0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Brabantse Delta stelt vandaag onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in voor drie gebieden. Het is het eerste verbod van dit seizoen. De droge zomer van 2018, het droge voorjaar en de weersverwachting brengen het waterschap ertoe de maatregelen te nemen. De andere waterschappen in de provincie zijn nog niet zover.

Het innameverbod uit watergangen betreft de stroomgebieden van de Groote Leij en de Hultense Leij, de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda en De Wouwse gronden. De onttrekkingsverboden duren tot een nog nader vast te stellen datum, laat het waterschap weten. 

Kritieke normen
In genoemde gebieden dreigt het waterpeil onder kritieke normen te zakken. Ook wordt gekeken naar de afvoer in de stroomgebieden, aldus een woordvoerster.

Door lage waterstanden kan schade aan oevers en kades ontstaan, schrijft het waterschap. Daarnaast is er kans op verslechtering van de waterkwaliteit als gevolg van opwarming van het water door hoge buitentemperatuur. Hiervoor bevat het water minder zuurstof met schadelijke gevolgen voor planten en dieren.

Aa en Maas
Binnen Waterschap Aa en Maas wordt ook gekeken naar het instellen van onttrekkingsverboden uit het oppervlaktewater, zegt een woordvoerster. Het ligt in ‘de lijn der verwachting’ dat het waterschap met verboden komt. “We hebben te maken met dezelfde verdrogingsproblematiek.”

Medio mei stelde het waterschap nog vast dat in het gehele beheergebied de grondwaterstanden sterk dalend zijn. "Op de hoge gronden en dan met name de Maashorst en rond Someren, Asten en Deurne zien we nog altijd zeer lage grondwaterstanden", meldde het waterschap op 23 mei. 

De Dommel
Waterschap De Dommel geeft aan dat ‘er vooralsnog geen sprake van is’ dat er beregeningsverbod uit oppervlaktewater wordt ingesteld.

Het waterschap in het midden van Brabant stelde 1 april voor boeren en grondeigenaren ten zuiden van Eindhoven tot de Belgische grens een verbod in om te beregenen met grondwater op grasland. Dat verbod was ingesteld tot 1 juni. Het is niet meer van kracht, laat een woordvoerster weten. “Vanaf 1 juni geldt de standaardregeling.”

Die geldt alleen voor vergunningshouders. Zonder vergunning mag er geen water worden onttrokken.

 

MEER INFORMATIE
Bericht onttrekkingsverbod op website Brabantse Delta
De Dommel stelt verbod in op beregenen met grondwater op grasland

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het