0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Brabantse Delta stelt vandaag onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in voor drie gebieden. Het is het eerste verbod van dit seizoen. De droge zomer van 2018, het droge voorjaar en de weersverwachting brengen het waterschap ertoe de maatregelen te nemen. De andere waterschappen in de provincie zijn nog niet zover.

Het innameverbod uit watergangen betreft de stroomgebieden van de Groote Leij en de Hultense Leij, de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda en De Wouwse gronden. De onttrekkingsverboden duren tot een nog nader vast te stellen datum, laat het waterschap weten. 

Kritieke normen
In genoemde gebieden dreigt het waterpeil onder kritieke normen te zakken. Ook wordt gekeken naar de afvoer in de stroomgebieden, aldus een woordvoerster.

Door lage waterstanden kan schade aan oevers en kades ontstaan, schrijft het waterschap. Daarnaast is er kans op verslechtering van de waterkwaliteit als gevolg van opwarming van het water door hoge buitentemperatuur. Hiervoor bevat het water minder zuurstof met schadelijke gevolgen voor planten en dieren.

Aa en Maas
Binnen Waterschap Aa en Maas wordt ook gekeken naar het instellen van onttrekkingsverboden uit het oppervlaktewater, zegt een woordvoerster. Het ligt in ‘de lijn der verwachting’ dat het waterschap met verboden komt. “We hebben te maken met dezelfde verdrogingsproblematiek.”

Medio mei stelde het waterschap nog vast dat in het gehele beheergebied de grondwaterstanden sterk dalend zijn. "Op de hoge gronden en dan met name de Maashorst en rond Someren, Asten en Deurne zien we nog altijd zeer lage grondwaterstanden", meldde het waterschap op 23 mei. 

De Dommel
Waterschap De Dommel geeft aan dat ‘er vooralsnog geen sprake van is’ dat er beregeningsverbod uit oppervlaktewater wordt ingesteld.

Het waterschap in het midden van Brabant stelde 1 april voor boeren en grondeigenaren ten zuiden van Eindhoven tot de Belgische grens een verbod in om te beregenen met grondwater op grasland. Dat verbod was ingesteld tot 1 juni. Het is niet meer van kracht, laat een woordvoerster weten. “Vanaf 1 juni geldt de standaardregeling.”

Die geldt alleen voor vergunningshouders. Zonder vergunning mag er geen water worden onttrokken.

 

MEER INFORMATIE
Bericht onttrekkingsverbod op website Brabantse Delta
De Dommel stelt verbod in op beregenen met grondwater op grasland

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.
150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het