De ernstige boodschap van het nieuwste rapport van de IPCC kan op veel bijval rekenen vanuit de Nederlandse watersector. Volgens minister Mark Harbers wordt de noodzaak van maatregelen voor klimaatadaptatie onderstreept, terwijl deltacommissaris Peter Glas wijst op extra tempo maken met het Deltaprogramma. De Unie van Waterschappen benadrukt het belang van investeren in weerbaarheid.

Het gisteren verschenen rapport Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability van de IPCC laat zien dat klimaatverandering steeds meer impact heeft op mens en natuur. Hitte, droogte en overstromingen brengen miljoenen mensen in gevaar, vooral in Afrika, Azië en Midden- en Zuid Amerika en op kleine eilanden. Er worden oplossingen aangedragen die onder andere leunen op de kracht van de natuur. Met actie mag niet worden gewacht, waarschuwt het VN-klimaatpanel. Aan de lijvige publicatie hebben verschillende Nederlandse wetenschappers meegewerkt.

Binnenkort uitgebreide reactie van kabinet
Het kabinet komt binnenkort met een uitgebreide reactie op het rapport, laat minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie weten in een Twitter-bericht. Dat extremer weer nu al leidt tot grote en deels onomkeerbare gevolgen voor mens en natuur, wordt door hem “een van de zorgwekkende bevindingen” genoemd. “Het maakt ook duidelijk dat we de opwarming van de aarde moeten beperken tot 1,5 graden.” Jetten wijst tevens op de andere kant van de medaille. “Tegelijkertijd moeten we maatregelen nemen die ons weerbaarder maken tegen extreme weersomstandigheden. Goed dat het IPCC hier concrete mogelijkheden voor schetst.”

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat komt via Twitter met een vergelijkbaar geluid. “Het nieuwe rapport van IPCC onderstreept de noodzaak van maatregelen voor klimaatadaptatie. Het kabinet investeert al extra, naar aanleiding van de watersnood vorig jaar in Limburg en om de uitvoering van het nationaal Deltaprogramma te versnellen.”

Deltacommissaris: wereldwijd op een verkeerde koers
Deltacommissaris Peter Glas gaat op de site van het Deltaprogramma dieper in op de conclusies van de IPCC. “We liggen wereldwijd op een verkeerde koers en moeten alles op alles zetten om versneld de oorzaken aan te pakken en de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dit nieuwe rapport van het klimaatpanel van de VN laat onomwonden zien dat klimaatverandering zich steeds duidelijker manifesteert in extreme buien, hittegolven, droogtes en overstromingen en zeespiegelstijging. Bovendien gaat het sneller en zijn de gevolgen ingrijpender dan eerder voorzien.”

De deltacommissaris schetst ook de betekenis van het rapport voor Nederland. Volgens hem gaat het om een bevestiging van de noodzaak om extra tempo te maken met het Deltaprogramma. Nederland is een van de veiligste delta’s ter wereld maar ook kwetsbaar, aldus Glas. “Dit IPCC-rapport ondersteunt de Nederlandse aanpak van het Deltaprogramma waarbij we adaptief te werk gaan, ver vooruit kijken, samenwerken met de verschillende partijen en sectoren en met het Deltafonds een solide financiering hebben.”

Tegelijkertijd is het een goede zaak dat het nieuwe kabinet in het coalitieakkoord extra inzet op klimaatadaptatie. “Willen we hier op termijn waterveilig en duurzaam kunnen blijven wonen dan moeten we goed kijken waar we bouwen en hoe we bouwen, en op voorhand voldoende ruimte reserveren om het water te keren, op te vangen en waar nodig af te voeren.”

In een interview met de site nu.nl zegt Glas dat de blik verder moet liggen dan 2050. “Een aantal maatregelen die wellicht in de tweede helft van deze eeuw urgent worden, zullen we ruim voor die tijd moeten voorbereiden.” Ook benadrukt hij bij bijvoorbeeld maatregelen voor de bescherming van de kustlijn het belang van ‘zacht waar het kan, hard waar het moet’. Op de natuur gebaseerde oplossingen – bijvoorbeeld een natuurlijk duingebied van extra zand voorzien – hebben de voorkeur boven harde civiele maatregelen. “Dat is een doorbraak die er tien, twintig jaar geleden nog niet was.”

Unie van Waterschappen: investeren in weerbaarheid nodig
De Unie van Waterschappen hamert naar aanleiding van het IPCC-rapport op investeren in weerbaarheid. Waterschappen besteden jaarlijks 3,2 miljard euro aan waterveiligheid en aan schoon en voldoende water en dit bedrag loopt verder op. Volgens Unie-voorzitter Rogier van der Sande moeten ook andere partijen hun steentje bijdragen. “In het coalitieakkoord staat dat we de uitvoering van het Deltaprogramma willen versnellen om toekomstige schade en overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Dit vraagt om extra investeringen en middelen van het Rijk, de waterschappen, provincies en gemeenten.”

De Unie van Waterschappen pleit voor een snelle verankering van de leidende rol van water en bodem bij ruimtelijke plannen. “De landelijke maatlat voor klimaatbestendig bouwen die minister De Jonge (voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, red.) heeft toegezegd, is hiervoor een belangrijke stap in de goede richting.”

Vooral de armste regio’s van de wereld dreigen zware klappen te krijgen door de klimaatverandering. Waterschappen willen hulp bieden via het internationale programma Blue Deal dat samen met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Buitenlandse Zaken is opgezet. “Er is steeds meer vraag naar kennis en expertise op het gebied van waterbeheer”, zegt Van der Sande. “En dat is precies wat de Nederlandse waterschappen te bieden hebben. Daarnaast halen we ook kennis op uit de partnerschappen binnen de Blue Deal.”

