secundair logo knw 1

Wordt 1 april een beregeningsverbod voor grasland ingesteld in Noord-Brabant? “Het wordt heel spannend”, zei adviseur Aart van Wessel van de Dommel vandaag tijdens een online meeting met de pers. Het besluit over een eventueel beregeningsverbod met grondwater wordt donderdag 1 april door de Brabantse waterschappen genomen, het begin van het droogteseizoen. De situatie in het deelgebied Boven Dommel ten zuiden van Eindhoven is met name ‘spannend’. 

Het zou niet de eerste keer zijn als er al zo vroeg een verbod wordt ingesteld in Brabant. In 2019 gebeurde het ook in het gebied van De Dommel, aldus Van Wessel. 

“Er is deze winter veel water gevallen, maar februari en maart zijn aan de droge kant. Vorig jaar was februari heel nat, daar hadden we mazzel mee.”

Brabant is opgedeeld in tien deelgebieden, in elk gebied staat een meetnet met peilbuizen waarmee de grondwaterstand wordt gemeten. Van Wessel: “Als meer dan de helft van die peilbuizen aangeeft dat het grondwaterstand te laag is, dan kleurt het hele deelgebied rood. Dan kan het bestuur van het waterschap besluiten dat er een beregeningsverbod voor grasland komt. En dat duurt dan twee maanden.”

Brabant beregeningsverbod 900 plus pijl

Volgens de huidige stand van zaken kleuren in de deelgebieden de meeste meetpunten nog groen, maar dat kan snel veranderen, beaamde Van Wessel. In het deelgebied Boven Dommel (zie pijl) kleuren 6 van de 14 meetpunten rood. 

In Brabant geldt sinds 2014 het beleid dat op 1 april wordt bepaald of er een beregeningsverbod met grondwater wordt ingesteld. “De afspraak is dat de standen die op 1 april gemeten worden, bepalen of er wel of geen verbod wordt ingesteld”, aldus Van Wessel. Deze regeling is bedoeld om de voorraad grondwater in Brabant te beschermen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.