0
0
0
s2smodern

Op rioolwaterzuivering Houten komt de eerste volwaardige ozoninstallatie in Nederland te staan voor de verwijdering van medicijnresten uit afvalwater. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft hiervoor het bouwteam geselecteerd: Pannekoek GWW bv, Nijhuis Industries en Witteveen+Bos. De installatie wordt naar verwachting in 2022 in bedrijf genomen.

De rwzi Houten waar het water van ongeveer 85.000 mensen en bedrijven wordt gezuiverd, is een logische locatie voor de aanvullende techniek. De rioolwaterzuivering in de Utrechtse gemeente heeft een grote invloed op de kwaliteit van het ontvangende oppervlaktewater en is daarom bij een landelijke hotspotanalyse aangemerkt als hotspot op het gebied van medicijnenresten in het afvalwater. Ook is de schaal van de rwzi volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) precies goed voor het inpassen van de ozoninstallatie: niet te groot en niet te klein.


(advertentie)

In 2022 operationeel
HDSR heeft nu het bouwteam gekozen dat eerst een gezamenlijk ontwerp maakt en daarna de installatie bouwt. Civiel aannemer Pannekoek GWW bv gaat hiermee aan de slag samen met de vaste partners Nijhuis Industries en ingenieursbureau Witteveen+Bos. Nijhuis levert de kennis over de ozoninstallatie.

Het streven is dat de ozoninstallatie in 2022 operationeel is. Dan kan maximaal 870 kubieke meter afvalwater per uur worden verwerkt. Het is voor ons land een innovatief project: het wordt de eerste volwaardige ozoninstallatie op een rwzi voor het verwijderen van medicijnresten. In het buitenland is hiermee al meer ervaring opgedaan. Het zuiveringsconcept is ook op kleinere schaal getest door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Effectief en bewezen proces
Ozon is een gas dat in contact met afvalwater zorgt voor oxidatie van microverontreinigingen. HDSR noemt het een effectief en bewezen proces voor de afbraak van organische microverontreinigingen, zoals hormoonverstorende verbindingen en antibiotica. Het hoogheemraadschap heeft ook naar andere mogelijkheden gekeken. Ozon bleek het meest gunstig vanwege de mate van verwijdering van medicijnresten, het energieverbruik, de duurzaamheid, het gebruik van schaarse grondstoffen en – niet onbelangrijk – de kosten.

Het project valt onder het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit afvalwater van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit programma is bedoeld om de weg vrij te maken voor veelbelovende verwijderingstechnieken of mogelijke verbeteringen van bestaande technieken. Het ministerie heeft een subsidie van 1,65 miljoen euro gegeven voor de ozoninstallatie in Houten.

 

MEER INFORMATIE
HDSR over selectie van bouwteam
H2O-bericht: HDSR plaatst ozoninstallatie
STOWA over innovatieprogramma

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.