secundair logo knw 1

Een boer beregent zijn land.

Sinds deze week mogen boeren in Noord-Brabant met een bedrijfswaterplan hun grasland weer met grondwater beregenen. Volgens de waterschappen zijn de grondwaterstanden normaal voor de tijd van het jaar.

De toestemming geldt alleen voor agrariërs en andere grondeigenaren die waterbesparende maatregelen hebben genomen. Hebben zij dat niet, dan blijft het standaardverbod voor het beregenen met grondwater tot 1 juni van kracht. Dat verbod geldt ook voor graslandpercelen in de beschermingszones rond natuurgebieden, waarvan vooral Midden-Brabant er nogal wat telt.

De drie waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta hebben in 2014 hun regels voor beregening met grondwater gewijzigd. Kern van het huidige beleid is de gedeelde verantwoordelijkheid voor de voorraad grondwater.

Flexibiliteit

Voor agrariërs die waterbesparende en waterconserverende maatregelen treffen en dit in een bedrijfswaterplan kenbaar maken aan het waterschap, geldt meer flexibiliteit voor het beregenen van grasland met grondwater. Beregenen in het voorjaar is dan toegestaan en het urenverbod komt te vervallen. Ook kunnen nieuwe putten worden geslagen.

Inmiddels zijn er zo’n 2400 bedrijfswaterplannen binnen en daar komen er nog steeds bij, zegt Gerard de Jong van waterschap Aa en Maas. Vanaf dit jaar is zo’n plan overigens verplicht.

Als voorbeelden van maatregelen noemt De Jong het plaatsen van een stuwtje, het verhogen van de slootbodem, het opslaan van hemelwater, het verbeteren van de bodemstructuur en druppelberegening. ''Zo leggen agrariërs als het ware zelf een reservevoorraad aan.’’

Ondergrondse voorraad

Tijdens de winterperioden houden de waterschappen het peil van sloten en beken zo hoog mogelijk zonder dat dit overlast veroorzaakt. Hierdoor zakt zo veel mogelijk oppervlaktewater de grond in om de ondergrondse voorraad aan te vullen voor het komende groeiseizoen.

Om te voorkomen dat de geboden flexibiliteit ondanks de waterbesparende maatregelen leidt tot een afname van de voorraad grondwater, kan het waterschap een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland afkondigen. Jaarlijks wordt op 1 april de actuele situatie getoetst.

Rond Natura 2000-gebieden, een netwerk van Europa’s meest bijzondere natuurgebieden, zijn extra beschermingszones aangegeven waar het aangepaste beleid niet geldt. Deze beschermde zones zijn in de Keur van de waterschappen vastgelegd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John