Baggeraar Boskalis realiseerde in het eerste half jaar een omzet van 1,1 miljard euro, dat is 7 procent minder dan een jaar eerder en iets lager dan verwacht. De nettowinst halveerde bijna tot 75 miljoen euro, ook net lager dan de ramingen. Een lichtpuntje is het orderboek: daarin heeft het concern voor 3,25 miljard euro aan toekomstige omzet staan. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar.
Het zit Boskalis vooral tegen in de offshore. In die markt voorziet de baggeraar geen snel herstel door de lage olieprijs. Voor de baggermarkt is het bedrijf ‘gematigd positief’, zei topman Peter Berdowski in een toelichting op de halfjaarcijfers. In Nederland is Boskalis onder meer bezig met de aanleg van de Marker Wadden.
In reactie op de slechte ontwikkelingen in de offshore heeft het bedrijf de omvang van de vloot aangepast. De komende tijd wordt ook op het hoofdkantoor een reorganisatie doorgevoerd waardoor in totaal 130 mensen hun baan verliezen. Het bedrijf schat de reorganisatiekosten op 15 miljoen euro. De sanering moet jaarlijks 30 miljoen euro aan kostenbesparing opleveren. Dit jaar verwacht het bedrijf zo'n € 250 mln te investeren.
Eerder deze week maakte het baggerbedrijf de overname van de Britse bodemonderzoeker Gardline bekend. Overnamekosten: 40 miljoen pond. Eerder probeerde Boskalis Fugro over te nemen, maar dat stuitte op weerstand van de bodemonderzoeker uit Leidschendam, waardoor een overname te duur zou uitvallen. Ook was Fugro niet in voor een samenwerking.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.