0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschappen worden steeds inventiever als het gaat om hun bijdrage aan een circulaire economie. Van het maaisel dat vrijkomt bij het onderhoud van sloten en kanalen willen ze biogas opwekken en bouwmateriaal maken.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) begint in februari een proef met het opwekken van biogas uit bermgras. Dat gebeurt samen met Rijkswaterstaat, afvalverwerker Attero en aannemersbedrijf Jos Scholman, dat veel maaiwerk in de regio verricht.

De laatste nam het initiatief voor het experiment, dat een half jaar duurt en duidelijkheid moet verschaffen over de opbrengst en de kwaliteit van het biogas en over de hoeveelheid en samenstelling van het restproduct (digestaat). Uiteindelijk moet er een vergistingsinstallatie komen.

''We weten al dat het lukt om gras te vergisten, nu willen we erachter komen hoe het in de praktijk gaat’’, zegt woordvoerder Clarion Wegerif van HDSR. Bijzonder aan de proef, die door een bedrijf in Ede wordt uitgevoerd, is volgens de partijen dat er bij de vergisting alleen gras en geen dierlijke mest wordt gebruikt.

1000 ton slootmaaisel
Enkele jaren geleden heeft de provincie Utrecht geïnventariseerd hoeveel maaisel er vrijkomt bij het onderhoud van wegbermen, plantsoenen en sloten. Dat was 60.000 ton gras en 1000 ton slootmaaisel.

HDSR composteert dat laatste nu. ''Als we er biogas van kunnen maken, zijn we weer een stapje dichter bij ons doel: energieneutraal zijn in 2040’’, aldus hoogheemraad Els Otterman, die vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekende met de andere partijen.

Het hoogheemraadschap wint reeds biogas uit rioolslib op de zuiveringsinstallatie in Nieuwegein. Daarmee wordt de elektriciteit opgewekt waarop de installatie draait.

Bij de proef in Ede wordt uitsluitend gras gebruikt en nog geen slootmaaisel. ''We gaan ervan uit dat dit niet uitmaakt, omdat het om een relatief klein deel van het totaal gaat’’, aldus Wegerif. HDSR betaalt wel mee aan de proef.

Isolatiemateriaal
Waterschap Zuiderzeeland zint nog op een andere manier om maaisel te benutten. Samen met onder andere Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de Amsterdamse haven wil het bermgras en slootmaaisel omzetten in hoogwaardig bouwmateriaal, GrassBloxxx geheten.

Het is de bedoeling om jaarlijks 50.000 ton bermgras en ander maaisel te verzamelen van grote terreinbeheerders als Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. Het bedrijf NewFoss verwerkt deze groenresten in de Amsterdamse haven dan tot vezels en sappen. De vezels dienen als grondstof voor isolatiemateriaal, de (zoute) sappen die vrijkomen kunnen worden gebruikt als dooimiddel.

NewFoss draait momenteel al een kleinschalige pilot in Uden. Om de productie daadwerkelijk te kunnen starten, is meer geld nodig. ''De business case is zo goed als afgerond, er is vertrouwen in elkaar en interesse vanuit de bouw is er ook’’, meldt woordvoerder Joost Schrander van Zuiderzeeland. ''Nu nog een grote investeerder.’’

 

MEER INFORMATIE
Bericht Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Bericht Waterschap Zuiderzeeland

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het