0
0
0
s2smodern

De trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot gaat op initiatief van Waterschap De Dommel het afvalwater van de bierproductie zuiveren met behulp van tropische planten. Deze methode is een innovatie voor Nederland.

Met de eerste schop in de grond gaf abt Dom Bernardus vanochtend het startsein voor de bouw van de twee plantenkassen waarin het water wordt gezuiverd. De kassen zijn in het najaar gereed. De brouwerij waarin het vermaarde trappistenbier La Trappe wordt gemaakt en de andere activiteiten zoals een bakkerij en kaasmakerij produceren jaarlijks bijna een miljoen kubieke meter afvalwater. Dit water hoeft dan niet meer te worden afgevoerd naar de afvalwaterzuivering. De abdij gaat het gezuiverde afvalwater gebruiken voor de irrigatie van eigen grond, het sproeien van planten in de kwekerij en het omspoelen van bierflessen.

Waterschap De Dommel kwam met het idee om in de abdij in Berkel-Enschot (gemeente Tilburg) de biologische zuiveringsmethode toe te passen. István Koller, strategisch adviseur industrie bij het waterschap, licht toe: “Ik kijk samen met allerlei bedrijven naar projecten waarin we de meerwaarde van water in de breedste zin van het woord kunnen benutten. Dit is zo’n project. De monniken zijn enthousiast omdat ze hiermee vervuiling van de aarde voorkomen.”

Robuust concept
Het concept is ontwikkeld door het Hongaarse bedrijf Biopolus en wordt volgens Koller voor het eerst in ons land toegepast. In de twee kassen die door aannemersbedrijf M.J. Oomen worden gebouwd, komt een aantal bakken te staan waarin de wortels van tropische planten hangen. Aan deze wortels hechten zich de bacteriën die het afvalwater zuiveren. Koller: “Elke bak heeft zijn eigen aquatisch ecosysteem. Het afvalwater gaat met grote snelheid door deze reactoren, waarbij de toxische stoffen eruit worden gefilterd. Dit zuiveringsconcept is veel robuuster dan de traditionele methode met grote ronde bassins. Daar worden zevenhonderd soorten bacteriën gebruikt en hier meer dan drieduizend.”

De bedoeling is ook om op termijn grondstoffen terug te winnen. “Deze volgende stap noemen we de Biomakerij”, zegt Koller. “Er zijn potentieel zo’n vijftig stoffen interessant. Denk bijvoorbeeld aan humuszuren en aan bouwstoffen voor bioplastics en zelfs de farmaceutische industrie. HAS Hogeschool gaat binnenkort onderzoeken welke stoffen we eruit kunnen pakken.”

Nieuwe generatie waterzuivering
Abdij Koningshoeven investeert ongeveer 2 tot 2,5 miljoen euro in het project. Na acht jaar heeft de abdij dat bedrag al terugverdiend, vertelt Koller. “De intussen toegekende subsidies zijn hierbij nog niet eens meegerekend. De provincie Noord-Brabant subsidieert het project vanuit een regeling om de watervoorraad op hoge zandgronden in stand te houden. De Europese Unie geeft een bijdrage vanuit het innovatieprogramma Horizon 2020, circulaire economie. Brussel vindt het project een veelbelovend voorbeeld van de nieuwe generatie waterzuivering voor de circulaire economie.”

Volgens de Nederlandse wetgeving gaat het om de verwerking van afvalstoffen bij het eigen bedrijf en daarvoor gelden zeer strenge regels. Het duurde dan ook geruime tijd voordat alle vergunningen rond waren, zegt Koller. “De wetgeving loopt wel vaker achter bij innovaties. De nieuwe Omgevingswet moet zo’n vernieuwend project gemakkelijker maken.”

Koller merkt op dat het concept eveneens interessant is voor de stedelijke omgeving. “Er is geen botanische kas nodig. De zuiveringsmethode kan ook worden toegepast in een ruimte, mits er voldoende licht is en de temperatuur niet beneden acht graden Celsius uitkomt. We zijn nu bezig met een vergelijkbaar initiatief in de Eindhovense wijk Strijp-S.”

Lees ook het bericht van Waterschap De Dommel.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.