0
0
0
s2smodern

Wordt 1 april een beregeningsverbod voor grasland ingesteld in Noord-Brabant? “Het wordt heel spannend”, zei adviseur Aart van Wessel van de Dommel vandaag tijdens een online meeting met de pers. Het besluit over een eventueel beregeningsverbod met grondwater wordt donderdag 1 april door de Brabantse waterschappen genomen, het begin van het droogteseizoen. De situatie in het deelgebied Boven Dommel ten zuiden van Eindhoven is met name ‘spannend’. 

Het zou niet de eerste keer zijn als er al zo vroeg een verbod wordt ingesteld in Brabant. In 2019 gebeurde het ook in het gebied van De Dommel, aldus Van Wessel. 

“Er is deze winter veel water gevallen, maar februari en maart zijn aan de droge kant. Vorig jaar was februari heel nat, daar hadden we mazzel mee.”

Brabant is opgedeeld in tien deelgebieden, in elk gebied staat een meetnet met peilbuizen waarmee de grondwaterstand wordt gemeten. Van Wessel: “Als meer dan de helft van die peilbuizen aangeeft dat het grondwaterstand te laag is, dan kleurt het hele deelgebied rood. Dan kan het bestuur van het waterschap besluiten dat er een beregeningsverbod voor grasland komt. En dat duurt dan twee maanden.”

Brabant beregeningsverbod 900 plus pijl

Volgens de huidige stand van zaken kleuren in de deelgebieden de meeste meetpunten nog groen, maar dat kan snel veranderen, beaamde Van Wessel. In het deelgebied Boven Dommel (zie pijl) kleuren 6 van de 14 meetpunten rood. 

In Brabant geldt sinds 2014 het beleid dat op 1 april wordt bepaald of er een beregeningsverbod met grondwater wordt ingesteld. “De afspraak is dat de standen die op 1 april gemeten worden, bepalen of er wel of geen verbod wordt ingesteld”, aldus Van Wessel. Deze regeling is bedoeld om de voorraad grondwater in Brabant te beschermen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.