In Schieland en de Krimpenerwaard vormt de uitstoot van schadelijke stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen en mest een probleem voor de waterkwaliteit in vooral de glastuinbouwgebieden in de gemeenten Lansingerland en Zuidplas. In de Krimpenerwaard heeft de afname van waterplanten een negatief effect op de waterkwaliteit.

Dat blijkt uit waterkwaliteitsrapportage 2022 van het hoogheemraadschap. Bestrijdingsmiddelen en nutriënten uit mest blijven de waterkwaliteit in Schieland en de Krimpenerwaard schaden, ook al is er sprake van een aantal dalende trends. Volgens het rapport zijn vorig jaar 67 gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen in de wateren van het werkgebied, dat zijn er 16 minder dan in de jaren 2019-2021. Voorts blijkt dat het aantal normoverschrijdingen van bestrijdingsmiddelen in de glastuinbouwgebieden afneemt.

Ook situaties met hele hoge giftigheid komen steeds minder voor, maar er werden in 2022 nog steeds veel monsters aangetroffen met ‘een hoge giftigheid’. “Op één locatie (S1226 in Bleiswijk) is de hoeveelheid aangetaste soorten (1 op de 3 soorten) buitengewoon hoog. Dit werd veroorzaakt door een hoge concentratie van de zeer giftige insecticide esfenvalaraat.”

Nutriënten
In het glastuinbouwgebied zijn in verhouding erg veel nutriënten aanwezig: bijna dubbel zoveel als in de andere gebieden, staat in de rapportage. In de gebieden met grasland worden ook vrij hoge fosfaatconcentraties gevonden. “Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een combinatie van bemesting en veenafbraak waarbij fosfaat vrijkomt.” De grote plassen hebben de laagste nutriëntenconcentraties. Dit komt, aldus de rapportage, doordat het waterschap deze plassen zoveel mogelijk beschermt tegen bronnen van fosfaat en stikstof.

In de Krimpenerwaard zijn nog maar weinig wateren met onderwaterplanten. De afname van waterplanten wordt toegeschreven aan de vele Amerikaanse rivierkreeften in het gebied. De exoten knippen de planten los en eten ze op. In 2022 was nog maar één op de zes sloten met planten onder water over, zo blijkt uit de jaarrapportage. Het verdwijnen van waterplanten leidt tot achteruitgang van de waterkwaliteit.

Maar een meerjarige proef met het wegvangen van uitheemse Amerikaanse rivierkreeften in de Krimpenerwaard lijkt een effectieve aanpak van het probleem. Na twee jaar gericht en intensief kreeften vangen, groeien er weer onderwaterplanten in het pilotgebied, zo liet Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in januari weten.

In Schieland is er tussen jaren veel variatie in het aantal locaties met planten onder water. Het aantal locaties met waterplanten lijkt in de laatste tien jaar wel iets af te nemen; de laatste twee jaar zijn echter wel weer relatief goed, staat in de rapportage.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!