Naast de proefinstallatie op de Afsluitdijk, krijgt Blue Energy – waarbij elektriciteit wordt opgewekt uit het verschil in zoutgehalte tussen zoet en zout water – een tweede locatie in Nederland: een demo-pilot bij het uitwateringskanaal in Katwijk.

Dat maakten het Hoogheemraadschap van Rijnland, de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk en REDstack BV, het bedrijf achter Blue Energy, vandaag bekend. Rik Siebers, directeur van REDstack: "De afspraak is in eerste instantie om de mogelijkheden en de financiële haalbaarheid te onderzoeken, maar het uiteindelijke doel is om deze Blue Energy installatie bij het gemaal in Katwijk in 2020 in gebruik te nemen."

De techniek om energie via omgekeerde elektrodialyse op te wekken, wordt al toegepast op de Afsluitdijk. Daar wordt gebruik gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie werd vorig jaar uitgeroepen tot Nationaal Icoon en past volgens het kabinet in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2-uitstoot. Het sluit ook aan bij de doelstellingen van het Hoogheemraadschap Rijnland om in 2025 minstens 40% van het eigen energieverbruik zelf te produceren.

Een tweede locatie in Katwijk past volgens Siebers bij de ontwikkeling van zijn product. "We waren toe aan opschaling. In Friesland blijven we investeren in research&development en de bouw van de stacks, in Katwijk willen we een etalageproject neerzetten waar we de wereld kunnen laten zien waartoe onze techniek in staat is. De ligging van Katwijk aan de uitwatering van de Oude Rijn is een gunstige plek om een demo-pilot te bouwen met het twintigvoudige aan vermogen ten op zichte van de proefinstallatie op de Afsluitdijk: 1 megawatt."

 

In de april-uitgave van H2O magazine leest u meer over het Blue Energy-project.

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!