0
0
0
s2smodern

Meer schelpdieren en meer verschillende soorten ringwormen ontdekten onderzoekers van Wageningen Marine Research in een stukje Waddenzee waar niet gevist of gevaren wordt. Dat vergde wel het nodige geduld.

Pas na zeven jaar waren de eerste subtiele verschillen met andere, niet afgeschermde stukken zee zichtbaar. In de eerste zes jaar veranderde er weinig in de bodemdiergemeenschap. ''Het tempo van de veranderingen maakt weer eens duidelijk dat voor het meten van natuurherstel ofwel de effecten van menselijk gebruik vaak een lange adem nodig is’’, concluderen ze dan ook.

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit monitoren zij de afgelopen vijftien jaar een geulsysteem ten zuiden van Rottumerplaat en Rottumeroog. Sinds 2005 vindt hier als gevolg van afspraken tussen Nederland, Duitsland en Denemarken geen enkele bodemberoerende menselijke activiteit meer plaats.

De Waddenzee, een van de grootste getijdengebieden van de wereld, is voedselrijk en belangrijk voor een groot aantal vissen, bodemdieren, vogels en zeezoogdieren. Om die reden is het gebied in 2009 ook uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Toch wordt de Waddenzee nog steeds intensief gebruikt voor visserij, delfstofwinning en recreatie.

Geulen
Door sluiting van een klein deel kan de natuur hier ongestoord zijn gang gaan. Het Nederlandse gesloten gebied bevindt zich ten zuiden van Rottumerplaat en Rottumeroog en beslaat zo'n 7400 hectare, circa 3 procent van de Nederlandse Waddenzee. Het bevat een compleet zeegatsysteem inclusief bijbehorende geulen en prielen en is erg dynamisch. In tegenstelling tot de geulen rondom is hier sinds 2005 inderdaad niet meer gevist, zo bleek uit een analyse van satellietgegevens.

In de beide geulen in het gesloten gebied, Boschwad en Schild, was de soortenrijkdom na zeven tot elf jaar toegenomen. Vooral in Boschwad, die in de luwte van Rottumerplaat ligt, was dat het geval. Er waren meer schelpdieren, kokkels en nonnetjes, en meer verschillende soorten ringwormen. De schelpdieren waren ook relatief groot (nonnetjes) en oud (kokkels).

De populatie in Schild, die veel meer last heeft van wind en stroming, kwam meer overeen met de open geulen Zuidoost Lauwers en Spruit buiten het gesloten gebied. Hier troffen de onderzoekers vooral soorten aan die bestand zijn tegen regelmatige verstoring, zoals de zager (worm) en de vlokreeft.

Zandmonsters
De onderzoekers, die jaarlijks zandmonsters analyseerden, benadrukken dat de verschillen tussen de open en gesloten gebieden nog klein zijn. Wel houden ze er rekening mee dat die de komende jaren groter worden en dat er bijvoorbeeld ook mosselbanken ontstaan.

Maar ook is het mogelijk dat de verschillen niet groter worden of zelfs verdwijnen door periodes van hitte, kou of stormen. ''Het is een eerste indicatie van een verandering in soortenrijkdom’’, aldus onderzoeker Sander Glorius. ''En dan alleen nog maar in dit gebied. Om een algemeen beeld te kunnen geven, moeten we veel meer kleine gebiedjes onderzoeken.’’

 

MEER INFORMATIE 
Bericht Wageningen Universiteit + link naar rapport

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het