0
0
0
s2smodern

Op de eerste dag van de AIWW wordt het boek ‘Adaptive strategies for water heritage’ gepresenteerd. Het boek is de weerslag van multidisciplinair onderzoek dat erfgoed verbindt met water. In vijf thema’s worden traditionele werkwijzen, kennis en vaardigheden gekoppeld aan hedendaagse ontwerpen en toekomstvisies voor steden, landschappen en waterlichamen.

Het boek is een initiatief van de vereniging ICOMOS Nederland, onderdeel van de internationale niet-gouvernementele organisatie ICOMOS die kennis over cultureel erfgoed wil verspreiden. Het boek over adaptieve strategieën voor watererfgoed stelt, aldus de samenvatting, dat er behoefte is aan een gemeenschappelijke agenda en een geïntegreerd beleid dat gericht is op behoud, transformatie en adaptief hergebruik van historisch watergerelateerde werken.

Het plan voor het boek onstond in 2016 tijdens de tweedaagse conferentie 'Water and Heritage for the Future' die werd gehouden in Delft. “Historisch erfgoed is niet alleen gestolde trots,” zegt Henk van Schaik van ICOMOS in een toelichting. “Je ziet steeds meer dat het betekenis heeft voor het beleid van vandaag en morgen.”  

Eindredactie
De eindredactie van het boek, dat mede met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Water tot stand is gekomen, was in handen van Carola Hein, hoogleraar Architectuur & Stedenbouw Geschiedenis aan de TU Delft. 

Ze voerde de regie over bijdragen van onderzoekers die zijn verdeeld over thema’s zoals drinkwaterbeheer, watergebruik in de landbouw, waterbeheer in relatie tot landaanwinning en verdediging, rivier- en kustontwerp. 

Rondetafelgesprek
In een rondetafelgesprek wordt tijdens de AIWW de relevantie en betekenis van water gerelateerd erfgoed voor planning en beleidsontwikkeling nader toegelicht en besproken. Daarbij wordt de focus gelegd op de relevantie van water gerelateerd cultureel erfgoed voor huidige en toekomstige beleidsmaatregelen en het belang een toepassing van hydrobiografie in plannings- en ontwikkelingsprocessen. 

Aan tafel onder meer Henk Ovink en Kenzo Hiroki, watergezanten van respectievelijk Nederland en Japan, Kala Varavaimoorthy (International Water Association) en Carola Hein, eindredacteur van het boek over het belang van watergerelateerd erfgoed dat wordt gepresenteerd op de AIWW. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.