0
0
0
s2smodern

AquaMinerals heeft voor het eerst ijzerzand geleverd aan de bloembollensector. Door dit in te zetten bij de drainage komt veel minder fosfaat in het oppervlaktewater terecht. IJzerzand is een bijproduct van de drinkwaterbereiding.

Het geleverde ijzerzand wordt gebruikt voor het drainagesysteem van bedrijven in de bollenstreek. Via zo’n systeem wordt bodemwater afgevoerd, maar het nadeel is vaak dat veel fosfaat in het oppervlaktewater belandt. Met ijzerzand wordt dat voorkomen, vertelt Ronny Theune, commercieel operationeel manager van AquaMinerals. “Door dit product als fosfaatbinder in te zetten komt er ruim 90 procent minder fosfaat in het oppervlaktewater terecht.” AquaMinerals is het samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven en waterschappen, dat stoffen uit de waterbehandeling een tweede leven geeft.

Er is een aantal technieken om fosfaat uit een bollenperceel af te vangen met ijzerzand. Het omhullen van een drain is volgens Theune de eenvoudigste methode. Hierbij wordt ijzerzand als een fosfaatbindend materiaal rondom een drainagebuis aangebracht.

Theune licht de voordelen toe: “IJzerzand is niet alleen een goede fosfaatbinder, maar heeft ook de juiste structuur om water door te laten. Dat kan maar van weinig andere materialen worden gezegd. Volgens een onderzoek door de Wageningen University & Research gaat het aangebrachte ijzerzand de volledige levensduur van de buis mee, al zal de tijd dat moeten leren.”

Restproduct
IJzerzand is een restproduct van de drinkwaterwinning. Het ijzer dat zich in ruw water bevindt, is ongeschikt voor menselijke consumptie en moet worden verwijderd. Daarvoor wordt ruw water over filters met grove zandkorrels geleid. In het filter bindt het ijzer zich aan de korrel. Dan blijven zandkorrels omhuld met een ‘ijzerhuidje’ achter.

Theune: “De drinkwaterbedrijven produceren hiervan jaarlijks vier- tot vijfduizend ton. Het product kan op verschillende manieren worden gebruikt voor de verbetering van de waterkwaliteit. Zo is ijzerzand vorig jaar gebruikt om sloten in een nieuwbouwwijk in Blaricum helder te houden. De inzet in de bollenteelt is een nieuwe toepassing.”

Voor vijf bollentelers in het Zuid-Hollandse beheergebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland is er een subsidiemogelijkheid vanuit het Europese plattelandsprogramma POP3. Daarmee is het voor hen aantrekkelijker om de innovatie toe te passen. Want ijzerzand is vanwege de extra kosten om het product op te waarderen duurder dan gewoon drainagezand. De branchevereniging KAVB verwacht dat snel meer bloembollenbedrijven volgen.

 

MEER INFORMATIE
AquaMinerals over inzet van ijzerzand in bollenstreek
Folder technieken bij toepassing ijzerzand in bollenteelt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....
De door Patrick Jansen gevraagde koerswijziging is geen wens maar een 'must'. Lastig is dat dit niet van de ene op de andere dag te realiseren is. Maar we moeten wel nú beginnen, anders verandert er niets. Het begint met de mindset!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.