Waterschap Brabantse Delta stelt vandaag onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in voor drie gebieden. Het is het eerste verbod van dit seizoen. De droge zomer van 2018, het droge voorjaar en de weersverwachting brengen het waterschap ertoe de maatregelen te nemen. De andere waterschappen in de provincie zijn nog niet zover.
Het innameverbod uit watergangen betreft de stroomgebieden van de Groote Leij en de Hultense Leij, de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda en De Wouwse gronden. De onttrekkingsverboden duren tot een nog nader vast te stellen datum, laat het waterschap weten.
Kritieke normen
In genoemde gebieden dreigt het waterpeil onder kritieke normen te zakken. Ook wordt gekeken naar de afvoer in de stroomgebieden, aldus een woordvoerster.
Door lage waterstanden kan schade aan oevers en kades ontstaan, schrijft het waterschap. Daarnaast is er kans op verslechtering van de waterkwaliteit als gevolg van opwarming van het water door hoge buitentemperatuur. Hiervoor bevat het water minder zuurstof met schadelijke gevolgen voor planten en dieren.
Aa en Maas
Binnen Waterschap Aa en Maas wordt ook gekeken naar het instellen van onttrekkingsverboden uit het oppervlaktewater, zegt een woordvoerster. Het ligt in ‘de lijn der verwachting’ dat het waterschap met verboden komt. “We hebben te maken met dezelfde verdrogingsproblematiek.”
Medio mei stelde het waterschap nog vast dat in het gehele beheergebied de grondwaterstanden sterk dalend zijn. "Op de hoge gronden en dan met name de Maashorst en rond Someren, Asten en Deurne zien we nog altijd zeer lage grondwaterstanden", meldde het waterschap op 23 mei.
De Dommel
Waterschap De Dommel geeft aan dat ‘er vooralsnog geen sprake van is’ dat er beregeningsverbod uit oppervlaktewater wordt ingesteld.
Het waterschap in het midden van Brabant stelde 1 april voor boeren en grondeigenaren ten zuiden van Eindhoven tot de Belgische grens een verbod in om te beregenen met grondwater op grasland. Dat verbod was ingesteld tot 1 juni. Het is niet meer van kracht, laat een woordvoerster weten. “Vanaf 1 juni geldt de standaardregeling.”
Die geldt alleen voor vergunningshouders. Zonder vergunning mag er geen water worden onttrokken.
MEER INFORMATIE
Bericht onttrekkingsverbod op website Brabantse Delta
De Dommel stelt verbod in op beregenen met grondwater op grasland
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?