klaassen nog wel stappen gezet moeten worden op onder andere het gebied van standaardisatie en validatie. “Daar is echt nog wel ruimte voor verbetering. Gaandeweg ontdekken we bijvoorbeeld dat niet alles sensoren altijd de juiste waardes aangeven.”

De uitkomsten van de metingen en de analyses moeten uiteindelijk in een nog te ontwikkelen dashboard aan de gemeenten worden gepresenteerd. “Dat zal helpen bij het identificeren van zwakke plekken in het systeem, zoals verstoppingen. Kennis over het stelsel helpt overigens niet alleen bij het efficiënter vormgegeven van he beheer. Het raakt ook aan actuele discussies. In het dashboard komt ook ruimte voor informatie over de bergingscapaciteit van een gebied. Dat kan helpen in de strijd tegen wateroverlast en droogte.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zeer spijtig om te lezen dat Alexander is overleden. Jouw tekst Walter is geheel in lijn zoals ik Alexander kende in de tijd dat ik bij WZHO werkzaam was. Goed gedaan.
Het is een prachtig idee. Als een horeca man/vrouw er meer wil hebben kosten ze ongeveer € 7,-. Een andere ondernemer biedt ze aan voor bijna 13 euro. Ik koop er dus een paar bij een horeca-ondernemer.
Groet, Jan Jansen, Maastricht
Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.