0
0
0
s2sdefault

Wordt 1 april een beregeningsverbod voor grasland ingesteld in Noord-Brabant? “Het wordt heel spannend”, zei adviseur Aart van Wessel van de Dommel vandaag tijdens een online meeting met de pers. Het besluit over een eventueel beregeningsverbod met grondwater wordt donderdag 1 april door de Brabantse waterschappen genomen, het begin van het droogteseizoen. De situatie in het deelgebied Boven Dommel ten zuiden van Eindhoven is met name ‘spannend’. 

Het zou niet de eerste keer zijn als er al zo vroeg een verbod wordt ingesteld in Brabant. In 2019 gebeurde het ook in het gebied van De Dommel, aldus Van Wessel. 

“Er is deze winter veel water gevallen, maar februari en maart zijn aan de droge kant. Vorig jaar was februari heel nat, daar hadden we mazzel mee.”

Brabant is opgedeeld in tien deelgebieden, in elk gebied staat een meetnet met peilbuizen waarmee de grondwaterstand wordt gemeten. Van Wessel: “Als meer dan de helft van die peilbuizen aangeeft dat het grondwaterstand te laag is, dan kleurt het hele deelgebied rood. Dan kan het bestuur van het waterschap besluiten dat er een beregeningsverbod voor grasland komt. En dat duurt dan twee maanden.”

Brabant beregeningsverbod 900 plus pijl

Volgens de huidige stand van zaken kleuren in de deelgebieden de meeste meetpunten nog groen, maar dat kan snel veranderen, beaamde Van Wessel. In het deelgebied Boven Dommel (zie pijl) kleuren 6 van de 14 meetpunten rood. 

In Brabant geldt sinds 2014 het beleid dat op 1 april wordt bepaald of er een beregeningsverbod met grondwater wordt ingesteld. “De afspraak is dat de standen die op 1 april gemeten worden, bepalen of er wel of geen verbod wordt ingesteld”, aldus Van Wessel. Deze regeling is bedoeld om de voorraad grondwater in Brabant te beschermen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.