secundair logo knw 1

Een boer beregent zijn land.

Sinds deze week mogen boeren in Noord-Brabant met een bedrijfswaterplan hun grasland weer met grondwater beregenen. Volgens de waterschappen zijn de grondwaterstanden normaal voor de tijd van het jaar.

De toestemming geldt alleen voor agrariërs en andere grondeigenaren die waterbesparende maatregelen hebben genomen. Hebben zij dat niet, dan blijft het standaardverbod voor het beregenen met grondwater tot 1 juni van kracht. Dat verbod geldt ook voor graslandpercelen in de beschermingszones rond natuurgebieden, waarvan vooral Midden-Brabant er nogal wat telt.

De drie waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta hebben in 2014 hun regels voor beregening met grondwater gewijzigd. Kern van het huidige beleid is de gedeelde verantwoordelijkheid voor de voorraad grondwater.

Flexibiliteit

Voor agrariërs die waterbesparende en waterconserverende maatregelen treffen en dit in een bedrijfswaterplan kenbaar maken aan het waterschap, geldt meer flexibiliteit voor het beregenen van grasland met grondwater. Beregenen in het voorjaar is dan toegestaan en het urenverbod komt te vervallen. Ook kunnen nieuwe putten worden geslagen.

Inmiddels zijn er zo’n 2400 bedrijfswaterplannen binnen en daar komen er nog steeds bij, zegt Gerard de Jong van waterschap Aa en Maas. Vanaf dit jaar is zo’n plan overigens verplicht.

Als voorbeelden van maatregelen noemt De Jong het plaatsen van een stuwtje, het verhogen van de slootbodem, het opslaan van hemelwater, het verbeteren van de bodemstructuur en druppelberegening. ''Zo leggen agrariërs als het ware zelf een reservevoorraad aan.’’

Ondergrondse voorraad

Tijdens de winterperioden houden de waterschappen het peil van sloten en beken zo hoog mogelijk zonder dat dit overlast veroorzaakt. Hierdoor zakt zo veel mogelijk oppervlaktewater de grond in om de ondergrondse voorraad aan te vullen voor het komende groeiseizoen.

Om te voorkomen dat de geboden flexibiliteit ondanks de waterbesparende maatregelen leidt tot een afname van de voorraad grondwater, kan het waterschap een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland afkondigen. Jaarlijks wordt op 1 april de actuele situatie getoetst.

Rond Natura 2000-gebieden, een netwerk van Europa’s meest bijzondere natuurgebieden, zijn extra beschermingszones aangegeven waar het aangepaste beleid niet geldt. Deze beschermde zones zijn in de Keur van de waterschappen vastgelegd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!