0
0
0
s2smodern

Bioclear Earth ontwikkelt natuurlijke methoden om opkomende stoffen uit het grond- en oppervlaktewater te verwijderen. Marlea Wagelmans, senior consultant bij dit bedrijf, gaf hiervan een overzicht tijdens een seminar in het kader van de Nationale Watertechnologie Week 2018 op de Aqua Vakbeurs Nederland.

De gedachte is dat bacteriën, schimmels, planten en bomen in staat zijn medicijnresten en gewasbeschermingsmiddelen te verwijderen uit het water, dan wel deze stoffen opnemen, zodat ze in geconcentreerde vorm zijn af te vangen. De naam voor deze aanpak is Pharmalands, ontwikkeld door het consortium Wetlantech, Mycelco, Bioniers en Bioclear Earth.

Een voorbeeld dat Wagelmans noemt is een zwaar met metalen vervuild terrein van een oude kartonfabriek in Groningen, waar wilgen zijn geplant. "De wilgen nemen de metalen op. Het hout van deze bomen wordt lokaal verbrand in houtkachels. De metalen blijven achter in de as. Ze worden dus geconcentreerd en zijn makkelijk af te voeren."

Helofytenfilters
Andere voorbeelden om de natuur een handje te laten helpen bij waterzuivering zijn de bekende helofytenfilters. Wagelmans ziet goede mogelijkheden om deze op grotere schaal te gaan gebruiken. "Uit onderzoek blijkt dat deze prima in staat zijn medicijnresten en pathogenen te verwijderen. Het afvalwater met deze stoffen kan lang genoeg in een helofytenfilter verblijven om dit voor elkaar te krijgen. Dit biedt mogelijkheden voor ziekenhuizen."

Er is wel een fors ruimtebeslag. Wagelmans denkt dat er bij een ziekenhuis al snel duizend vierkante meter nodig is. "Maar dat kun je tegelijk gebruiken als tuin of park."

Populieren
Een andere toepassing van 'de natuur' voor waterzuivering is om de wortels van populieren door middel van schermen in de grond te dwingen om dieper te groeien dan gebruikelijk. De wortels trekken grondwater aan. Tegelijk zijn er rond de wortels veel bacteriën actief, die in staat zijn tal van verontreinigingen af te breken.

Bij menigeen leeft de vrees dat bacteriën die gevaarlijke stoffen afbreken tijdens dit proces andere gevaarlijke stoffen vormen. Deze angst is onterecht, volgens Wagelmans. "Bacteriën halen de koolstof uit de moleculen om die als brandstof te gebruiken. Dus worden de moleculen geheel afgebroken. Er moet natuurlijk wel voldoende tijd zijn om de bacteriën de gelegenheid te geven om alle relevante stoffen af te breken."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?
Lees niks over de bodemsamenstelling en die bepaalt welke soort planten er groeien.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het