0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

AquaMinerals heeft voor het eerst ijzerzand geleverd aan de bloembollensector. Door dit in te zetten bij de drainage komt veel minder fosfaat in het oppervlaktewater terecht. IJzerzand is een bijproduct van de drinkwaterbereiding.

Het geleverde ijzerzand wordt gebruikt voor het drainagesysteem van bedrijven in de bollenstreek. Via zo’n systeem wordt bodemwater afgevoerd, maar het nadeel is vaak dat veel fosfaat in het oppervlaktewater belandt. Met ijzerzand wordt dat voorkomen, vertelt Ronny Theune, commercieel operationeel manager van AquaMinerals. “Door dit product als fosfaatbinder in te zetten komt er ruim 90 procent minder fosfaat in het oppervlaktewater terecht.” AquaMinerals is het samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven en waterschappen, dat stoffen uit de waterbehandeling een tweede leven geeft.

Er is een aantal technieken om fosfaat uit een bollenperceel af te vangen met ijzerzand. Het omhullen van een drain is volgens Theune de eenvoudigste methode. Hierbij wordt ijzerzand als een fosfaatbindend materiaal rondom een drainagebuis aangebracht. Theune licht de voordelen toe: “IJzerzand is niet alleen een goede fosfaatbinder, maar heeft ook de juiste structuur om water door te laten. Dat kan maar van weinig andere materialen worden gezegd. Volgens een onderzoek door de Wageningen University & Research gaat het aangebrachte ijzerzand de volledige levensduur van de buis mee, al zal de tijd dat moeten leren.”

IJzerzand is een restproduct van de drinkwaterwinning. Het ijzer dat zich in ruw water bevindt, is ongeschikt voor menselijke consumptie en moet worden verwijderd. Daarvoor wordt ruw water over filters met grove zandkorrels geleid. In het filter bindt het ijzer zich aan de korrel. Dan blijven zandkorrels omhuld met een ‘ijzerhuidje’ achter. Theune: “De drinkwaterbedrijven produceren hiervan jaarlijks vier- tot vijfduizend ton. Het product kan op verschillende manieren worden gebruikt voor de verbetering van de waterkwaliteit. Zo is ijzerzand vorig jaar gebruikt om sloten in een nieuwbouwwijk in Blaricum helder te houden. De inzet in de bollenteelt is een nieuwe toepassing.”

Voor vijf bollentelers in het Zuid-Hollandse beheergebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland is er een subsidiemogelijkheid vanuit het Europese plattelandsprogramma POP3. Daarmee is het voor hen aantrekkelijker om de innovatie toe te passen. Want ijzerzand is vanwege de extra kosten om het product op te waarderen duurder dan gewoon drainagezand. De branchevereniging KAVB verwacht dat snel meer bloembollenbedrijven volgen.

Meer informatie

AquaMinerals over inzet van ijzerzand in bollenstreek

Folder technieken bij toepassing ijzerzand in bollenteelt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.
150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het