secundair logo knw 1

Brabant Water heeft met de Europese Investeringsbank (EIB) een kredietovereenkomst van 150 miljoen euro afgesloten. Het geld wordt onder meer gebruikt voor vervanging van oude leidingen en investeringen in duurzame energie.

Het financieringsarrangement ondersteunt het investeringsprogramma van Brabant Water voor de periode 2016-2021. Het drinkwaterbedrijf voor de provincie Noord-Brabant kan gedurende drie jaar maximaal 150 miljoen euro van de EIB lenen. Dat betekent nog niet dat het volledige bedrag wordt geleend, zegt Henk de Boer, hoofd Financiële en Algemene Zaken. “Hoeveel we gaan lenen, hangt af van de werkelijke hoogte van onze investeringen en de ontwikkeling van de rente en tarieven. Ook de definitieve hoogte van de overnamesom van N.V. Tilburgsche Waterleiding Maatschappij speelt een rol. We hebben dit bedrijf in 2007 overgenomen, maar de rechtbank moet nog een definitieve prijs vaststellen.”

De kredietovereenkomst heeft meerdere voordelen voor Brabant Water, aldus de Boer. “We hebben gekozen voor de Europese Investeringsbank vanwege de gunstige rentetarieven. Ook is het een erg flexibel arrangement. Wij kunnen op elk moment beslissen hoeveel en tegen welke looptijd we financieren.” De Boer voegt eraan toe dat de investeringen in de komende jaren niet alleen met deze lening worden bekostigd. “Meer dan 50 procent van de financiering komt uit eigen middelen. Dat stelt de EIB ook als voorwaarde.”

Het grootste deel van de investeringsmiddelen is bestemd voor vervanging van leidingen. De Boer: “Wij vervangen vooral veel oude leidingen om ervoor te zorgen dat het aantal storingen op het huidige peil blijft of lager wordt. Ook ronden we de komende periode ons Deltaplan Ontharding af. Hierdoor stroomt vanaf 2018 bij niemand in Noord-Brabant nog hard water uit de kraan.” Brabant Water investeert tevens fors in duurzame energie, zegt De Boer. “Zo leggen we dit jaar een zonneweide op het terrein van waterproductiebedrijf Vlierden aan.”

Vicepresident Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank is tevreden over de overeenkomst met Brabant Water. “Niet veel mensen zijn zich ervan bewust hoeveel inspanning en investeringen het vergt om miljoenen consumenten elke dag van hoogwaardig drinkwater te voorzien. De EIB heeft in de afgelopen tien jaar bijna 800 miljoen euro geïnvesteerd in de watersector in Nederland en is dus zeer aanwezig. We zijn er trots op Brabant Water te kunnen ondersteunen, zodat het bedrijf kwalitatief hoogwaardig water en goede diensten kan blijven aanbieden.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.