secundair logo knw 1

Het besluit van het kabinet om de oliewinning met afvalwaterinjectie bij Schoonebeek weer op te starten, stuit op verzet van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe. De milieuorganisatie tekent bezwaar aan tegen de oliewinning. Dat meldt RTV Drenthe.

In juni gaf demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief toestemming om oliewinning in Schoonebeek te hervatten en afvalwater in lege gasvelden in de bodem te injecteren. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil het productiewater dat vrijkomt bij de oliewinning injecteren in een leeg gasveld op 3.000 meter diepte. 

NMF Drenthe ziet hier een groot risico in. Directeur Reinder Hoekstra zegt tegen RTV Drenthe: "In het project is het de bedoeling dat het afvalwater in grondlagen onder het grondwater wordt geïnjecteerd. Maar stel nu dat er toch op een of andere manier lekkage ontstaat en het afvalwater toch in contact komt met grondwater? Dan loop je het risico op verontreiniging van het grondwater, en dat is de belangrijkste bron voor onze drinkwaterwinning."

"Bovendien kan je zoiets op zo'n moment niet meer herstellen of saneren. Met andere woorden, je verprutst dan iets voor eeuwig. Dat vinden we nogal een risico, waar op z'n minst degelijk onafhankelijk onderzoek over moet komen."

Naast NMF Drenthe hebben nog 14 andere organisaties gereageerd op het ontwerpbesluit om weer olie te winnen en productiewater te injecteren in Drenthe, schrijft het Dagblad van het Noorden. Het is nog niet duidelijk welke organisaties dat zijn. In een brief aan de Tweede Kamer suggereerde Vijlbrief in juni dat er in Schoonebeek voldoende draagvlak is. Maar feit is ook dat er in het dorp en ommelanden protest is tegen de winning. De zorgen betreffen niet alleen vervuiling van het grondwater, maar ook bevingen. 

Stoom
Om de dikke olie meer vloeibaar te maken gebruikt de NAM stoom bij de winning in de diepe ondergrond. Het water voor deze stoom wordt gemaakt en geleverd door de Puurwaterfabriek in Emmen. Bij het oppompen van de vloeibare olie komt ook water mee naar boven dat uit de olie moet worden gehaald.

Dit zogeheten productiewater bevat veel zouten, metalen, koolwaterstoffen (zoals benzeen, tolueen) en andere stoffen. Zuiveren kost niet alleen heel veel energie maar zorgt ook voor een groot volume aan zout. De NAM kiest daarom voor injecteren en beschouwt het injecteren van afvalwater in een leeg gasveld in Schoonebeek als de meest milieuvriendelijke en kosteneffectieve methode.

Tot januari 2022 werd het water uit Drenthe in voormalige gasvelden in Twente geïnjecteerd. De oliewinning ligt sinds die datum stil, omdat de hoeveelheid tolueen in het afvalwater de maximale norm in de vergunning overschreed. Los van deze normoverschrijding groeide het verzet in Twente tegen de injectie van het afvalwater. 

Op basis van het voorgenomen besluit van Vijlbrief mag de NAM tot 2040 olie winnen in Schoonebeek en water injecteren. Als het aan NMF Drenthe ligt, gebeurt dat niet. Hoekstra kondigt aan het besluit tot aan de Raad van State aan te vechten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!