secundair logo knw 1

Bollentelers streven naar minder vervuiling.

De eerste resultaten van het project ‘Schoon erf, schone sloot’ bij bloembollentelers in Flevoland zijn succesvol. De negen deelnemers wisten de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot (emissie) met gemiddeld 86 procent te verminderen.

 ''Een prachtig resultaat en een stimulans om met deze aanpak verder te gaan, ook in andere sectoren’’, vindt heemraad Lida Schelwald-van der Kley van Waterschap Zuiderzeeland.

Voor het project, dat in oktober 2016 begon, werkt Zuiderzeeland samen met brancheorganisatie KAVB en kennis- en adviesbureau CLM.

Doel is om in de periode 2016-2020 bij 230 bloembollentelers in Flevoland de erfemissie van gewasbeschermingsmiddelen met tenminste 80 procent terug te dringen en daarmee de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Deze reductie is reeds gerealiseerd in twee pilots in Noord-Holland.

Bolontsmettingsmiddelen zijn voor meer dan de helft verantwoordelijk voor normoverschrijdingen in het oppervlaktewater die toegerekend kunnen worden aan de bloembollensector. Daarom richt het project zich op afspoeling van middelen vanaf het erf.

Nulmeting

Eind 2016 is bij de negen deelnemers in Flevoland een nulmeting gehouden. Tijdens het ontsmetten en planten van tulpenbollen zijn monsters van het afspoelende regenwater, afkomstig van de erven op de bloembollenbedrijven, genomen en in een laboratorium geanalyseerd op gewasbeschermingsmiddelen. Vervolgens zijn mogelijke maatregelen besproken.

''Het was opvallend dat de deelnemers direct aan grote, structurele en duurzame maatregelen dachten’’, zegt Peter Knippels van de KAVB. ''Daarnaast kregen ze ook suggesties aangereikt. Een aantal had al stappen gezet. In alle gevallen zagen ze mogelijkheden om te verbeteren. De ene groep kiest voor kleine investeringen, de andere voor bijvoorbeeld een innovatieve manier van waterzuivering.’’

Naast de maatregelen is ook bewustwording een belangrijke factor, zowel bij de ondernemers als bij de medewerkers van de bloembollenbedrijven. ''We zijn echt trots op het bereikte resultaat’’, zegt deelnemer Wim Klink. ''De vraag die we onszelf telkens stelden, was: wat doe ik waar op mijn erf? Waar zet ik de kisten neer, staan ze overdekt, hoe zijn de rijroutes van de heftrucks?’’

Vervolgstap

Het project ‘Schoon erf, schone sloot’ (SESS), dat gefinancierd wordt met Europees geld, sluit aan op de visie ‘Samen werken aan water’ van de bloembollensector uit november 2017. Een van de uitgangspunten hierin is dat de sector zelf zorgt voor schoon water door een nagenoeg emissieloze productie van bloembollen.

Knippels: ''De vervolgstap op het SESS-project om te komen tot een emissieloos erf en een emissiearm perceel past hierin. De KAVB wil dit samen met andere partners verder uitwerken. Dan gaat het om de zuivering van vervuilde waterstromen op het erf en de restanten van bolontsmettingsmiddelen.’’

‘Schoon erf, schone sloot’ is onderdeel van het Actieplan Bodem & Water, een samenwerkingsverband tussen LTO Noord, KAVB, Waterschap Zuiderzeeland en Provincie Flevoland. Dat moet duurzame landbouw in Flevoland bevorderen door bewust bodemgebruik, een goede waterkwaliteit en het vasthouden van water in de bodem.

Meer informatie over het Actieplan Bodem & Water

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!