Langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden slib vormt de grootste bedreiging voor de overlevingskansen van mosselen. Voor het herstel van mosselbanken is het vooral van belang natuurlijke mosselbanken te beschermen. Dat concluderen onderzoekers op basis van meetgegevens uit de Eems-Dollard over de periode 2006-2021.

Tussen 2018 en 2020 experimenteerden onderzoekers van Wageningen Marine Research en het Duitse instituut ‘Senckenberg am Meer’ met de aanleg van nieuwe mosselbanken. Dit omdat een groot aantal mosselbanken is verdwenen uit de Eems-Dollard de afgelopen decennia. “Mosselbanken zijn belangrijk voor de natuur”, zegt onderzoeker Sander Glorius van Wageningen Marine Research. “Ze hebben niet voor niets een beschermde status. Ze leveren biodiversiteit. Het zijn echte biobouwers, want ze leggen slib vast en trekken andere dieren aan.”

De onderzoekers verrichtten twee proeven. Glorius: “Een met biologische netten met mosselzaad, die verankerd werden op de wadplaat. Bij het andere experiment hebben we lege netten op een bed van mosselzaad gelegd en hebben we gekeken of dode kokkelschelpen als hechtingsmateriaal wordt gebruikt door het mosselzaad ” Beide experimenten zijn volgens Glorius succesvol verlopen. Een deel van de mosselen die op een bed kokkelschelpen waren geplaatst zijn inmiddels de twee jaar doorgekomen. “Om deze methodes verder te ontwikkelen, zouden we ze eigenlijk op andere plekken verder moeten testen.”

Beter beschermen
De onderzoeker hecht eraan op te merken dat de methodes om nieuwe mosselbanken aan te leggen, gebruikt kunnen worden om beschadigde mosselbanken te herstellen. “Hoewel onze proeven redelijk succesvol waren, blijkt het in de praktijk gewoon heel lastig om nieuwe mosselbanken te creëren. In de natuur komen ook niet ieder jaar op grote schaal mosselbanken op. Waar die opkomen, en waar die de eerste moeilijke jaren doorkomen, moeten we ze dus beschermen.”

Glorius en zijn collega’s roepen de gebiedsbeheerders daarom op om meer rekening te houden met aanwezige mosselbanken bij het uitvoeren van projecten in het gebied. “In de Eems-Dollard wordt nogal veel getimmerd en gedaan. In de planning van projecten die het slibgehalte verhogen, zouden de mosselbanken een rol moeten spelen. Door de locatie van de mosselbanken te ontzien, of door in de planning gelegenheid te creëren voor de mosselen om te herstellen. Een korte periode met meer slib kunnen de mosselen wel verwerken, maar het moet niet te lang duren. Langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden slib vormt de grootste bedreiging voor de overlevingskansen van mosselen. Als we de aanwezigheid van mosselen willen stimuleren, zullen we de aanwezige banken echt beter moeten beschermen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
Je sommetje klopt niet, Hans, want de lozing van N was altijd al veel groter dan van P. Stel in 1990 was de lozing van N 5 keer zo groot als P, dus 5:1. N is afgenomen met 64%, er is dus nog over 0,36*5 = 1,8. Van P is 74% verwijderd, dus nog over 0,26*1 = 0,26. De verhouding N:P is dan nu geworden 1,8:0,26 oftewel (afgerond) 7:1. Er is dus nu meer stikstof ten opzichte van fosfor in de lozing, dan het geval was in 1990.
"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!