secundair logo knw 1

Boskalis legt de Marker Wadden aan. Foto: Boskalis

Baggeraar Boskalis realiseerde in het eerste half jaar een omzet van 1,1 miljard euro, dat is 7 procent minder dan een jaar eerder en iets lager dan verwacht. De nettowinst halveerde bijna tot 75 miljoen euro, ook net lager dan de ramingen. Een lichtpuntje is het orderboek: daarin heeft het concern voor 3,25 miljard euro aan toekomstige omzet staan. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar.

Het zit Boskalis vooral tegen in de offshore. In die markt voorziet de baggeraar geen snel herstel door de lage olieprijs. Voor de baggermarkt is het bedrijf ‘gematigd positief’, zei topman Peter Berdowski in een toelichting op de halfjaarcijfers. In Nederland is Boskalis onder meer bezig met de aanleg van de Marker Wadden.

In reactie op de slechte ontwikkelingen in de offshore heeft het bedrijf de omvang van de vloot aangepast. De komende tijd wordt ook op het hoofdkantoor een reorganisatie doorgevoerd waardoor in totaal 130 mensen hun baan verliezen. Het bedrijf schat de reorganisatiekosten op 15 miljoen euro. De sanering moet jaarlijks 30 miljoen euro aan kostenbesparing opleveren. Dit jaar verwacht het bedrijf zo'n € 250 mln te investeren.

Eerder deze week maakte het baggerbedrijf de overname van de Britse bodemonderzoeker Gardline bekend. Overnamekosten: 40 miljoen pond. Eerder probeerde Boskalis Fugro over te nemen, maar dat stuitte op weerstand van de bodemonderzoeker uit Leidschendam, waardoor een overname te duur zou uitvallen. Ook was Fugro niet in voor een samenwerking.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.