0
0
0
s2smodern

De berging van de meer dan tweehonderd containers van MSC Zoe die in de Noordzee boven de Waddeneilanden liggen, is van start gegaan. De eerste container werd gisteren van de zeebodem gelicht. Het opruimwerk gaat naar verwachting enkele maanden duren.

De bergingsoperatie was al op 8 januari door Rijkswaterstaat aangekondigd, maar kon pas afgelopen vrijdag beginnen. Eerder was niet mogelijk door de weersomstandigheden. Voor de grote, complexe klus zijn de bergingsschepen Geosund en Atlantic Tonjer ingezet. Zij halen dag en nacht de containers en goederen uit water, die tijdens de ramp met MSC Zoe overboord zijn geslagen. De schepen zijn van het bergingsbedrijf Ardent dat is ingeschakeld door de Mediterranean Shipping Company, de eigenaar van MSC Zoe.

Dit vrachtschip verloor in de nacht van 1 op 2 januari 291 containers tijdens stormachtig weer. Zon 220 bevinden zich in een gebied van 2.700 vierkante kilometer in de Noordzee. Dit loopt van de vaarbaan boven Vlieland tot Schiermonnikoog. Begin januari spoelden ook een aantal intacte containers en veel losse goederen aan op de kust van de Waddeneilanden en het vasteland. Sonarschepen van Rijkswaterstaat, Defensie en de Kustwacht zoeken naar de ongeveer vijftig containers die nog niet zijn getraceerd. De verwachting is dat een behoorlijk deel daarvan stuk is gegaan.

Volgens Rijkswaterstaat gaat de bergingsoperatie waarschijnlijk enkele maanden duren. De aandacht gaat in eerste instantie uit naar het bergen van de kapotte, lege containers op de zeebodem. Gesloten containers worden gemarkeerd en later zoveel mogelijk in hun geheel uit het water gehaald. Gistermiddag heeft Geosund de resten van de eerste container van de zeebodem gelicht. Een andere vangst van maandag was een auto. Het verzamelde afval wordt door het kleinere schip Blue Della naar wal gebracht en vervolgens door een afvalbedrijf verwerkt.

De containers zijn grotendeels gevuld met auto-onderdelen, speelgoed en meubels. Er zijn echter ook twee containers met gevaarlijke stoffen in zee gevallen. Een container waarin 280 zakken met 25 kilo organische peroxide zaten, is stukgegaan. Als ook een zak kapot blijkt te zijn, is de stof zeer giftig voor het waterleven. Dit effect is wel van korte duur. Het lot van de andere container met 1.400 kilo aan lithiumbatterijen is nog onbekend. Hiervan worden sowieso geen schadelijke milieueffecten verwacht.

 

MEER INFORMATIE
Informatie van Veiligheidsregio Fryslân
Informatie van Kustwacht
Stand van zaken door Rijkswaterstaat
Eerder bericht over berging 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.