secundair logo knw 1

Foto: Penn State

Wetenschappers van de Amerikaanse Penn State University hebben bladsensoren ontwikkeld die boeren kunnen helpen hun gewassen efficiënter te bewateren.

 

Door nieuwe bladsensor kan tegelijkertijd de dikte en de elektrische capaciteit van de bladeren te meten. Zo wordt duidelijk of een plant voldoende water heeft. De wetenschappers maten vervolgens de reacties van de planten op de veranderende watertoevoer. Zo konden ze een algoritme ontwikkelen om te voorspellen wanneer de gewassen behoefte hebben aan nieuw water. Dit zou landbouw in staat stellen veel efficiënter gebruik van water kunnen maken.

De wetenschappers hebben al een vervolgonderzoek aangekondigd om het algoritme te verfijnen en daarvan hangt volgens Corné Kempenaar, senior onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, ook af of de bladsensoren een nuttige nieuwe tool in de landbouw kunnen worden. "Om echt efficiënter te kunnen bewateren, is het van belang hoe ver de ontwikkelde algoritmes de voorspellingen over de waterbehoefte van gewassen naar voren kunnen halen."

Op dit moment wordt in de landbouw vooral gebruik gemaakt van bodemvochtsensoren om te meten of gewassen water nodig hebben. "Daarmee is een efficiënte bewatering al mogelijk. Maar die systemen zijn vrij duur. Waar boeren vooral behoefte aan hebben, is een goedkopere optie. Of deze bladsensoren een echte bijdrage kunnen leveren aan efficiëntere irrigatie, zal onder andere afhangen van de prijs."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?