secundair logo knw 1

Boeren in Brabant mogen hun grasland van 1 april tot 1 juni beregenen met grondwater. Dat hebben de drie Brabantse waterschappen besloten. Het spande erom, aldus de waterschappen, maar op dit moment staan de meeste peilbuizen boven de grenswaarde. Volgens de ‘voorjaarsregeling voor grasland’ die in Brabant van kracht is, betekent dat dat er ruimte is om te beregenen met grondwater.

Maar de droogte ligt op de loer. De grondwatervoorraad nam in de wintermaanden toe door het regenwater, maar in maart zakte het grondwater weer snel door beperkte regenval en hogere temperaturen. Het opgestapelde grondwatertekort van de afgelopen jaren is dus nog lang niet ingelopen, aldus de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel.

In de afgelopen periode is geprobeerd om water vast te houden met het omhoog zetten van stuwen. Er werd zo min mogelijk water afgevoerd via beken en sloten. Deze omslag in beleid lijkt de eerste vruchten af te werpen, al is dit slechts een begin van wat nodig is voor een gezonde grondwaterbalans, aldus de waterschappen. “Een droog en warm voorjaar of zomer kan ook in 2021 opnieuw tot droogte leiden.”

Brabant is opgedeeld in tien deelgebieden, in elk gebied staat een meetnet met peilbuizen waarmee de grondwaterstand wordt gemeten. Als meer dan de helft van die peilbuizen aangeeft dat het grondwaterstand te laag is, dan kleurt het hele deelgebied rood en kan het bestuur van het waterschap besluiten dat er een beregeningsverbod voor grasland komt. Op 1 april bleek dat in geen van de deelgebieden het geval. 

Dat betekent dat boeren grasland mogen beregenen met grondwater. De regeling is van kracht tot 1 juni. Akkerbouwgewassen vallen hier niet onder en mogen indien nodig beregend worden. Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. 


UPDATE 02 APRIL
Waterschap De Dommel stelt van 1 april tot minimaal 1 oktober wel een ontrekkingsverbod in voor beken, sloten, vijvers en vennen in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal en uit wateren in Park Meerland in Eindhoven. Deze gebieden zijn extra gevoelig voor droogte. De maatregel is nodig om watertekorten in oppervlaktewater, zoals sloten en beken, te voorkomen. Het onttrekkingsverbod gaat jaarlijks automatisch op 1 april in.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John