0
0
0
s2smodern

Sinds deze week mogen boeren in Noord-Brabant met een bedrijfswaterplan hun grasland weer met grondwater beregenen. Volgens de waterschappen zijn de grondwaterstanden normaal voor de tijd van het jaar.

De toestemming geldt alleen voor agrariërs en andere grondeigenaren die waterbesparende maatregelen hebben genomen. Hebben zij dat niet, dan blijft het standaardverbod voor het beregenen met grondwater tot 1 juni van kracht. Dat verbod geldt ook voor graslandpercelen in de beschermingszones rond natuurgebieden, waarvan vooral Midden-Brabant er nogal wat telt.

De drie waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta hebben in 2014 hun regels voor beregening met grondwater gewijzigd. Kern van het huidige beleid is de gedeelde verantwoordelijkheid voor de voorraad grondwater.

Flexibiliteit

Voor agrariërs die waterbesparende en waterconserverende maatregelen treffen en dit in een bedrijfswaterplan kenbaar maken aan het waterschap, geldt meer flexibiliteit voor het beregenen van grasland met grondwater. Beregenen in het voorjaar is dan toegestaan en het urenverbod komt te vervallen. Ook kunnen nieuwe putten worden geslagen.

Inmiddels zijn er zo’n 2400 bedrijfswaterplannen binnen en daar komen er nog steeds bij, zegt Gerard de Jong van waterschap Aa en Maas. Vanaf dit jaar is zo’n plan overigens verplicht.

Als voorbeelden van maatregelen noemt De Jong het plaatsen van een stuwtje, het verhogen van de slootbodem, het opslaan van hemelwater, het verbeteren van de bodemstructuur en druppelberegening. ''Zo leggen agrariërs als het ware zelf een reservevoorraad aan.’’

Ondergrondse voorraad

Tijdens de winterperioden houden de waterschappen het peil van sloten en beken zo hoog mogelijk zonder dat dit overlast veroorzaakt. Hierdoor zakt zo veel mogelijk oppervlaktewater de grond in om de ondergrondse voorraad aan te vullen voor het komende groeiseizoen.

Om te voorkomen dat de geboden flexibiliteit ondanks de waterbesparende maatregelen leidt tot een afname van de voorraad grondwater, kan het waterschap een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland afkondigen. Jaarlijks wordt op 1 april de actuele situatie getoetst.

Rond Natura 2000-gebieden, een netwerk van Europa’s meest bijzondere natuurgebieden, zijn extra beschermingszones aangegeven waar het aangepaste beleid niet geldt. Deze beschermde zones zijn in de Keur van de waterschappen vastgelegd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.