De bodemtemperatuur nam de afgelopen veertig jaar met anderhalve graad toe en zou dat in de komende dertig jaar nog eens kunnen doen. Tot die conclusie komen wetenschappers van Wageningen University & Research na onderzoek naar de temperatuur van de Nederlandse bodem.

“Bij de ontwikkeling van modellen wordt er nog vaak uitgegaan van een stabiele bodemtemperatuur”, zegt Guido Bakema, onderzoeker bij de WUR. “Met het vorig jaar verschenen onderzoek naar de temperatuurstijging in het verleden en het gepubliceerde onderzoek naar de toekomstige ontwikkelingen, willen we laten zien dat de temperatuur niet stabiel is, maar stijgt.”

Guido BakemaGuido BakemaDat is volgens Bakema van groot belang omdat de temperatuur van de bodem van grote invloed is op bodemfysiologische processen als veenoxidatie en mineralisatie. “De opwarming van de bodem hoeft niet in alle gevallen een probleem te zijn, maar het is wel een gegeven waarmee rekening gehouden zou moeten worden bij beslissingen over de inrichting van het landschap.”

Het beheer van de natuur noemt Bakema een sleutelfactor bij de beïnvloeding van de bodemtemperatuur. “Bij een open inrichting met korte vegetatie heeft de luchttemperatuur veel meer invloed, dan stijgt de bodemtemperatuur en ontstaat mogelijk een zelfversterkend effect van steeds heter worden bodems. Bij dichte vegetatie gebeurt dat niet en blijft de opwarming van de bodems beperkt. Ook belangrijk is de afwisseling in het landschap. Als er zowel zonnige als schaduwrijke plekken zijn, dan is de weerbaarheid veel groter.”

De temperatuur van de bodem kan ook voor agrariërs van belang zijn, bijvoorbeeld voor de groei van de gewassen. In het afgelopen onderzoeksproject is hier niet specifiek naar gekeken. Bakema pleit daarom voor meer onderzoek. “Het is van belang om de gevolgen van klimaatverandering in het algemeen en bodemtemperatuur in het bijzonder op de landbouw te leren begrijpen. Een ander interessant vervolg onderzoek richt zich op de stroming van het grondwater met behulp van de vele beschikbare data over de grondwatertemperatuur.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.