0
0
0
s2smodern

Vanaf eind volgend jaar wordt in Dordrecht duurzaam bioplastic geproduceerd uit zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten. De samenwerkingspartners, waaronder vijf waterschappen, hebben deze week afspraken gemaakt over de bouw van een proeffabriek als vervolg op het PHARIO-project.

Het plan voor zo’n proeffabriek was begin vorig jaar al bekend, maar het had nogal wat voeten in de aarde om het benodigde budget van 4,5 miljoen euro bijeen te brengen, vertelt projectleider Leon Korving van waterschap Brabantse Delta. Dat bedrag wordt nu, naast diverse subsidiepotjes, ingebracht door het Friese bedrijf Paques, afvalverwerker HVC en de vijf waterschappen, die elk 500.000 euro bijdragen.

Zij willen in Dordrecht PHBV gaan produceren, een volledig afbreekbaar en duurzaam bioplastic. Dat wordt met behulp van bacteriën gemaakt uit organische afvalstromen, zoals zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten.

Pilotproject
Met het prijswinnende pilotproject PHARIO, dat in 2016 draaide op de rioolwaterzuivering Bath van waterschap Brabantse Delta, is bewezen dat het lukt om PHBV uit afvalwater te produceren. "Voor de markt bleek het echter nog iets te vroeg", aldus Korving. "Er zijn wel verschillende afnemers die het product op eigen kosten wil testen, maar ze willen nog niet investeren in de productie."

De proeffabriek in Dordrecht moet het materiaal voor die testen gaan leveren. De schaal is vijftig maal groter dan die in de pilot, waardoor het mogelijk wordt om batches van circa 100 kilo te leveren.

Daarvoor wordt de ervaring uit het PHARIO-project gecombineerd met de kennis van Paques, dat samen met de TU Delft een technologie ontwikkelde om PHBV ook uit industrieel afvalwater te halen. Verder doen kenniscentra STOWA en Wetsus mee en zijn naast waterschap Brabantse Delta de waterschappen De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân aangehaakt.

Bacteriën
De proeffabriek, die naar verwachting eind 2021 wordt geopend, komt naast de slibverwerkingsinstallatie van HVC in Dordrecht te staan. Vetzuurrijke stromen worden gebruikt voor de voeding van de bacteriën in het slib die het bioplastic ‘produceren’. Zij slaan deze vetzuren op als PHBV, een natuurlijk polyester. Dit kan er als een poeder uitgehaald worden en gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

PHBV is goed bruikbaar in de land- en tuinbouw. In de proeffabriek worden bijvoorbeeld biologisch afbreekbare potjes voor de agrarische sector getest. Daarmee is het niet meer nodig de gewassen tijdens de kweek om te potten. "En denk aan bijvoorbeeld coatings voor kunstmest en zaden", aldus Korving.

Een andere toepassing is zogeheten zelfhelend beton, waarbij scheurtjes vanzelf weer worden gedicht.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Brabantse Delta
H2O-bericht: Nieuw project voor ontwikkelen bioplastics uit afvalwater
H2O-bericht: PHARIO wint verkiezing ‘Water Innovator of the Year’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.