Brabant Water heeft met de Europese Investeringsbank (EIB) een kredietovereenkomst van 150 miljoen euro afgesloten. Het geld wordt onder meer gebruikt voor vervanging van oude leidingen en investeringen in duurzame energie.

Het financieringsarrangement ondersteunt het investeringsprogramma van Brabant Water voor de periode 2016-2021. Het drinkwaterbedrijf voor de provincie Noord-Brabant kan gedurende drie jaar maximaal 150 miljoen euro van de EIB lenen. Dat betekent nog niet dat het volledige bedrag wordt geleend, zegt Henk de Boer, hoofd Financiële en Algemene Zaken. “Hoeveel we gaan lenen, hangt af van de werkelijke hoogte van onze investeringen en de ontwikkeling van de rente en tarieven. Ook de definitieve hoogte van de overnamesom van N.V. Tilburgsche Waterleiding Maatschappij speelt een rol. We hebben dit bedrijf in 2007 overgenomen, maar de rechtbank moet nog een definitieve prijs vaststellen.”

De kredietovereenkomst heeft meerdere voordelen voor Brabant Water, aldus de Boer. “We hebben gekozen voor de Europese Investeringsbank vanwege de gunstige rentetarieven. Ook is het een erg flexibel arrangement. Wij kunnen op elk moment beslissen hoeveel en tegen welke looptijd we financieren.” De Boer voegt eraan toe dat de investeringen in de komende jaren niet alleen met deze lening worden bekostigd. “Meer dan 50 procent van de financiering komt uit eigen middelen. Dat stelt de EIB ook als voorwaarde.”

Het grootste deel van de investeringsmiddelen is bestemd voor vervanging van leidingen. De Boer: “Wij vervangen vooral veel oude leidingen om ervoor te zorgen dat het aantal storingen op het huidige peil blijft of lager wordt. Ook ronden we de komende periode ons Deltaplan Ontharding af. Hierdoor stroomt vanaf 2018 bij niemand in Noord-Brabant nog hard water uit de kraan.” Brabant Water investeert tevens fors in duurzame energie, zegt De Boer. “Zo leggen we dit jaar een zonneweide op het terrein van waterproductiebedrijf Vlierden aan.”

Vicepresident Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank is tevreden over de overeenkomst met Brabant Water. “Niet veel mensen zijn zich ervan bewust hoeveel inspanning en investeringen het vergt om miljoenen consumenten elke dag van hoogwaardig drinkwater te voorzien. De EIB heeft in de afgelopen tien jaar bijna 800 miljoen euro geïnvesteerd in de watersector in Nederland en is dus zeer aanwezig. We zijn er trots op Brabant Water te kunnen ondersteunen, zodat het bedrijf kwalitatief hoogwaardig water en goede diensten kan blijven aanbieden.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!