0
0
0
s2smodern

Vanaf eind volgend jaar wordt in Dordrecht duurzaam bioplastic geproduceerd uit zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten. De samenwerkingspartners, waaronder vijf waterschappen, hebben deze week afspraken gemaakt over de bouw van een proeffabriek als vervolg op het PHARIO-project.

Het plan voor zo’n proeffabriek was begin vorig jaar al bekend, maar het had nogal wat voeten in de aarde om het benodigde budget van 4,5 miljoen euro bijeen te brengen, vertelt projectleider Leon Korving van waterschap Brabantse Delta. Dat bedrag wordt nu, naast diverse subsidiepotjes, ingebracht door het Friese bedrijf Paques, afvalverwerker HVC en de vijf waterschappen, die elk 500.000 euro bijdragen.

Zij willen in Dordrecht PHBV gaan produceren, een volledig afbreekbaar en duurzaam bioplastic. Dat wordt met behulp van bacteriën gemaakt uit organische afvalstromen, zoals zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten.

Pilotproject
Met het prijswinnende pilotproject PHARIO, dat in 2016 draaide op de rioolwaterzuivering Bath van waterschap Brabantse Delta, is bewezen dat het lukt om PHBV uit afvalwater te produceren. "Voor de markt bleek het echter nog iets te vroeg", aldus Korving. "Er zijn wel verschillende afnemers die het product op eigen kosten wil testen, maar ze willen nog niet investeren in de productie."

De proeffabriek in Dordrecht moet het materiaal voor die testen gaan leveren. De schaal is vijftig maal groter dan die in de pilot, waardoor het mogelijk wordt om batches van circa 100 kilo te leveren.

Daarvoor wordt de ervaring uit het PHARIO-project gecombineerd met de kennis van Paques, dat samen met de TU Delft een technologie ontwikkelde om PHBV ook uit industrieel afvalwater te halen. Verder doen kenniscentra STOWA en Wetsus mee en zijn naast waterschap Brabantse Delta de waterschappen De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân aangehaakt.

Bacteriën
De proeffabriek, die naar verwachting eind 2021 wordt geopend, komt naast de slibverwerkingsinstallatie van HVC in Dordrecht te staan. Vetzuurrijke stromen worden gebruikt voor de voeding van de bacteriën in het slib die het bioplastic ‘produceren’. Zij slaan deze vetzuren op als PHBV, een natuurlijk polyester. Dit kan er als een poeder uitgehaald worden en gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

PHBV is goed bruikbaar in de land- en tuinbouw. In de proeffabriek worden bijvoorbeeld biologisch afbreekbare potjes voor de agrarische sector getest. Daarmee is het niet meer nodig de gewassen tijdens de kweek om te potten. "En denk aan bijvoorbeeld coatings voor kunstmest en zaden", aldus Korving.

Een andere toepassing is zogeheten zelfhelend beton, waarbij scheurtjes vanzelf weer worden gedicht.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Brabantse Delta
H2O-bericht: Nieuw project voor ontwikkelen bioplastics uit afvalwater
H2O-bericht: PHARIO wint verkiezing ‘Water Innovator of the Year’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.