0
0
0
s2smodern

Brabant Water heeft met de Europese Investeringsbank (EIB) een kredietovereenkomst van 150 miljoen euro afgesloten. Het geld wordt onder meer gebruikt voor vervanging van oude leidingen en investeringen in duurzame energie.

Het financieringsarrangement ondersteunt het investeringsprogramma van Brabant Water voor de periode 2016-2021. Het drinkwaterbedrijf voor de provincie Noord-Brabant kan gedurende drie jaar maximaal 150 miljoen euro van de EIB lenen. Dat betekent nog niet dat het volledige bedrag wordt geleend, zegt Henk de Boer, hoofd Financiële en Algemene Zaken. “Hoeveel we gaan lenen, hangt af van de werkelijke hoogte van onze investeringen en de ontwikkeling van de rente en tarieven. Ook de definitieve hoogte van de overnamesom van N.V. Tilburgsche Waterleiding Maatschappij speelt een rol. We hebben dit bedrijf in 2007 overgenomen, maar de rechtbank moet nog een definitieve prijs vaststellen.”

De kredietovereenkomst heeft meerdere voordelen voor Brabant Water, aldus de Boer. “We hebben gekozen voor de Europese Investeringsbank vanwege de gunstige rentetarieven. Ook is het een erg flexibel arrangement. Wij kunnen op elk moment beslissen hoeveel en tegen welke looptijd we financieren.” De Boer voegt eraan toe dat de investeringen in de komende jaren niet alleen met deze lening worden bekostigd. “Meer dan 50 procent van de financiering komt uit eigen middelen. Dat stelt de EIB ook als voorwaarde.”

Het grootste deel van de investeringsmiddelen is bestemd voor vervanging van leidingen. De Boer: “Wij vervangen vooral veel oude leidingen om ervoor te zorgen dat het aantal storingen op het huidige peil blijft of lager wordt. Ook ronden we de komende periode ons Deltaplan Ontharding af. Hierdoor stroomt vanaf 2018 bij niemand in Noord-Brabant nog hard water uit de kraan.” Brabant Water investeert tevens fors in duurzame energie, zegt De Boer. “Zo leggen we dit jaar een zonneweide op het terrein van waterproductiebedrijf Vlierden aan.”

Vicepresident Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank is tevreden over de overeenkomst met Brabant Water. “Niet veel mensen zijn zich ervan bewust hoeveel inspanning en investeringen het vergt om miljoenen consumenten elke dag van hoogwaardig drinkwater te voorzien. De EIB heeft in de afgelopen tien jaar bijna 800 miljoen euro geïnvesteerd in de watersector in Nederland en is dus zeer aanwezig. We zijn er trots op Brabant Water te kunnen ondersteunen, zodat het bedrijf kwalitatief hoogwaardig water en goede diensten kan blijven aanbieden.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.
Dat het drinkwater te goedkoop is, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar brengt dit voorstel nu zo heel veel extra kosten met zich mee dat mensen wel bewuster met water omgaan? Ik betwijfel het. Misschien moeten we wel toe naar een watermeter per huishouden op de afvoer, zodat afkoppelen van hemelwater indirect wordt beloond...
Als we eens beginnen met alle regenwater af te koppelen. Dan kunnen we wellicht de medicijnresten ook effectiever verwijderen en besparen we transportkosten van schoon water.
Bij gemeenten: in Rijswijk bedraagt het eigenarentarief voor niet-woningen 497 procent van dat voor woningen. 4 gemeenten hanteren voor woningen en voor niet-woningen hetzelfde tarief. Ooststellingwerf zit met 77 procent het laagst. Gemiddeld ligt het eigenaren-tarief voor niet-woningen op 255 procent van dat voor woningen. Te verwachten is dat waterschappen na verloop van tijd ook die kant uitgaan. Blijft over welke categorie dan minder gaat betalen, en lopen waterschappen dan toch ( weer) tegen grenzen aan. Nu binnen het combimodel. Vraag is waarom nog een model. Kunnen waterschappen niet vrij de verdeling over de categorie├źn bepalen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.