Waterschap Aa en Maas is vandaag begonnen met het plaatsen van ‘beaver deceivers’ in beverdammen. Die moeten ervoor zorgen dat de doorstroming van het water niet wordt belemmerd.
Op verschillende plaatsen heeft het waterschap de afgelopen tijd beverdammen verwijderd, maar een aantal is direct weer opnieuw opgebouwd door de bevers.
Om het waterpeil toch te kunnen regelen, wordt nu een zogeheten beaver deceiver (bedrieger) geplaatst. Daardoor kan het water afgevoerd worden.
Het gaat om een buis van pvc met een diameter van circa 30 centimeter, deels geperforeerd en afgezet met een gaaswerk, zodat de bever de buis niet dicht kan maken met zand en klei.
De eerste beaver deceivers werden vandaag geplaatst in de Oeffeltse Raam, daarna volgen beverdammen in Beugen en Gassel.
Bevers zijn een beschermde diersoort, die ook in de Brabantse natuurgebieden steeds vaker voorkomt. Volgens het waterschap komen ze alleen al in Zuidoost-Brabant op meer dan dertig locaties voor. Op sommige plekken veroorzaken de dieren wateroverlast.
‘’Waterschap Aa en Maas heeft samen met de andere Brabantse waterschappen en in overleg met de provincie Noord-Brabant een beverprotocol opgesteld’’, vertelt dagelijks bestuurslid William de Kleijn. ‘’Hierin staat beschreven welk afwegingskader het waterschap hanteert en wat de handelswijze is bij ingrijpen op locaties met bevers. Het doel van het protocol is om zorgvuldig en transparant te kunnen werken conform de Wet Natuurbescherming.”
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?