0
0
0
s2smodern

Wetenschappers van de Amerikaanse Penn State University hebben bladsensoren ontwikkeld die boeren kunnen helpen hun gewassen efficiënter te bewateren.

 

Door nieuwe bladsensor kan tegelijkertijd de dikte en de elektrische capaciteit van de bladeren te meten. Zo wordt duidelijk of een plant voldoende water heeft. De wetenschappers maten vervolgens de reacties van de planten op de veranderende watertoevoer. Zo konden ze een algoritme ontwikkelen om te voorspellen wanneer de gewassen behoefte hebben aan nieuw water. Dit zou landbouw in staat stellen veel efficiënter gebruik van water kunnen maken.

De wetenschappers hebben al een vervolgonderzoek aangekondigd om het algoritme te verfijnen en daarvan hangt volgens Corné Kempenaar, senior onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, ook af of de bladsensoren een nuttige nieuwe tool in de landbouw kunnen worden. "Om echt efficiënter te kunnen bewateren, is het van belang hoe ver de ontwikkelde algoritmes de voorspellingen over de waterbehoefte van gewassen naar voren kunnen halen."

Op dit moment wordt in de landbouw vooral gebruik gemaakt van bodemvochtsensoren om te meten of gewassen water nodig hebben. "Daarmee is een efficiënte bewatering al mogelijk. Maar die systemen zijn vrij duur. Waar boeren vooral behoefte aan hebben, is een goedkopere optie. Of deze bladsensoren een echte bijdrage kunnen leveren aan efficiëntere irrigatie, zal onder andere afhangen van de prijs."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.