secundair logo knw 1

De bodemtemperatuur nam de afgelopen veertig jaar met anderhalve graad toe en zou dat in de komende dertig jaar nog eens kunnen doen. Tot die conclusie komen wetenschappers van Wageningen University & Research na onderzoek naar de temperatuur van de Nederlandse bodem.

“Bij de ontwikkeling van modellen wordt er nog vaak uitgegaan van een stabiele bodemtemperatuur”, zegt Guido Bakema, onderzoeker bij de WUR. “Met het vorig jaar verschenen onderzoek naar de temperatuurstijging in het verleden en het gepubliceerde onderzoek naar de toekomstige ontwikkelingen, willen we laten zien dat de temperatuur niet stabiel is, maar stijgt.”

Guido BakemaGuido BakemaDat is volgens Bakema van groot belang omdat de temperatuur van de bodem van grote invloed is op bodemfysiologische processen als veenoxidatie en mineralisatie. “De opwarming van de bodem hoeft niet in alle gevallen een probleem te zijn, maar het is wel een gegeven waarmee rekening gehouden zou moeten worden bij beslissingen over de inrichting van het landschap.”

Het beheer van de natuur noemt Bakema een sleutelfactor bij de beïnvloeding van de bodemtemperatuur. “Bij een open inrichting met korte vegetatie heeft de luchttemperatuur veel meer invloed, dan stijgt de bodemtemperatuur en ontstaat mogelijk een zelfversterkend effect van steeds heter worden bodems. Bij dichte vegetatie gebeurt dat niet en blijft de opwarming van de bodems beperkt. Ook belangrijk is de afwisseling in het landschap. Als er zowel zonnige als schaduwrijke plekken zijn, dan is de weerbaarheid veel groter.”

De temperatuur van de bodem kan ook voor agrariërs van belang zijn, bijvoorbeeld voor de groei van de gewassen. In het afgelopen onderzoeksproject is hier niet specifiek naar gekeken. Bakema pleit daarom voor meer onderzoek. “Het is van belang om de gevolgen van klimaatverandering in het algemeen en bodemtemperatuur in het bijzonder op de landbouw te leren begrijpen. Een ander interessant vervolg onderzoek richt zich op de stroming van het grondwater met behulp van de vele beschikbare data over de grondwatertemperatuur.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John