0
0
0
s2smodern

Waterschap Rijn en IJssel gaat op rioolwaterzuivering Etten apart het restwater van Papierfabriek Doetinchem behandelen. Uit het organische materiaal in het water wordt biogas opgewekt, dat de fabriek weer zelf kan gebruiken. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De bedoeling is om eind 2021 het eerste biogas te leveren.

Het restwater van de papierfabriek — jaarlijks ruim 1 miljoen kubieke meter — wordt momenteel tegelijk met het huishoudelijk afvalwater uit Doetinchem gezuiverd op rwzi Etten. Een gemiste kans vanuit het oogpunt van duurzaamheid, zegt dagelijks bestuurder Antoinet Looman van Waterschap Rijn en IJssel. “Met loskoppelen kunnen we de potentie van het restwater beter benutten. Voor deze afvalstroom gaat het om het organische materiaal en de warmte.”

Antoinet LoomanAntoinet Looman (foto: Carlo Stevering)

Het basisidee is dat het restwater van de fabriek via een afzonderlijke persleiding naar rioolwaterzuiveringsinstallatie Etten gaat. Daar wordt biogas uit het water gewonnen en vervolgens weer via een andere leiding teruggebracht. Papierfabriek Doetinchem, Waterschap Rijn en IJssel en Waterstromen (dochtermaatschappij van het waterschap die industriële waterzuiveringen exploiteert) hebben het concept de afgelopen jaren uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst, die op 23 juli is afgesloten.

Hoog in duurzaamheidspiramide
“We willen op de slimste manier zo hoog mogelijk in de duurzaamheidspiramide komen”, licht Looman toe. “Dat is de kracht van het project. Als we alleen waren uitgegaan van de financiële business case, waren we er nooit aan begonnen.” Het innovatieve karakter van het project betreft volgens haar vooral de samenwerking. “De technieken die we toepassen, zijn niet nieuw. Maar hoe de drie partijen hun krachten hebben gebundeld, is uniek in Nederland. We hebben het lef gehad om door te pakken.”

Het restwater van Papierfabriek Doetinchem bevat veel organische stof en is met 35 graden vrij warm. Het organische materiaal zal apart worden voorgezuiverd met behulp van een methaanreactor. Hierbij wordt 750 duizend kubieke meter biogas opgewekt dat dan via de biogasleiding teruggaat. Ander in Etten geproduceerd biogas wordt er nog aan toegevoegd. De papierfabriek gebruikt het biogas in de stoomketels in plaats van aardgas. Ook de warmte in het voorgezuiverde water wordt nuttig hergebruikt om de slibgisting van de rioolwaterzuiveringsinstallatie te verwarmen.

Forse besparing van CO2
Dit proces is aanzienlijk efficiënter dan het huidige. Zo kost het nu elektriciteit om organisch stof uit het water te verwijderen. Dit wordt juist andersom. De duurzame behandeling van het restwater zorgt jaarlijks voor een besparing van 2.300 ton CO2, zegt Looman. “Dat is vergelijkbaar met het aardgasgebruik van duizend huishoudens. Op het moment produceren we met behulp van een warmtekrachtkoppeling elektriciteit uit biogas. Daarbij gaat energie verloren. We beperken de uitstoot van CO2, omdat we dit straks niet meer doen.”

Een bijkomend voordeel is volgens Looman dat er ruimte op rwzi Etten ontstaat voor reststromen van andere bedrijven. “Dan kunnen we hier extra biogas produceren. Dat kan bijvoorbeeld weer worden gebruikt door de papierfabriek, maar ook worden opgewerkt tot groen gas voor een aardgasvrije wijk.”

 'We zien de grootste lozers als samenwerkingspartners'

De bedoeling is begin 2021 te starten met de aanleg van de nieuwe biogasleiding en persleiding tussen fabriek en rioolwaterzuiveringsinstallatie. Zij zijn 4,5 kilometer lang. Ook wordt dan de aparte installatie voor voorzuivering gebouwd op rwzi Etten. Volgens planning wordt eind 2021 voor het eerst biogas geleverd aan de Papierfabriek Doetinchem.

Flink bedrag van provincie
Het project kost in totaal ongeveer 4,5 miljoen euro. De grootste kostenpost is de aanleg van de twee leidingen, omdat de papierfabriek in de binnenstad van Doetinchem is gevestigd en de rwzi in het buitengebied. De provincie Gelderland draagt 1,2 miljoen euro bij en de Europese Unie doet met een Interregsubsidie van vier ton ook een duit in het zakje. De rest van het bedrag komt voor rekening van de drie projectpartners. Looman is blij met de grote provinciale bijdrage. “Dit steuntje in de rug was erg welkom. Het hielp ons over de grens om de biogasleiding te graven.”

Het project past bij het ketendenken in het zuiveringsproces, besluit Looman. “Daarbij liggen voor alle waterschappen volop uitdagingen. Wij zien de grootste lozers als samenwerkingspartners. Als er kansen zijn, willen we ze pakken. Ik ben er stiekem trots op dat wat we als waterschap beloven, ook elke keer waarmaken. We geven concreet invulling aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het energieverbruik.”

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Rijn en IJssel over het project
Website van Waterstromen
Website Papierfabriek Doetinchem
H2O-opinie: waterschappen als grondstof- en energieleveranciers

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het artikel van het hergebruik van gezuiverd water is niet nieuw. 20 jaar geleden ben ik afgestudeerd op dit onderwerp. Dat was blijkbaar te vroeg want zelfs mijn eigen Waterschap Veluwe pikte het idee tegen verdroging niet op. Waarom is nooit duidelijk geworden maar politieke invloed had het zeker. Jammer dat het artikel doet voorkomen alsof het echt nieuw is. Hopelijk zijn de bedenkers van nu ook eens bereid ideeen van anderen ook te gebruiken. We besparen ons allemaal een hoop tijd. De finesses zullen we zeker moeten uitwerken maar alles overnieuw doen lijkt me niet handig toch. De ego's zullen dat best lastig vinden, maar stap er overheen en maak er gebruik van. Dat alleen komt ons allen te goede lijkt me.
Gr Hans Valk. Nu gepensioneerd.
Gezuiverd afvalwater is niet zomaar 'zuiver genoeg' om maar overal in de bodem te infiltreren. Verwijdering van bestrijdingsmiddelen en afbraakproducten van geneesmiddelen met ozon en UV is wel het minste dat nodig is om gezuiverd afvalwater direct te kunnen hergebruiken. Dit aspect ontbreekt nog in deze studie!
Goed te lezen, waardering voor goede resultaat en vertrouwen.
Natuurlijk heb ik altijd een paar vragen. De elektrainbreng is hoger, wordt gezegd. Wat is dat kwantitatief?
Verder, hoe ga je om met regenweer omstandigheden? Nu zegt de schets een eenvoudige bypass, maar wat voor effect heeft dat op lozingskwaliteit?
Groet en succes
Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat is ook weer winst.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.