secundair logo knw 1

Naast de proefinstallatie op de Afsluitdijk, krijgt Blue Energy – waarbij elektriciteit wordt opgewekt uit het verschil in zoutgehalte tussen zoet en zout water – een tweede locatie in Nederland: een demo-pilot bij het uitwateringskanaal in Katwijk.

Dat maakten het Hoogheemraadschap van Rijnland, de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk en REDstack BV, het bedrijf achter Blue Energy, vandaag bekend. Rik Siebers, directeur van REDstack: "De afspraak is in eerste instantie om de mogelijkheden en de financiële haalbaarheid te onderzoeken, maar het uiteindelijke doel is om deze Blue Energy installatie bij het gemaal in Katwijk in 2020 in gebruik te nemen."

De techniek om energie via omgekeerde elektrodialyse op te wekken, wordt al toegepast op de Afsluitdijk. Daar wordt gebruik gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie werd vorig jaar uitgeroepen tot Nationaal Icoon en past volgens het kabinet in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2-uitstoot. Het sluit ook aan bij de doelstellingen van het Hoogheemraadschap Rijnland om in 2025 minstens 40% van het eigen energieverbruik zelf te produceren.

Een tweede locatie in Katwijk past volgens Siebers bij de ontwikkeling van zijn product. "We waren toe aan opschaling. In Friesland blijven we investeren in research&development en de bouw van de stacks, in Katwijk willen we een etalageproject neerzetten waar we de wereld kunnen laten zien waartoe onze techniek in staat is. De ligging van Katwijk aan de uitwatering van de Oude Rijn is een gunstige plek om een demo-pilot te bouwen met het twintigvoudige aan vermogen ten op zichte van de proefinstallatie op de Afsluitdijk: 1 megawatt."

 

In de april-uitgave van H2O magazine leest u meer over het Blue Energy-project.

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...