In de woonwijk Ekerschot in het Brabantse Oirschot legt Brabant Water een waterleiding die is gemaakt van oud frituurvet, houtpulp en resten van suikerriet. Het is de eerste biobased waterleiding die in Nederland wordt gelegd, zegt het Brabantse drinkwaterbedrijf. Het is de opmaat tot het verder vergroenen van het drinkwaterleidingnet in Brabant, maar de toepassing kan ook interessant zijn voor andere drinkwaterbedrijven, aldus Brabant Water.

De buizen worden geleverd door Pipelife, producent van kunststof leidingsystemen. De leidingen voldoen aan de eisen die worden gesteld aan het waterleidingnet, zegt Hanneke van de Ven, sectordirecteur distributie bij Brabant Water. “De buis is chemisch gezien exact hetzelfde als de standaard PVC-leiding, maar de grondstoffen zijn allemaal biobased.”

Het gebruik van biobased leidingen past in het beleid van Brabant Water om verder te verduurzamen. Van de Ven: “Ook voor ons drinkwaterleidingnet zoeken we naar duurzame opties. We hebben eerst gekeken naar de kansen voor gerecycled PVC, maar dat bleek niet aan de hoge eisen voor waterleidingen te voldoen. Onze leidingen mogen geen stoffen opnemen uit de grond eromheen én geen stoffen afgeven aan het water dat er doorheen loopt. De volgende stap om te experimenteren met duurzamere leidingen was om te kijken naar de mogelijkheden voor biobased materialen. Vervolgens kwamen we samen met onze leverancier ‘Pipelife’ op het spoor van deze biobased leiding.”

Pipelife gebruikt voor de productie hernieuwbare bronnen zoals suikerriet, houtpulp en gebruikt frituurvet. De biobased basismaterialen kunnen de fossiele basismaterialen volledig vervangen, aldus de producent.

Door gebruik van restmaterialen van suikerriet en bomen kan er flink worden bespaard op CO2-uitstoot; deze kan oplopen tot wel 90 procent, claimt het bedrijf. Algemeen directeur Aart Jan van der Meijden: “Als de watersector de handen ineenslaat en de ambitie uitspreekt om vol te gaan voor biobased materialen, kunnen we echt impact maken door deze ontwikkeling te helpen versnellen. Op dit moment zijn biobased materialen nog duurder dan ‘conventionele’ materialen, maar we verwachten dat als de vraag toeneemt, de markt zich snel zal ontwikkelen en de prijzen zullen dalen.”

Biobased waterleiding 900 Jan Snel, projectleider van Brabant Water en Hanneke van de Ven | Foto's Brabant Water

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!