WWF: zet in op natuurgerichte oplossingen
De milieu- en natuurorganisaties pleiten in hun reacties voor snelle actie. Zo noemt het Wereld Natuur Fonds (WWF) het rapport van het IPCC de meest ernstige waarschuwing tot nu toe over de rampzalige gevolgen van klimaatverandering op de samenleving en natuur. Wereldleiders moeten de ernst van de situatie serieus nemen en hun klimaatbeloften nakomen, wordt opgemerkt.

Maar het is het niet allemaal onheilspellend, stelt het WWF. Met de juiste maatregelen kan erger worden voorkomen. Senior adviseur zoetwater Merijn Hougee licht toe: “Naast verminderen van CO2-uitstoot moeten overheden wereldwijd veel meer investeren in natuurgerichte oplossingen. Natuur is onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Denk aan bossen die CO2 opnemen, koraalriffen die kusten beschermen, vrij stromende rivieren die overstromingen tegengaan. Werken met de natuur is bewezen effectief, het is urgent en we kunnen er vandaag nog mee aan de slag.”

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: rapport IPCC
Reactie deltacommissaris
Reactie Unie van Waterschappen
Reactie Wereld Natuur Fonds

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Erica Mosch · 1 years ago
  Beste M. Doude van Troostwijk,
  Om het zesde assessement rapport van de IPCC een herhaling van zetten te noemen gaat voorbij aan de overweldigende hoeveelheid onderzoek die de basis vormt van dit rapport. Ik begrijp dat je, net na afloop van een warme winter (op de zesde plek van warme winters gemeten sinds 1901 volgens: https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2022/winter) en met de overstroming in Limburg als gevolg van extreme regenval nog in het geheugen (toegeschreven aan klimaatverandering: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/extreme-neerslag-in-zuid-limburg), misschien op zoek bent naar tekenen dat het wel mee valt met die klimaatverandering. Helaas: het valt niet mee, de aarde warmt op en het komt door de mens. Als je opziet het IPCC rapport door te lezen, raad ik je aan de site van wetenschapper Bart Verheggen te raadplegen, bijvoorbeeld het artikel over de oorzaken van de opwarming: https://klimaatveranda.nl/2021/12/30/de-oorzaak-van-de-opwarming/ . Op die site kun je ook direct lezen waarom je moet opletten als informatie ons bereikt via Clintel.
  Hartelijke groet, Erica Mosch
  • This commment is unpublished.
   M.Doude v.Troostwijk · 1 years ago
   Er is niemand die ontkent dat het klimaat continue verandert.
   Wel dat de mens de grootste boosdoener zou zijn.
   Om nou Clintel zo weg te zetten gaat wat ver. Ik snap dat je een andere mening citeert.
   De afgelopen warme winter aanhalen voegt niks toe, veel te korte termijn denken.
   Het KNMI is zo langzamerhand hun geloofwaardigheid kwijt met hun gedoe over vermeend wegmoffelen hittegolven. Het aannemelijke verhaal daarover weten ze niet te geven. De overstroming in Limburg 1 op1 aan klimaatverandering koppelen gaat weer wat ver. Zorg voor betere waterafvoer en dat zal op het laagste punt altijd een uitdaging blijven.
   Als je kijkt naar meetwaarden en modellen dan kun je alleen maar constateren dat de modellen niet kloppen en veel te alarmerend zijn. Iedereen die ooit thermodynamica tijdens zijn studie kreeg kan je vertellen dat het modelleren van chaotische systemen een onzinnige bezigheid is. De parameters beïnvloeden elkaar strikt willekeurig. Zie het weerbericht, ondanks veel rekenkracht niet veel betrouwbaarder dan 24 uur.
   Maar goed, het zal wel. Feit lijkt te worden dat de mensen onderaan de pyramide de kosten van maatregelen niet kunnen betalen en er dus een verdere scheiding tussen arm en rijk ontstaat, door een niet objectief vastgesteld probleem.
   • This commment is unpublished.
    • This commment is unpublished.
     Jasper · 1 years ago
     Clintel wordt helemaal niet gefinancierd door de olie industrie, men gaat dan ook hier een rectificatie van eisen. En al zou dat wel zo zijn is dat erg? NGO's worden ook gefinancierd met geld vanuit de Postcodeloterij, dat wil ik al medespeler ook helemaal niet. NGO's dragen ook maar één geluid uit en zijn niet ontvankelijk voor overleg of andere meningen want anders wordt hun bestaansrecht mogelijk aangetast.
     "Twijfel zaaien" is een misplaatste uitspraak, alsof je er niet een andere mening of visie over mag hebben, alsof het misdadig is. In Nederland heerst tegenwoordig een cancel cultuur en dat is zeer schadelijk voor onze democratie. Vooral wanneer vanuit de politiek de wetenschap gepolitiseerd wordt.
 • This commment is unpublished.
  M.Doude v.Troostwijk · 1 years ago
  De rapportage lijkt vooral een herhaling van zetten. Zo ook de reacties: meer hittegolven, orkanen etc, allemaal statistisch onjuist! Tja, de man/vrouw met de kleine beurs wordt steeds meer de problemen gebracht en daarmee de kloof tussen arm en rijk vergroot.
  Onlangs kwam een interessante publicatie beschikbaar die een heel ander (optimistisch) geluid geeft, inclusief onderbouwing:
  https://clintel.nl/wp-content/uploads/2021/12/Goklany-Clintel-NL-Online.pdf
  Neem eens de tijd en bekijk naar deze professor uit Princeton, al sinds de jaren 80 bij het klimaatonderzoek betrokken.
  Zijn lezing in NL:
  Luister eens goed naar zijn verklaring bij de grafiek over opwarming.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.