secundair logo knw 1

Foto Bioniers

Bioclear Earth ontwikkelt natuurlijke methoden om opkomende stoffen uit het grond- en oppervlaktewater te verwijderen. Marlea Wagelmans, senior consultant bij dit bedrijf, gaf hiervan een overzicht tijdens een seminar in het kader van de Nationale Watertechnologie Week 2018 op de Aqua Vakbeurs Nederland.

De gedachte is dat bacteriën, schimmels, planten en bomen in staat zijn medicijnresten en gewasbeschermingsmiddelen te verwijderen uit het water, dan wel deze stoffen opnemen, zodat ze in geconcentreerde vorm zijn af te vangen. De naam voor deze aanpak is Pharmalands, ontwikkeld door het consortium Wetlantech, Mycelco, Bioniers en Bioclear Earth.

Een voorbeeld dat Wagelmans noemt is een zwaar met metalen vervuild terrein van een oude kartonfabriek in Groningen, waar wilgen zijn geplant. "De wilgen nemen de metalen op. Het hout van deze bomen wordt lokaal verbrand in houtkachels. De metalen blijven achter in de as. Ze worden dus geconcentreerd en zijn makkelijk af te voeren."

Helofytenfilters
Andere voorbeelden om de natuur een handje te laten helpen bij waterzuivering zijn de bekende helofytenfilters. Wagelmans ziet goede mogelijkheden om deze op grotere schaal te gaan gebruiken. "Uit onderzoek blijkt dat deze prima in staat zijn medicijnresten en pathogenen te verwijderen. Het afvalwater met deze stoffen kan lang genoeg in een helofytenfilter verblijven om dit voor elkaar te krijgen. Dit biedt mogelijkheden voor ziekenhuizen."

Er is wel een fors ruimtebeslag. Wagelmans denkt dat er bij een ziekenhuis al snel duizend vierkante meter nodig is. "Maar dat kun je tegelijk gebruiken als tuin of park."

Populieren
Een andere toepassing van 'de natuur' voor waterzuivering is om de wortels van populieren door middel van schermen in de grond te dwingen om dieper te groeien dan gebruikelijk. De wortels trekken grondwater aan. Tegelijk zijn er rond de wortels veel bacteriën actief, die in staat zijn tal van verontreinigingen af te breken.

Bij menigeen leeft de vrees dat bacteriën die gevaarlijke stoffen afbreken tijdens dit proces andere gevaarlijke stoffen vormen. Deze angst is onterecht, volgens Wagelmans. "Bacteriën halen de koolstof uit de moleculen om die als brandstof te gebruiken. Dus worden de moleculen geheel afgebroken. Er moet natuurlijk wel voldoende tijd zijn om de bacteriën de gelegenheid te geven om alle relevante stoffen af te breken."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....