secundair logo knw 1

Het landelijke Deltaplan Biodiversiteitsherstel krijgt een specifiek Noord-Hollandse uitwerking. Vijftien Noord-Hollandse organisaties presenteerden in het document ‘Groen Goud’ hun plannen daarvoor en de provinciale politiek reageerde enthousiast. De geraamde kosten: 90 miljoen.

Tot de vijftien organisaties behoren terreinbeheerders, natuur- en milieuorganisaties, landbouworganisaties, onderwijsinstellingen en Rabobank kring Noord-Holland Noord. Ze willen meer biodiversiteit in natuur- en landbouwgebieden. “Het landelijke Deltaplan wordt breed gedragen door de organisaties. Met dat als vertrekpunt hebben we een provinciale vertaalslag gemaakt", vertelt Erna Krommendijk van de Milieufederatie Noord-Holland, een van de iniatiefnemers.

Natuur en landbouw
In Groen Goud worden maatregelen voorgesteld om de biodiversiteit te vergroten in natuur- en landbouwgebieden. In eerste instantie zal de nadruk liggen op het voltooien van het Nationaal Natuurnetwerk en het verbeteren van de natuurkwaliteit. De komende jaren moeten er vijf actieplannen worden opgesteld en uitgevoerd. “Er komt bijvoorbeeld een plan voor vismigratie in Waddenzee en IJsselmeer en voor de zachte overgangen tussen land en water bij de IJssel- en Markermeerdijken. Ook willen we een strandreservaat realiseren in de kustzone.”

Om de biodiversiteit op 15.000 hectare landbouwgebied te vergroten worden meerdere voorstellen gedaan. De initiatiefnemers verwachten op korte termijn forse stappen te kunnen zetten om de hoeveelheid akkernatuur en kruidenrijk grasland uit te breiden.

“De komende 4 jaar gaan we de plannen verder uitwerken en uitvoeren, stelt Krommendijk. We zullen verder uit moeten werken wat we aan ondersteuning op het gebied van beleid en wetgeving nodig hebben en anderzijds zullen we praktisch gaan experimenteren in living labs met verschillende maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen.”

Steun van de overheid
Om de maatregelen uit Groen Goud uit te kunnen voeren is steun van de provincie nodig, zowel bij wet- en regelgeving als bij de financiering. De initiatiefnemers vragen negentig miljoen euro voor de komende vier jaar. Krommendijk: “Tijdens een recent verkiezingsdebat bleken de lijsttrekkers erg enthousiast. Dat is natuurlijk een hoopvol signaal.”

Ook de waterschappen in Noord-Holland zijn wat Milieufederatie Noord-Holland betreft van harte uitgenodigd om mee te doen. Waterschappen kunnen een bijdrage leveren op de oevers en bermen waar waterschappen verantwoordelijk zijn. Maar bijvoorbeeld ook door te experimenteren met het geven van kortingen op waterschapsbelastingen aan boeren die zich inspannen voor meer biodiversiteit. Daarvoor is wel een wijziging van de waterschapswet nodig, dus dat zal niet vanzelf gaan. Er zijn al gesprekken geweest en ze willen aanhaken.

 

MEER INFORMATIE
Groen Goud, Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor Noord-Holland (pdf)

De vijftien organisaties achter het Deltaplan Groen Goud zijn: Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, LTO Noord Noord-Holland, Vereniging BioNH, NLG Holland, agrarische collectieven De Lieuw, Hollands Noorden, Water, Land & Dijken en Noord-Holland Zuid, onderwijsinstelling Clusius College, Amsterdam Green Campus, Bureau Wijnland en de Rabobank kring Noord-Holland Noord.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):