secundair logo knw 1

De problemen met blauwalgen in zwem- en drinkwater zullen in de toekomst zeker niet afnemen, stelt Jef Huisman, hoogleraar Aquatische Microbiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Onder zijn leiding heeft een groep wetenschappers het genetische aanpassingsvermogen van Microcystis, een van de meest voorkomende soorten blauwalgen ter wereld, bestudeerd.

"Blauwalgen blijken genetische variatie te vertonen in hun opnamesystemen voor CO2", zegt Huisman. "Dat is een zeer verrassend resultaat van ons onderzoek. Het was nog onbekend dat blauwalgen verschillende stammen hebben die gedijen bij lage of juist hoge CO2-concentraties in water. Sommige stammen kunnen heel goed het laatste restje CO2 uit water halen, terwijl andere met hoge snelheid CO2 opnemen als er veel aanwezig is."

Huisman en zijn collega's onderzochten de competitie tussen stammen van Microcystis. "De stammen die in een bepaalde situatie het beste koolstof uit water opnemen, krijgen de overhand." Daarom kunnen volgens Huisman de vaak giftige blauwalgen zich nog beter aanpassen aan klimaatveranderingen dan al werd aangenomen. "Bij de verwachte CO2-stijging op aarde zullen de stammen floreren die met hoge snelheid koolstof opnemen. De problemen met blauwalgen worden dus absoluut niet minder. Zorg als waterbedrijf dat je hiervoor ook in de toekomst bent toegerust."

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. De Amerikaanse oceanograaf Michael Philben heeft een interessante blog over de resultaten geschreven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.