De zuidelijke waterschappen en marktpartijen als aannemers hebben op een gezamenlijke ‘Marktdag’ in Tilburg een nieuwe stap gezet in de onderlinge samenwerking.

Waterschappen en marktpartijen als aannemers, leveranciers en ingenieurs werken al veel beter samen dan een aantal jaren geleden, maar er zijn nog meer stappen te maken. Met die gedachte in het achterhoofd hielden Waterschapsbedrijf Limburg, de waterschappen van Limburg, Brabant en Zeeland in samenwerking met Bouwend Nederland gisteren (donderdag 16 maart) een ‘Marktdag’ in Tilburg. Medewerkers van de waterschappen en medewerkers van marktpartijen bouwden samen aan onderling vertrouwen als basis voor betere samenwerking.

“Van veel wantrouwen en talloze rechtszaken hebben we de afgelopen jaren al stappen gezet in de richting van betere samenwerking en een betere verdeling van verantwoordelijkheden. Het is nu tijd voor een volgende stap in die samenwerking”, aldus Kasper Nipius. Hij is hoofd van de afdeling bouwprojecten bij waterschap Brabantse Delta en fungeerde tijdens de Marktdag als dagvoorzitter.

Nipius schetst een praktijkvoorbeeld van samenwerking: “Als een aannemer de opdracht krijgt om een grote zuivering te vernieuwen, is de aannemer verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk, maar om dat werk goed te doen, is wel de input van de deskundigen van het waterschap nodig: wat zijn hun ideeën, waar lopen zij tegenaan?” In dat gesprek is er “soms wat vrees”, constateert Nipius, vanwege de vraag: wie is eigenlijk verantwoordelijk als een oplossing die je samen hebt bedacht, niet blijkt te werken? “We hebben niet over de verdeling van verantwoordelijkheden gesproken, maar over de vraag die daar in feite onder ligt: hoe kom je tot voldoende onderling vertrouwen, zodat je in alle openheid en veiligheid samen kunt nadenken over de beste oplossingen?”

Goed contact tussen individuele medewerkers van waterschappen en marktpartijen is daarvoor noodzakelijk, concludeerden de deelnemers van de Marktdag. Dat werd duidelijk via een inventief rollenspel: een medewerker van een marktpartij en een medewerker van een waterschap namen elkaars rol aan en gingen zo voor het publiek in gesprek. Nipius: “Heel mooi om te zien hoe mensen zich dan realiseren dat je je écht in de ander moet verdiepen om goed met elkaar in gesprek te komen.”

Vorig jaar in november tekenden de Nederlandse waterschappen samen met marktpartijen al de gezamenlijke visie De waterschapsmarkt van de toekomst, waarin drie bouwstenen voor betere samenwerking worden gepresenteerd: samen maximale maatschappelijke waarde creëren, de mens centraal stellen en werken aan een gezonde bouwkolom. Die visie wordt momenteel regionaal verder geconcretiseerd. De Marktdag was daarvoor een mooie gelegenheid, aldus Nipius. “Er zijn heel wat vervolgafspraken gemaakt tussen individuele marktpartijen en waterschapsmensen. Ik heb veel blije gezichten gezien. Samenwerking is een zaak van lange adem, maar de bereidheid gaan we vanaf vandaag al merken. En op lange termijn zullen de drie pijlers van de gezamenlijke visie gemeengoed worden.”

Klik hier voor de gezamenlijke visie van waterschappen en marktpartijen
Klik hier voor meer informatie over de Marktdag in Tilburg

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!