In het West-Brabantse Kruisland begint Brabant Water deze maand met de voorbereidingen voor een pompproef. Daaruit moet blijken of het gebied geschikt is voor drinkwaterwinning. Brabant Water wil hier dan jaarlijks 3,5 miljoen kubieke meter oppompen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Net als veel andere drinkwaterbedrijven moet Brabant Water hard werken om voldoende en schoon drinkwater te kunnen blijven leveren. Door klimaatverandering, bevolkingsgroei, nieuwbouw en toegenomen consumptie stijgt de vraag en daardoor verwacht het in de nabije toekomst vooral in West-Brabant problemen.

In de afgelopen jaren is daarom samen met de provincie Noord-Brabant en gemeenten, natuur- en waterorganisaties gezocht naar een kansrijke locatie voor grondwaterwinning in deze regio. Dat moest een locatie zijn waar – aldus Brabant Water - de effecten op de omgeving minimaal zijn.

Ten noordoosten van Kruisland, tussen Roosendaal en Steenbergen, heeft het drinkwaterbedrijf uiteindelijk een stuk grond aangekocht. Daar wordt dit jaar met een pompproef onderzocht wat de effecten van een mogelijke waterwinning zijn en wat de grondwaterkwaliteit is in het gebied.

Meetpunten
De proefopstelling bestaat uit een onttrekkingsput op de hoofdlocatie nabij de Gastelseweg en elf diepe meetpunten op verschillende locaties binnen een straal van 2 kilometer rondom de onttrekkingsput.

Het boren, installeren en afwerken van de 250 meter diepe onttrekkingsput en de meetpunten duurt ongeveer zes maanden. Het onttrekken en meten van grondwater zal in het najaar plaatsvinden.

Op basis van de onderzoeksresultaten, ecologische analyses en de belangen van de omgeving wordt begin 2023 besloten of de volgende stap wordt gezet richting een waterwingebied voor drinkwater. "Dat gebeurt in nauwe samenspraak met de omgeving", benadrukt Tessa van Beurden, woordvoerder van Brabant Water.

Grondwaterconvenant
In Brabant staat het grondwater onder druk. Dertien partijen, waaronder Brabant Water, ondertekenden daarom vorige maand een convenant met afspraken om de balans te herstellen en te bewaken. Dat betekent dat ook naar andere bronnen voor drinkwater wordt gezocht en naar mogelijkheden om het gebruik te beperken.

Voor de nabije toekomst biedt dat volgens de woordvoerder echter geen soelaas. "Wel zoeken we daarom naar een passende drinkwaterbron, nadrukkelijk in goede balans met natuur, landbouw en omgeving."

ZLTO, de belangenvereniging voor boeren en tuinders, heeft eerder al de nodige zorgen uitgesproken over de mogelijke drinkwaterwinning in Kruisland. Zo zou uit berekeningen blijken dat de grondwaterstand in de omgeving plaatselijk met enkele centimeters kan gaan dalen. Ook daarover moet de proef volgens Van Beurden uitsluitsel geven. 

 

MEER INFORMATIE
Toelichting Brabant Water
Bericht ZLTO over waterwinning bij Kruisland
H2O-bericht: Dertien partijen werken samen aan betere grondwaterbalans in Brabant

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.