Wordt 1 april een beregeningsverbod voor grasland ingesteld in Noord-Brabant? “Het wordt heel spannend”, zei adviseur Aart van Wessel van de Dommel vandaag tijdens een online meeting met de pers. Het besluit over een eventueel beregeningsverbod met grondwater wordt donderdag 1 april door de Brabantse waterschappen genomen, het begin van het droogteseizoen. De situatie in het deelgebied Boven Dommel ten zuiden van Eindhoven is met name ‘spannend’.
Het zou niet de eerste keer zijn als er al zo vroeg een verbod wordt ingesteld in Brabant. In 2019 gebeurde het ook in het gebied van De Dommel, aldus Van Wessel.
“Er is deze winter veel water gevallen, maar februari en maart zijn aan de droge kant. Vorig jaar was februari heel nat, daar hadden we mazzel mee.”
Brabant is opgedeeld in tien deelgebieden, in elk gebied staat een meetnet met peilbuizen waarmee de grondwaterstand wordt gemeten. Van Wessel: “Als meer dan de helft van die peilbuizen aangeeft dat het grondwaterstand te laag is, dan kleurt het hele deelgebied rood. Dan kan het bestuur van het waterschap besluiten dat er een beregeningsverbod voor grasland komt. En dat duurt dan twee maanden.”
Volgens de huidige stand van zaken kleuren in de deelgebieden de meeste meetpunten nog groen, maar dat kan snel veranderen, beaamde Van Wessel. In het deelgebied Boven Dommel (zie pijl) kleuren 6 van de 14 meetpunten rood.
In Brabant geldt sinds 2014 het beleid dat op 1 april wordt bepaald of er een beregeningsverbod met grondwater wordt ingesteld. “De afspraak is dat de standen die op 1 april gemeten worden, bepalen of er wel of geen verbod wordt ingesteld”, aldus Van Wessel. Deze regeling is bedoeld om de voorraad grondwater in Brabant te beschermen.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.