Vanaf eind volgend jaar wordt in Dordrecht duurzaam bioplastic geproduceerd uit zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten. De samenwerkingspartners, waaronder vijf waterschappen, hebben deze week afspraken gemaakt over de bouw van een proeffabriek als vervolg op het PHARIO-project.

Het plan voor zo’n proeffabriek was begin vorig jaar al bekend, maar het had nogal wat voeten in de aarde om het benodigde budget van 4,5 miljoen euro bijeen te brengen, vertelt projectleider Leon Korving van waterschap Brabantse Delta. Dat bedrag wordt nu, naast diverse subsidiepotjes, ingebracht door het Friese bedrijf Paques, afvalverwerker HVC en de vijf waterschappen, die elk 500.000 euro bijdragen.

Zij willen in Dordrecht PHBV gaan produceren, een volledig afbreekbaar en duurzaam bioplastic. Dat wordt met behulp van bacteriën gemaakt uit organische afvalstromen, zoals zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten.

Pilotproject
Met het prijswinnende pilotproject PHARIO, dat in 2016 draaide op de rioolwaterzuivering Bath van waterschap Brabantse Delta, is bewezen dat het lukt om PHBV uit afvalwater te produceren. "Voor de markt bleek het echter nog iets te vroeg", aldus Korving. "Er zijn wel verschillende afnemers die het product op eigen kosten wil testen, maar ze willen nog niet investeren in de productie."

De proeffabriek in Dordrecht moet het materiaal voor die testen gaan leveren. De schaal is vijftig maal groter dan die in de pilot, waardoor het mogelijk wordt om batches van circa 100 kilo te leveren.

Daarvoor wordt de ervaring uit het PHARIO-project gecombineerd met de kennis van Paques, dat samen met de TU Delft een technologie ontwikkelde om PHBV ook uit industrieel afvalwater te halen. Verder doen kenniscentra STOWA en Wetsus mee en zijn naast waterschap Brabantse Delta de waterschappen De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân aangehaakt.

Bacteriën
De proeffabriek, die naar verwachting eind 2021 wordt geopend, komt naast de slibverwerkingsinstallatie van HVC in Dordrecht te staan. Vetzuurrijke stromen worden gebruikt voor de voeding van de bacteriën in het slib die het bioplastic ‘produceren’. Zij slaan deze vetzuren op als PHBV, een natuurlijk polyester. Dit kan er als een poeder uitgehaald worden en gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

PHBV is goed bruikbaar in de land- en tuinbouw. In de proeffabriek worden bijvoorbeeld biologisch afbreekbare potjes voor de agrarische sector getest. Daarmee is het niet meer nodig de gewassen tijdens de kweek om te potten. "En denk aan bijvoorbeeld coatings voor kunstmest en zaden", aldus Korving.

Een andere toepassing is zogeheten zelfhelend beton, waarbij scheurtjes vanzelf weer worden gedicht.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Brabantse Delta
H2O-bericht: Nieuw project voor ontwikkelen bioplastics uit afvalwater
H2O-bericht: PHARIO wint verkiezing ‘Water Innovator of the Year’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooie indicator soorten voor de KRW: Pelikanen en Neushoorns
Weet de Rli wel hoeveel controle instanties er al op een boeren erf komen?
En hoeveel certificatie eisen ze al hebben? Is het verstandig om het zoveelste certificeringssysteem op te zetten en de bestaande schoenen weg te gooien....
Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.