De daling van de veenbodem gaat de komende jaren vele miljarden euro’s kosten, heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekend.

In het rapport Dalende bodems, stijgende kosten berekent het PBL dat de kosten van schade en onderhoud door veenbodemdaling kunnen oplopen tot 5,2 miljard tot het jaar 2050. Een nog veel groter bedrag, 16 miljard, is nodig voor het herstel van funderingsschade aan zo’n 300.000 woningen in bebouwd gebied. Verder moet de stedelijke infrastructuur tot 2050 voor 3,7 miljard euro worden hersteld en de infrastructuur in het landelijk gebied voor 1 miljard euro.

Het PBL-rapport werd gepresenteerd op een bijeenkomst op 24 november waar het Platform Slappe Bodem, dat zich inspant voor een integrale aanpak van bodemdaling, tegelijk het kennisprogramma Klimaat, water en bodemdaling presenteerde. Het kennisprogramma is bedoeld om op nationaal niveau alle kennis over bodemdaling te bundelen en te delen, vertelt secretaris Jeroen Mekenkamp van het Platform Slappe Bodem. “Er zijn al veel goede projecten in Nederland, maar de kans bestaat dat we het wiel twee keer uitvinden.”

De bedragen uit het PBL-rapport zijn indrukwekkend hoog, erkent Mekenkamp. “Wij zijn blij dat die cijfers er nu zijn. Een belangrijke vraag in iedere discussie over bodemdaling al altijd: wat kost dat? Daar hebben we nu een globale schatting van. De boodschap van het rapport is duidelijk: alle hens aan dek. We zakken al duizend jaar, maar we lopen nu tegen kritische grenzen aan.”

Bodemdaling in bebouwd gebied vergt een heel andere aanpak dan in landelijk gebied, maar er is wel kennis die over en weer gedeeld kan worden, zegt Mekenkamp. En in alle situaties geldt: ga met alle betrokken partijen om tafel zitten. Dat gebeurt onder meer in Gouda, waar de bodem in de historische binnenstad daalt. Waterschap, gemeente, bedrijfsleven, kennisinstelling Deltares, bewoners en huiseigenaren werken samen aan oplossingen onder de noemer ‘Stevige stad op slappe bodem’.

Meer over het PBL-rapport vindt u hier

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.