secundair logo knw 1

De problemen met blauwalgen in zwem- en drinkwater zullen in de toekomst zeker niet afnemen, stelt Jef Huisman, hoogleraar Aquatische Microbiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Onder zijn leiding heeft een groep wetenschappers het genetische aanpassingsvermogen van Microcystis, een van de meest voorkomende soorten blauwalgen ter wereld, bestudeerd.

"Blauwalgen blijken genetische variatie te vertonen in hun opnamesystemen voor CO2", zegt Huisman. "Dat is een zeer verrassend resultaat van ons onderzoek. Het was nog onbekend dat blauwalgen verschillende stammen hebben die gedijen bij lage of juist hoge CO2-concentraties in water. Sommige stammen kunnen heel goed het laatste restje CO2 uit water halen, terwijl andere met hoge snelheid CO2 opnemen als er veel aanwezig is."

Huisman en zijn collega's onderzochten de competitie tussen stammen van Microcystis. "De stammen die in een bepaalde situatie het beste koolstof uit water opnemen, krijgen de overhand." Daarom kunnen volgens Huisman de vaak giftige blauwalgen zich nog beter aanpassen aan klimaatveranderingen dan al werd aangenomen. "Bij de verwachte CO2-stijging op aarde zullen de stammen floreren die met hoge snelheid koolstof opnemen. De problemen met blauwalgen worden dus absoluut niet minder. Zorg als waterbedrijf dat je hiervoor ook in de toekomst bent toegerust."

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. De Amerikaanse oceanograaf Michael Philben heeft een interessante blog over de resultaten geschreven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.