Op de eerste dag van de AIWW wordt het boek ‘Adaptive strategies for water heritage’ gepresenteerd. Het boek is de weerslag van multidisciplinair onderzoek dat erfgoed verbindt met water. In vijf thema’s worden traditionele werkwijzen, kennis en vaardigheden gekoppeld aan hedendaagse ontwerpen en toekomstvisies voor steden, landschappen en waterlichamen.
Het boek is een initiatief van de vereniging ICOMOS Nederland, onderdeel van de internationale niet-gouvernementele organisatie ICOMOS die kennis over cultureel erfgoed wil verspreiden. Het boek over adaptieve strategieën voor watererfgoed stelt, aldus de samenvatting, dat er behoefte is aan een gemeenschappelijke agenda en een geïntegreerd beleid dat gericht is op behoud, transformatie en adaptief hergebruik van historisch watergerelateerde werken.
Het plan voor het boek onstond in 2016 tijdens de tweedaagse conferentie 'Water and Heritage for the Future' die werd gehouden in Delft. “Historisch erfgoed is niet alleen gestolde trots,” zegt Henk van Schaik van ICOMOS in een toelichting. “Je ziet steeds meer dat het betekenis heeft voor het beleid van vandaag en morgen.”
Eindredactie
De eindredactie van het boek, dat mede met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Water tot stand is gekomen, was in handen van Carola Hein, hoogleraar Architectuur & Stedenbouw Geschiedenis aan de TU Delft.
Ze voerde de regie over bijdragen van onderzoekers die zijn verdeeld over thema’s zoals drinkwaterbeheer, watergebruik in de landbouw, waterbeheer in relatie tot landaanwinning en verdediging, rivier- en kustontwerp.
Rondetafelgesprek
In een rondetafelgesprek wordt tijdens de AIWW de relevantie en betekenis van water gerelateerd erfgoed voor planning en beleidsontwikkeling nader toegelicht en besproken. Daarbij wordt de focus gelegd op de relevantie van water gerelateerd cultureel erfgoed voor huidige en toekomstige beleidsmaatregelen en het belang een toepassing van hydrobiografie in plannings- en ontwikkelingsprocessen.
Aan tafel onder meer Henk Ovink en Kenzo Hiroki, watergezanten van respectievelijk Nederland en Japan, Kala Varavaimoorthy (International Water Association) en Carola Hein, eindredacteur van het boek over het belang van watergerelateerd erfgoed dat wordt gepresenteerd op de AIWW.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?