secundair logo knw 1

Naast de proefinstallatie op de Afsluitdijk, krijgt Blue Energy – waarbij elektriciteit wordt opgewekt uit het verschil in zoutgehalte tussen zoet en zout water – een tweede locatie in Nederland: een demo-pilot bij het uitwateringskanaal in Katwijk.

Dat maakten het Hoogheemraadschap van Rijnland, de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk en REDstack BV, het bedrijf achter Blue Energy, vandaag bekend. Rik Siebers, directeur van REDstack: "De afspraak is in eerste instantie om de mogelijkheden en de financiële haalbaarheid te onderzoeken, maar het uiteindelijke doel is om deze Blue Energy installatie bij het gemaal in Katwijk in 2020 in gebruik te nemen."

De techniek om energie via omgekeerde elektrodialyse op te wekken, wordt al toegepast op de Afsluitdijk. Daar wordt gebruik gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie werd vorig jaar uitgeroepen tot Nationaal Icoon en past volgens het kabinet in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2-uitstoot. Het sluit ook aan bij de doelstellingen van het Hoogheemraadschap Rijnland om in 2025 minstens 40% van het eigen energieverbruik zelf te produceren.

Een tweede locatie in Katwijk past volgens Siebers bij de ontwikkeling van zijn product. "We waren toe aan opschaling. In Friesland blijven we investeren in research&development en de bouw van de stacks, in Katwijk willen we een etalageproject neerzetten waar we de wereld kunnen laten zien waartoe onze techniek in staat is. De ligging van Katwijk aan de uitwatering van de Oude Rijn is een gunstige plek om een demo-pilot te bouwen met het twintigvoudige aan vermogen ten op zichte van de proefinstallatie op de Afsluitdijk: 1 megawatt."

 

In de april-uitgave van H2O magazine leest u meer over het Blue Energy-project.

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....