Wetenschappers van de Amerikaanse Penn State University hebben bladsensoren ontwikkeld die boeren kunnen helpen hun gewassen efficiënter te bewateren.

 

Door nieuwe bladsensor kan tegelijkertijd de dikte en de elektrische capaciteit van de bladeren te meten. Zo wordt duidelijk of een plant voldoende water heeft. De wetenschappers maten vervolgens de reacties van de planten op de veranderende watertoevoer. Zo konden ze een algoritme ontwikkelen om te voorspellen wanneer de gewassen behoefte hebben aan nieuw water. Dit zou landbouw in staat stellen veel efficiënter gebruik van water kunnen maken.

De wetenschappers hebben al een vervolgonderzoek aangekondigd om het algoritme te verfijnen en daarvan hangt volgens Corné Kempenaar, senior onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, ook af of de bladsensoren een nuttige nieuwe tool in de landbouw kunnen worden. "Om echt efficiënter te kunnen bewateren, is het van belang hoe ver de ontwikkelde algoritmes de voorspellingen over de waterbehoefte van gewassen naar voren kunnen halen."

Op dit moment wordt in de landbouw vooral gebruik gemaakt van bodemvochtsensoren om te meten of gewassen water nodig hebben. "Daarmee is een efficiënte bewatering al mogelijk. Maar die systemen zijn vrij duur. Waar boeren vooral behoefte aan hebben, is een goedkopere optie. Of deze bladsensoren een echte bijdrage kunnen leveren aan efficiëntere irrigatie, zal onder andere afhangen van de prijs."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.