0
0
0
s2smodern

De bloembollensector heeft een integrale visie op water gepresenteerd. De sector wil zijn verantwoordelijkheid nemen voor schoon water en maatregelen initiëren tegen verzilting, watertekort en wateroverlast.

Het visiedocument Samen werken aan water werd gisteren (8 november) naar buiten gebracht door brancheorganisatie KAVB en het Milieuplatform Bloembollen. De visie wordt deze week uitgereikt aan bestuurders van provincies en waterschappen in heel Nederland. De bloembollensector is de eerste agrarische sector met een eigen visie op water.

Directe aanleiding is de wateroverlast waarmee bloembollentelers rond Venlo vorig najaar kampten na meerdere hoosbuien, vertelt KAVB-directeur Prisca Kleijn. “In die regio hebben toen diverse bollenvelden onder water gestaan en grote schade opgelopen. Het veranderende klimaat kan in de toekomst steeds meer problemen opleveren voor bollentelers, in de vorm van wateroverlast of juist watertekort. Daarnaast speelt voor de sector natuurlijk al langere tijd het probleem van schoon water: hoe zorgen we voor zo weinig mogelijk uit- en afspoeling op het erf en op de velden? En dan zijn er nog gebieden in Nederland waar de verzilting van de bodem steeds problematischer wordt voor de bloembollensector. Bloembollen hebben niet te veel, niet te weinig en niet te zout water nodig. Alles bij elkaar reden om een integrale visie op water op te stellen.”

Voor het aanpakken van de diverse problemen zet de sector in op meerdere middelen. Nieuwe technieken kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder vervuiling in het afvalwater komt. Ook het gedrag van telers kan bijdragen aan een betere omgang met (afval)water. Kleijn: “In Noord-Holland hebben we een pilot gehouden die gericht was op bewustwording. Bijvoorbeeld: waar spuit je je machines schoon: op onverharde grond, of op juist op verharde grond, waarbij je het afvalwater opvangt. Uit metingen op en rond de bedrijven bleek dat er met bewustwording en ander gedrag heel veel winst is te behalen.”

Ook samenwerking met andere partijen is een belangrijk onderdeel van de visie. In het voortraject vonden tientallen gesprekken plaats met ondernemers uit de sector, onderzoekers van diverse instellingen en experts van waterschappen, provincies en de Rijksoverheid. “Alleen al door het voortraject zijn mooie plannen ontstaan”, aldus Kleijn. “Zo gaan we volgend jaar met het hoogheemraadschap van Rijnland een project opzetten om fosfaat – afkomstig uit bemestingsmiddelen – terug te winnen uit water.”

Brede samenwerking is nodig om grote problemen als verzilting en klimaatproblematiek aan te pakken, stelt Kleijn, maar oplossingen kunnen soms ook verrassend eenvoudig zijn. “Na de overstromingen rond Venlo bleek het slootkantenbeheer daar niet altijd even goed te zijn. Sommige sloten waren vol gegroeid met planten en riet, waardoor de afwatering niet optimaal was. Inmiddels zijn daar met het waterschap afspraken over gemaakt.”

Andere landbouwsectoren zoals de akkerbouw en de teelt van vollegronds groente kampen met vergelijkbare problematiek als de bloembollensector. Toch heeft de bloembollensector besloten een eigen visie uit te brengen. “Als kleine sector kunnen we dat relatief eenvoudig doen. Onze samenwerking met en binnen de LTO is prima, maar een gezamenlijke visie van meerdere sectoren had heel wat voeten in de aarde gehad. Uiteraard staat het andere sectoren vrij delen van onze visie over te nemen.”

Kijk hier voor de visie Samen werken aan water van de bloembollensector

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.