Voor de dijkversterking in Arcen is Waterschap Limburg samen met bewoners een bijzonder traject gestart. De bewoners willen het liefst een (dure) zelfsluitende kering en gaan daar ook aan bijdragen. De kering loopt door hun achtertuinen.

Het voorkeursalternatief van het waterschap is een vaste glazen kering met in elke tuin een eigen toegang. Een zelfsluitende kering, die alleen omhoog komt bij hoogwater op de Maas, zou niet binnen het beschikbare budget passen.

Arcen is een van de achttien projecten langs de Maas waar Waterschap Limburg werkt aan de hoogwaterveiligheidsopgave, als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In het kloosterdorp Steyl komt wel een zelfsluitende waterkering, maar de situatie daar is anders, zegt woordvoerder Shona Dittner van het waterschap.

"Een zelfsluitende kering in combinatie met een ophoging van het maaiveld is daar de enige optie, omdat het gaat om een vanwege rijkswege beschermd dorpsgezicht. De zichtlijnen van en naar de Maas zijn hier explicitiet beschermd. Ook is de veiligheidsnorm bij Steyl strenger vanwege de faalkans en de directe effecten op Venlo."

Business case
Om in Arcen toch ook een zelfsluitende kering te kunnen realiseren, hebben 35 van de 36 betrokken bewoners en ondernemers de afgelopen maanden samen met het waterschap, de gemeente Venlo en de provincie Limburg gewerkt aan een sluitende ‘business case’. Zowel voor Waterschap Limburg als voor het HWBP is deze aanpak uniek. 

De bewoners dragen zelf ‘substantieel’ bij aan de business case. Dat betekent dat ze de ontvangen schadeloosstellingen volledig inzetten voor de zelfsluitende kering en de herstelkosten voor de tuinen voor eigen rekening nemen, vertelt Dittner. Eén ondernemer wil eerst de uitkomst van de aanbesteding afwachten voordat hij tekent. 

Daarnaast zijn er bijdragen van de gemeente, de provincie en het Nationaal Rampenfonds (elk 0,5 miljoen euro). Die laatste is onlangs toegekend aan de stichting Belangenbehartiging bewoners langs de Maas en wordt hiervoor ingezet. 

Vispassage

In een aanbesteding worden marktpartijen nu uitgedaagd te zoeken naar "slimme, betaalbare en doelmatige oplossingen" voor de opgave in Arcen. De dijkversterking omvat meer dan alleen de bijna 700 meter lange kering in de tuinen; in totaal gaat het om 5,1 kilometer aan dijken die versterkt of verlegd moeten worden. 

Ook de ‘meekoppelkansen’ op het gebied van historisch-recreatief oud Arcen, het herstel van de Lingforsterbeek en de aanleg van een vispassage bij de Wymarsche watermolen vallen onder de opdracht.

De aanbesteding is eind vorige week gepubliceerd op TenderNed, waar bedrijven zich tot 25 oktober kunnen aanmelden. Na de eerste selectie worden de drie marktpartijen met de beste ideeën gevraagd hun voorstel verder uit te werken.

In de beoordelingscommissie zijn ook bewoners vertegenwoordigd. Zij mogen de aanbiedingen voor de kering door de tuinen mede beoordelen. "Dat kan een zelfsluitende kering worden, maar ook een andere oplossing is nog denkbaar", benadrukt Dittner. 

 

LEES OOK
H2O-bericht: Winnende ontwerp gekozen voor zelfsluitende kering in Steyl
H2O-bericht: Glazen waterkering in Neer 'een mooie oplossing'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!